Κατερίνα Μονογυιού: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον αδελφό της Τζώρτζη Μονογυιό και η κατάψυξη ωαρίων

Η Κατερίνα Μονογυιού, ως βουλευτής Κυκλάδων, συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Σαντορίνη, που εδώ και λίγες εβδομάδες δοκιµάζεται από τα Ρίχτερ του Εγκέλαδου.

Η βουλευτής, μίλησε στην εφημερίδα Secret και τη Σάσα Σταμάτη, και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, θυµάται τις όµορφες στιγµές που έζησε µε τον αδερφό της, Τζώρτζη ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή, αλλά και για το δικαίωµα των γυναικών στην εγκυµοσύνη µέσω της κατάψυξης ωαρίων.

Στην προσωπική ζωή σας πώς είστε; Θα θέλατε έναν σύντροφο;

Η προσωπική µου ζωή είναι γεµάτη από αγάπη, οικογενειακή θαλπωρή και δυνατές φιλίες. Η πολιτική είναι ένα απαιτητικό πεδίο και η καθηµερινότητά µου είναι αφιερωµένη στο έργο µου και στους συµπολίτες µου στις Κυκλάδες. Η συντροφικότητα στη ζωή είναι πολύ σηµαντική. Ενας σύντροφος στη ζωή είναι πολύτιµος και θεωρώ ότι οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην αµοιβαία κατανόηση και στήριξη. Αυτή την περίοδο, προτεραιότητά µου είναι η πολιτική και η προσφορά στον τόπο µου και πιστεύω ότι στη ζωή όλα έρχονται την κατάλληλη στιγµή.

Πολλές γυναίκες, ανάµεσά τους και πολιτικοί, έχουν δηλώσει ότι έχουν κάνει κατάψυξη ωαρίων. Ποια είναι η γνώµη σας; Το έχετε σκεφτεί;

Εχω κάνει κατάψυξη ωαρίων δύο φορές, ώστε να έχω περισσότερα ωάρια, άρα και περισσότερες πιθανότητες για µια εγκυµοσύνη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουµε την πολύ σηµαντική νοµοθετική αλλαγή που προχώρησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκσυγχρονίζοντας ένα απαρχαιωµένο πλαίσιο.

Ειδικότερα, προχώρησε σε πέντε σηµαντικές αλλαγές: α) καταργήθηκε η απαιτούµενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυµεί, β) επετράπη η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι µόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυµήσουν, γ) αυξήθηκε το όριο ηλικίας στα 54 έτη, δ) επετράπη στη διαζευγµένη να κάνει χρήση των κρυοσυντηρηµένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου και ε) διασφαλίστηκε η δυνατότητα ατόµων µε HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούµενη αναπαραγωγή. Βρέθηκα κι εγώ στη δυσάρεστη θέση πριν από την έκδοση του διαζυγίου µου να µην µπορώ να προχωρήσω σε κρυοσυντήρηση των ωαρίων µου και, πιστέψτε µε, ήταν µια πολύ άσχηµη και άβολη στιγµή.

Γι’ αυτό είχα εκθέσει στον τότε υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την κατάσταση και ο ίδιος δεν µπορούσε να πιστέψει ότι υπήρχε τόσο απαρχαιωµένο νοµοθετικό πλαίσιο. Με τη βοήθεια του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, καθηγητή Θέµη Μαντζαβίνου, και της νοµικής συµβούλου της ΕΛΕΙΥΑ, Μαίρης Νικολακοπούλου, καταθέσαµε συγκεκριµένες προτάσεις στον υπουργό, ο οποίος προχώρησε στην αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου, εκσυγχρονίζοντάς το ουσιαστικά.

Τι είναι αυτό που θυµάστε από τον αείµνηστο αδελφό σας και σας κάνει να τον σκέφτεστε και να χαµογελάτε;

Ο αδελφός µου ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γεµάτος καλοσύνη, δύναµη και θετική ενέργεια. Θυµάµαι το χαµόγελό του, το πηγαίο χιούµορ του και την αγάπη που έδινε στους ανθρώπους γύρω του. Οι στιγµές που µοιραστήκαµε, οι συζητήσεις µας, οι αστείες ιστορίες που ζήσαµε µαζί είναι κοµµάτι της καρδιάς µου. Κάθε φορά που σκέφτοµαι τις συµβουλές του, τα όνειρα που έκανε για το µέλλον, χαµογελάω, γιατί ξέρω ότι ήταν ένας άνθρωπος που άγγιξε τις ζωές πολλών. Η µνήµη του µε συνοδεύει πάντα και µε εµπνέει να γίνοµαι καλύτερη.

 

 

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164