Site icon TLIFE

Η Μαρίνα Γιώτη στο TLIFE: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα βιβλίο χωρίς σκοπό!»

Είναι αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες συγγραφείς των μαμάδων και όχι άδικα. Η Μαρίνα Γιώτη τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή παιδικών βιβλίων και έχει δημιουργήσει μικρά αριστουργήματα που αγαπούν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Κάθε βιβλίο της κρύβει από πίσω ένα βαθύτερο νόημα και είναι ένα εργαλείο διασκέδασης και εκπαίδευσης στα τρυφερά χεράκια των μικρών αναγνωστών…

Το νέο της βιβλίο «Το Κάτι Τι;» κυκλοφόρησε λίγο μετά την καραντίνα από τις εκδόσεις Διόπτρα και αγκαλιάστηκε από μικρούς και μεγάλους. Με αφορμή αυτήν τη νέα κυκλοφορία η Μαρίνα Γιώτη μιλά στο TLIFE για το νέο της βιβλίο, τα σχέδιά της, την πηγή έμπνευσής της, τα όσα έζησε στην καραντίνα με τον σύζυγό της Κώστα Κρομμύδα, αλλά και τη σχέση με την κόρη της Βάια!

Είσαι μια από τις αγαπημένες συγγραφείς γονιών και παιδιών. Πώς νιώθεις για αυτό;

Νιώθω μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και η αγάπη των αναγνωστών μου δίνει τεράστια δύναμη να συνεχίσω να είμαι δημιουργική.

Πόσο δύσκολο είναι να γράφεις βιβλία έχοντας το απαιτητικό κοινό των παιδιών;

Είναι μεγάλη ευθύνη, όμως προσωπικά η συγγραφή των ιστοριών μου βγαίνει εντελώς φυσικά. Όλα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα, οι σπουδές που έχω κάνει, τα βιβλία που έχω διαβάσει, οι εμπειρίες μου και η προσωπικότητά μου με βοηθούν να γράφω ιστορίες που αφορούν και εμπνέουν τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς. Συχνά υπάρχουν πολλαπλά νοήματα στις ιστορίες μου που ούτε εγώ δεν έχω συμπεριλάβει απολύτως συνειδητά. Αυτό συμβαίνει γιατί κανείς δεν δημιουργεί σε γυάλα. Το ποιοι είμαστε και οι εμπειρίες μας παίζουν μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Όπως ξέρεις ήμουν στη διαφήμιση για 15 χρόνια και όταν άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τα παιδικά βιβλία όλα έγιναν αβίαστα σαν να βρήκα το φυσικό μου χώρο.

Νιώθεις την  ευθύνη ότι μέσα από τα βιβλία σου πρέπει να διασκεδάσεις, αλλά και να έχεις έναν εκπαιδευτικό ρόλο για τα παιδιά;

Τα περισσότερα βιβλία μου είναι λογοτεχνικά με εκπαιδευτικούς στόχους. Με ενδιαφέρει τα παιδιά να κερδίζουν και να αναπτύσσουν το μυαλό τους την ώρα που περνάνε με τα βιβλία μου. Προσπαθώ να το κάνω με διασκεδαστικό τρόπο και γι’ αυτό πολλά παιδιά έχουν αγαπήσει τους χαρακτήρες μου, αλλά δεν θα έγραφα ποτέ ένα βιβλίο χωρίς σκοπό. Δεν το κατηγορώ όταν γίνεται από άλλους, αλλά δεν είναι η δική μου προσέγγιση.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το διάβασμα στην καθημερινότητα, αλλά και την ανάπτυξη του παιδιού;

Τεράστιο. Πλέον υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει πόσο σημαντικά είναι τα βιβλία, ειδικά για τα παιδιά. Πέρα από τους καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως η ορθογραφία, η έκφραση και το λεξιλόγιο, τα βιβλία αναπτύσσουν τη φαντασία και την κριτική σκέψη. Η γενιά που μεγαλώνει τώρα θα πρέπει αν μπορεί να εκφραστεί μέσα από ιστορίες, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία της ακόμη και αν γίνουν επιχειρηματίες, επιστήμονες ή πολιτικοί και σίγουρα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη για να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και η πληροφόρηση είναι συχνά χαοτική. Τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς τους ονειροπόλους;

Μετά την καραντίνα επιστρέφεις δυναμικά με την έκδοση του νέου παιδικού βιβλίου «Το Κάτι τι;». Το βιβλίο είναι η συνέχεια των περιπετειών που έχουν τα μελισσάκια στο προηγούμενο βιβλίο «Δώσε λύση στο μελίσσι». Ποια είναι η υπόθεση στο νέο βιβλίο;

«Το Κάτι τι;» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» που έχει ως κεντρικό άξονα την Αγωγή του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» (εκδόσεις Διόπτρα) το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, όπου η Μελίνα και ο Μίλτος έκαναν τις πρώτες εκλογές της Μελισσούπολης, τα  μελισσάκια μπαίνουν σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά όμως Κάτι άγνωστο και τρομακτικό έρχεται να ταρακουνήσει την καθημερινότητά τους. Τι θα κάνουν τα μικρά μας μελισσάκια; Θα αφήσει ο Μίλτος και η Μελίνα να καταστραφεί η Κυψέλη ή τελικά θα επικρατήσει η λογική;

Είναι ένα βιβλίο που κάνει περισσότερες ερωτήσεις παρά δίνει απαντήσεις και μιλάει για τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων, τη σχέση λογικής και πίστης, αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο σε καθετί άγνωστο.

Το δευτερεύον θέμα όλης της σειράς είναι οι μέλισσες και το πόσο σημαντικές είναι για τον πλανήτη. Επίκαιρο καθώς σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας της εξαφάνισης ολόκληρων πληθυσμών μελισσών. Και σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν (διαφορετικές από το προηγούμενο) πληροφορίες σχετικά με τις μέλισσες ώστε όταν ολοκληρωθεί η σειρά να έχει κάποιος μια μικρή εγκυκλοπαίδεια πληροφοριών για τον, σύμφωνα με το Earthwatch Institute, πιο σημαντικό οργανισμό στον πλανήτη.

Να περιμένουμε και νέες περιπέτειες στο μελίσσι με ένα τρίτο βιβλίο της σειράς;

Η σειρά έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά καλά και έχει αγαπηθεί από αναγνώστες και σχολεία. Η θεματολογία της είναι αρκετά πρωτοποριακή για αυτές τις ηλικίες και η σκέψη είναι για ακόμη τρία βιβλία με ανάλογα θέματα.

Τι νέο ετοιμάζεις μετά τα μελισσάκια;

Τώρα δουλεύω την εικονογράφηση για ένα παιδικό βιβλίο που με έχει ενθουσιάσει και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Διόπτρα. Δεν μπορώ να πω ακόμη πολλά, αλλά είναι μια ιδέα που νομίζω ότι θα αγαπηθεί πολύ!

Τόσο εσύ όσο και ο σύζυγός σου και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας αποφασίσατε μαζί με τις εκδόσεις Διόπτρα να μην γίνουν παρουσιάσεις των βιβλίων με κόσμο, λόγω κορονοϊού. Σας έχει στοιχίσει αυτό; Υπάρχουν άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό;

Ναι, αυτή η έλλειψη διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης με τους αναγνώστες μας έχει στοιχήσει πολύ. Ήμασταν από τους πρώτους που ακυρώσαμε τις παρουσιάσεις από τις αρχές Μαρτίου. Εγώ ήμουν στη μέση της περιοδείας μου για το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η απόφαση ήταν δύσκολη, γιατί ακόμη δεν είχε δείξει που πήγαινε το πράγμα. Μας έλεγαν όλοι ότι υπερβάλλουμε. Αλλά το συζητήσαμε με την ομάδα των εκδόσεων Διόπτρα και τους συνεργάτες ανά την Ελλάδα και αποφασίσαμε ότι δεν άξιζε να βάλουμε παιδιά και γονείς σε οποιοδήποτε κίνδυνο. Ήταν θέμα ευθύνης.

Μείναμε, όμως, ιδιαίτερα ενεργοί μέσω των social media. Ειδικά στην «Κλειστή ομάδα Αναγνωστών μου» στο Facebook έκανα live αναγνώσεις βιβλίων, ανέβαζα εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες και σκαρώναμε «αποστολές» για τους μικρούς αναγνώστες. Χαίρομαι πολύ που τόσοι γονείς αγκάλιασαν όσα έκανα και τα μηνύματα που λάμβανα ήταν πάρα πολλά. Όμως το πιο όμορφο ήταν όταν 3 ημέρες αφού «βγήκαμε» από το σπίτι μας, με σταμάτησε μια μαμά με την 7χρονη κόρη της στο δρόμο και με ευχαρίστησε με τον πιο όμορφο τρόπο για την παρέα που τους έκανα κατά την διάρκεια της καραντίνας. Ήταν πολύ συγκινητικό.

Εσύ πώς βίωσες όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας;

Αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδος για εμένα. Με τις εκδόσεις Διόπτρα τελειώσαμε την επιμέλεια και ετοιμάσαμε ουσιαστικά «Το Κάτι τι;» για το τυπογραφείο, έφτιαχνα συνεχώς υλικό για να βοηθήσω τους γονείς στο σπίτι και δούλεψα κάποια πράγματα που θα παρουσιαστούν στο κοινό από το 2022.

Οπότε κρατήσαμε την ρουτίνα στο σπίτι σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. Βάλαμε πρόγραμμα που να τα έχει όλα, δουλειά, γυμναστική, διάβασμα, περπάτημα και αρκετά κρασιά πρέπει να ομολογήσω. Είμαστε όμως τυχεροί, γιατί η κόρη μας είναι σε μια ηλικία που είναι αυτόνομή και η δουλειά μας ναι μεν άλλαξε, αλλά δεν σταμάτησε.

Ήταν μια λεπτή ισορροπία που ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να κρατήσουμε. Βγήκαμε από την καραντίνα σωματικά, αλλά πνευματικά έχουν μείνει δυστυχώς κάποιοι τοίχοι.

 

Πιστεύεις ότι τα παιδιά διάβασαν βιβλία μέσα στην καραντίνα;

Πιστεύω ότι γενικά βρήκαμε χρόνο για να κάνουμε περισσότερα πράγματα στο σπίτι. Μέχρι πριν την καραντίνα μας είχαν φάει οι δρόμοι! Αν οι γονείς το έβαλαν στο πρόγραμμα τόσο για εκείνους, όσο και για τα παιδιά τότε τα παιδιά ασχολήθηκαν. Ήταν μια καλή ευκαιρία να γίνει το διάβασμα συνήθεια για όλη την οικογένεια. Τα βιβλία είναι επένδυση στα ταξίδια του μυαλού, όχι έξοδο, και αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές τους τελευταίους μήνες.

Η κόρη σου, η Βάια διαβάζει τα βιβλία σου; Σου ασκεί κριτική;

Η κόρη μου είναι σε μια ηλικία που τα κάνω όλα λάθος. Οπότε είναι κυρίως κριτική αυτό που απολαμβάνω μαζί της, αλλά είμαι ψύχραιμη. Ξέρω ότι κατά βάθος με αγαπά και με θαυμάζει, αλλά πρέπει να βρει τον δικό της δρόμο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι δίπλα της και να την ακούω όσο καλύτερα μπορώ.

Ποια η σχέση σου με την κόρη τώρα που αρχίζει σιγά σιγά να μεγαλώνει;

Είναι work in progress. Εκείνη ισορροπεί ανάμεσα στο παιδί και τη γυναίκα και πάλι πίσω.  Οπότε κάθε μισή ώρα η σχέση μας αλλάζει. Τη μια στιγμή είναι μέσα στα νεύρα και την άλλη είμαι η καλύτερη μαμά του κόσμου. Την επόμενη με μισεί. Όλα καλά! Να είναι καλά η yoga.

Θεωρείς ότι την έχει επηρεάσει το γεγονός ότι οι γονείς της είναι γνωστοί και αγαπητοί στον κόσμο, λόγω της δουλειάς τους;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι αντίκτυπο θα έχει τελικά σε εκείνη όλο αυτό. Έχουμε προσπαθήσει να την κρατήσουμε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι να μπορεί να αποφασίσει εκείνη πως θέλει να το χειριστεί και της εξηγούμε ότι είναι μέρος της δουλειάς μας που αγαπάμε πολύ και όχι η δουλειά μας αυτή καθαυτή. Συχνά της δείχνουμε πως είναι πίσω από τα λαμπερά φώτα για να καταλάβει ότι σπάνια κάτι είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν γίνεται χωρίς σκληρή δουλειά.  Όμως τα παιδιά επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά της και να της μιλάμε για όλα.

Με ποιον συζητάς όταν έχεις μια νέα ιδέα για βιβλίο;

Ο πρώτος που ακούει τις ιδέες μου είναι ο Κώστας. Συζητάμε πολύ για τις ιστορίες μας και εμπιστεύομαι το ένστικτό του. Αμέσως μετά και πριν γράψω μια λέξη, μιλάω με την Γλυκερία, υπεύθυνη έκδοσης των εκδόσεων Διόπτρα, η οποία έχει αγκαλιάσει τις ιδέες μου από την πρώτη στιγμή. Τα «Μελισσάκια στα Θρανία» ξεκίνησαν ως ιδέα μετά από μια συζήτηση με τη Γλυκερία για το τι θα έπρεπε να συζητάμε με τα παιδιά μας σήμερα που να τα κάνει ενεργούς πολίτες αύριο.

Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσένα;

Τα πάντα! Μια λέξη, μια σκέψη, μια εικόνα, ένα τραγούδι. Τα πάντα γύρω μας είναι έμπνευση. Η ιδέες για τη best seller σειρά «Παραμύθια αλλιώς» ήταν από μια φράση της Βάιας όταν ήταν 5 χρονών στο δρόμο.

Ποιο ήταν το δικό σου αγαπημένο παιδικό βιβλίο;

Έχω τόσα πολλά! Ακόμα και σήμερα τα διαβάζω και τα συλλέγω με μανία. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» όμως είναι αυτό που με έκανε αναγνώστη.

Πρόσφατα βρεθήκατε οικογενειακώς στην Αντίπαρο. Ποια τα σχέδιά σας για το φετινό καλοκαίρι;

Φέτος είναι για όλους μας ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι. Δεν έχουμε παρουσιάσεις, αλλά είναι και η πρώτη χρονιά που μπορούμε να δουλέψουμε από παντού. Έτσι κάνουμε διακοπές δουλεύοντας. Η Αντίπαρος είναι το μέρος που όταν κλείνω τα μάτια μέσα στον χειμώνα μεταφέρομαι και βρίσκω αυτή την απόλυτη γαλήνη και ευτυχία. Έτσι όποτε μπορούμε ξεκλέβουμε μερικές ημέρες για να γεμίσουμε τα ψυχικά μας αποθέματα.

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα, τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr και στην Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook!

 

© 2025 tlife.gr