Αφιερωμένο στην 108η επέτειο από τη γέννηση της διάσημης Βραζιλιάνας σταρ Κάρμεν Μιράντα (Carmen Miranda) είναι το σημερινό doodle της Google. Η γυναίκα – θρύλος κέρδισε το κοινό με τα βραζιλιάνικα τραγούδια της όπως Tico tico και Mama yo quiero, τα εξωτικά, πολύχρωμα φορέματα και, προπαντός, με τα απίστευτα καπέλα της στολισμένα με ψεύτικα φρούτα.
Η Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα, πορτογαλικής καταγωγής, τραγουδίστρια και χορεύτρια της σάμπας και ηθοποιός, υπήρξε η πρώτη νοτιοαμερικάνα, που άφησε το αποτύπωμά της στο «Κινέζικο Θέατρο» του Χόλιγουντ (1941) και απέκτησε το δικό της αστέρι στο περίφημο «Πεζοδρόμιο της Δόξας» στο Χόλιγουντ (1960).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μαρία ντο Κάρμο Μιράντα ντα Κούνια, όπως ήταν το πλήρες όνομά της γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1909 στο χωριό Βάρζεα ντα Οβέλια ε Αλιβιάντα της Βόρειας Πορτογαλίας. Σε ηλικία 10 μηνών μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου ο πατέρας της άνοιξε κουρείο.
Ζώντας σε μια φιλόμουση οικογένεια με αγάπη για την όπερα, ασχολήθηκε από μικρή με το τραγούδι και τον χορό. Στα τέλη της δεκαετίας του είκοσι ήταν ήδη μια φτασμένη τραγουδίστρια με δίσκους στο ενεργητικό της και εμφανίσεις σε ραδιοφωνικά σόου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το 1939, ο αμερικανός θεατρικός ιμπρεσάριος Λι Σούμπερτ διέκρινε το ταλέντο της και την προσκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κάρμεν άρπαξε την ευκαιρία και τον ίδιο χρόνο έπαιξε στo μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «The Streets of Paris» και τον επόμενο χρόνο πρωταγωνίστησε στην ταινία «Down Argentine Way», επίσης μιούζικαλ, με συμπρωταγωνιστές τον Ντον Αμίτσι και την Μπέτι Γκραμπλ.
Μέχρι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin Roosevelt, την προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο, για να τραγουδήσει.
Το 1947, παντρεύτηκε ένα πλούσιο Τεξανό, τον Ντέιβιντ Σεμπάστιαν (1907-1990), αλλά τον επόμενο χρόνο απέβαλε τον καρπό του γάμου τους, κατά την διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Ο γάμος τους κλονίσθηκε, ο σύζυγός της ζήτησε διαζύγιο, αλλά το ζευγάρι επανασυνδέθηκε το 1950.
Η δόξα και ο θάνατός της
Η Κάρμεν Μιράντα μεγαλούργησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα με το υποκριτικό της ταλέντο, το τραγούδι και τον χορό της, καθιερώνοντας την εικόνα της κεφάτης περφόρμερ, η οποία φορούσε καπέλο από φρούτα.
Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη αναφορά, αλλά η γυναίκα, που φιγουράρει στις μπλε ετικέτες γνωστής μάρκας που εμπορεύεται μπανάνες, παραπέμπει άμεσα στη διάσημη Βραζιλιάνα.
Το 1940, η Κάρμεν Μιράντα ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο πρόσωπο της Αμερικής. Εξαρτημένη από το αλκοόλ, αλλά και από τη χρήση αμφεταμινών και βαρβιτουρικών, έπαθε καρδιακή προσβολή πάνω στη σκηνή, την ώρα της παράστασης, και πέθανε λίγες ώρες αργότερα από δεύτερο επεισόδιο. Πέθανε σε ηλικία 46 ετών και κηδεύτηκε στη Βραζιλία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ