Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μόνο με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε Έλληνες που δεν έχουν επισκεφτεί χώρα του εξωτερικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνήθως εμφανίζονται ήπια συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λιγότερο από το 1% των ασθενών εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο.
Οι γιατροί υποστηρίζουν πως μολονότι όλα τα κρούσματα εμφανίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν κάνει προτιμήσεις σε περιοχές. ”Ο ιός δεν έχει θεραπεία με εμβόλιο και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Μπορεί να υπάρχουν παράλληλα κρούσματα εγκεφαλίτιδας σε πολλά μέρη της χώρας, χωρίς όμως να τα γνωρίζουμε”, δηλώνει ο Γιάννης Κοσμίδης, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι βαριά ασθενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θνησιμότητα λόγω του ιού φτάνει το 2%.
Τις τελευταίες μέρες τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Οι δυο θάνατοι, μιας 75 γυναίκας, τον προηγούμενο μήνα στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και ενός 79χρονου, συνδέονται με τον ιό. Και τα δυο θύματα είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Για τον άλλο ασθενή δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα, όπως δήλωσε η Άννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ