Η 13χρονη Younis από την Κένυα παρά τη μικρή ηλικία της κουβαλάει ένα πολύ βαρύ τραύμα. Όταν ήταν μόλις εννέα χρονών, οι γονείς της την ανάγκασαν να παντρευτεί έναν άνδρα αρκετά μεγάλος για να είναι ο παππούς της, σύμφωνα με την τοπική παράδοση Σαμπούρου.
Η Σαμπούρου είναι μια αρχαία φυλή νομάδων κτηνοτρόφων της Κένυας που λέγεται ότι είναι μακρινά ξαδέλφια» των Μασάι. Και πράγματι οι διάλεκτοι και τα έθιμά τους είναι εντυπωσιακά παρόμοια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Younis και άλλα κορίτσια σαν κι αυτήν, τόλμησαν να ξεφύγουν από ορισμένες από αυτές τις παραδόσεις – ο γάμος σε παιδική ηλικία, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων και το beading (η πρακτική των πολλά υποσχόμενων κοριτσιών να ικανοποιούν σεξουαλικά τους άντρες συγγενείς τους) – οι οποίες είναι παράνομες στην Κένυα.
Αλλά με αυτόν τον τρόπο να κινδυνεύουν να απορριφθούν από τις οικογένειες τους.
«Όταν ήμουν περίπου εννιά χρονών, ο πατέρας μου με πάντρεψε με έναν άνθρωπο που ήταν 78 ετών», εξηγεί η Younis, που οι μνήμες των οδυνηρών εμπειριών της είναι ακόμη νωπές. «Πήγα στο σπίτι του και έμεινα μαζί του μία εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Μου είπε ότι θα είμαι η σύζυγός του, αλλά εγώ ήμουν απλά ένα αθώο κορίτσι, ήθελα να πάω στο σχολείο. Αλλά αυτός ο άνθρωπος ήθελε να είναι η τρίτη γυναίκα του. Του είπα, ότι δεν θα είμαι, και εκείνος με χτύπησε.
«Τότε άκουσα ότι υπάρχει μια γυναίκα που βοηθάει τα παιδιά. Ήρθα από το Baragoi ξυπόλυτη, δεν είχα καν παπούτσια εκείνη την ημέρα. Ήρθα στο Maralal και η Kulea με πήγε στο οικοτροφείο, και με έσωσε.
Για αυτά τα κορίτσια, και περίπου 200 άλλα σε ολόκληρη την Κένυα, η Kulea είναι Mαμά Kulea. Όταν οι οικογένειές τους αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μαζί τους, εκείνη παίρνει τη θέση των μητέρων τους.
ΠΗΓΗ CNN
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ