Πόσα χρώματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα πιάτο φαγητό; Πόσα αρώματα μπορούν να αναδυθούν από μια κουζίνα; Πόσο διασκεδαστικό μπορεί να γίνει το καθημερινό μαγείρεμα που παίρνει τη μορφή μιας μικρής ιεροτελεστίας;
Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα μικρά μυστικά που μας έμαθε η Chef και συγγραφέας του βιβλίου “Γιόγκικη Κουζίνα” (εκδόσεις Γκαρούντα Ελλάς 2012) Μαρία Δεβολή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι απόγευμα Δευτέρας (8 Σεπτεμβρίου) και έχουμε ήδη ξεκινήσει για το εστιατόριο Pink Elephant στο Χαλάνδρι, όπου μας περιμένει ένα γεύμα – σεμινάριο για να μας μυήσει στα μυστικά της ινδικής κουζίνας.
Η Ινδία, άλλωστε, είναι μια ζωντανή παλέτα από χρώματα, γεύσεις, αρώματα και εντυπώσεις! Σε αυτή την αχανή χώρα, το απλό καθημερινό γεύμα, είναι μια γιορτή που εκφράζει την αρμονία, τη φροντίδα και την αγάπη. Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε ξεκινώντας το όμορφο ταξίδι στις γεύσεις, αλλά και το μήνυμα που στέλνει η ταινία “Τhe Lunchbox” του Irrfan Khan, που κυκλοφόρησε από τις 4 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood.
Όπως μας ενημερώνει η chef (η οποία μας έκανε και μια μικρή ξενάγηση στην κουζίνα του εστιατορίου) το σημαντικό στην ινδική κουζίνα είναι η αγάπη για τα υλικά και η δημιουργία, αλλά και η χρήση τεσσάρων μπαχαρικών πάνω στα οποία χτίζουν όλες τις συνταγές τους.
Τα 4 μαγικά υλικά είναι: 1 κουταλάκι σινάπι, 1 κουταλάκι κύμινο σε σπόρους, 1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη και μισή κουταλιά κιντρινόριζα (κουρκουμάς).
Τα μυστικά αποκαλύπτονται και το γεύμα ξεκινά με ένα δροσερό πιάτο που ονομάζεται “Ράιτα με μπαχαρικά και δυόσμο” και ένα ντιπ από σάλτσα μάνγκο για να περάσουμε σε παραδοσιακά χορτοφαγικά πιάτα όπως το “Νταλ” και το “Ματάρ Πανίρ”, αλλά και το “Κοτόπουλο Rogan Tzos”. Όλα αυτά συνοδευόμενα από γευστικά “Τσιαπάτι” που ψήνονται σε ινδικό πήλινο φούρνο tandoor με κάρβουνο, ο παραδοσιακός ινδικός πήλινος φούρνο tandoor με κάρβουνο.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου κος Πάνος με τους chef: Yousaf, Dev, Saheed και την Ειρήνη στο σέρβις φρόντισαν ώστε όλα να κυλήσουν αρμονικά, ενώ η Μαρία Δεβολή μας αποκάλυπτε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς μαγειρεύουν στην Ινδία.
Λίγα λόγια για την ταινία
Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα (Dabbawallahs) – τοπικοί κούριερ φαγητού- παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε το συγκεκριμένο σύστημα παράδοσης και απέδειξε ότι μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια! Το “The Lunchbox” είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους. Έτσι, μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού.
Μαίρη Δεβολή (Swami Jnanamudra Saraswati)
Η Μαίρη Δεβολή (Σουάμι Γκιανμούντρα) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, και σπούδασε ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic του Λονδίνου. Μέσω των προσωπικών της αναζητήσεων ήλθε σε επαφή με την γιόγκα και το 1984 μυήθηκε από τον Γκούρου της Παραμχάμσα Σατυανάντα στην επιστήμη της γιόγκα, την οποία υπηρετεί ως και σήμερα. Ασχολήθηκε με την γιόγκικη και Ινδική κουζίνα, εναρμονίζοντας τες στις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να είναι προσιτές στους αναζητητές της γιόγκα, αλλά και σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με υγιεινά και πρωτότυπα πιάτα. Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει στην Ελλάδα, δίδοντας ομιλίες και σεμινάρια πάνω στην γιόγκικη και Ινδική διατροφή. Πολλές συνταγές της έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο “Γιογκική Κουζίνα” εκδόσεις Γκαρούντα Ελλάς, 2012, ενώ τώρα ετοιμάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στην Ινδική χορτοφαγική κουζίνα.
Ελληνο – Ινδική Εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.)
Η Ελληνο – Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.) είναι μια αστική, μη κρατική και μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 με αριθμό καταχώρησης 8591 του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η εταιρεία διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο 3τους θητείας και πλαισιώνεται από συμβούλους και επιτροπές. Σκοπός της Eταιρείας είναι η καλλιέργεια των ελληνο-ινδικών μορφωτικών, κοινωνικών πολιτιστικών και αναπτυξιακών συνεργασιών δια μέσου των οποίων επιτυγχάνεται η αισθητική, ηθική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου, η διάπλαση της οικουμενικής σκέψης του, και γενικότερα ο αμοιβαίος σεβασμός, ο διαπολιτιστικός διάλογος και η ειρηνική συμβίωση των λαών.
ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΙΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ