Η πρώτη φορά που έψησα ψωμί!

Eίπαμε με την κολλητή μου να μαζευτούμε σπίτι της και καθώς αγαπάμε τις παραδοσιακές γεύσεις (κόρες παραδοσιακών μαμάδων γαρ) θα επιχειρούσαμε να αποδείξουμε ότι κι εμείς μπορούμε να κάνουμε πράγματα με τα χεράκια μας, παραδοσιακά, κι ας μην έχουμε τον ξυλόφουρνο που έχουν οι αυλές στα χωριά!

Η επιχείρηση είχε ένα κωδικό όνομα: “ψωμί”! Η καλή μου φίλη, αν και καλή μαγείρισσα, πάντα έτρεμε στην ιδέα του να φτιάξει δικό της ψωμί. Έλα μου όμως που τα πιτσιρίκια της τής είχαν πάρει τα αυτιά ότι ήθελαν ψωμί σαν της γιαγιάς και όχι αυτό του φούρνου της γειτονιάς!
Είδε και απόειδε κι εκείνη και είπε να με φωνάξει ως πιο ειδική και έμπειρη, αν και γω πρώτη φορά θα έφτιαχνα ψωμί. Επιπλέον, μόλις είχε ανακαινίσει την κουζίνα της και ήταν ευκαιρία να τη δοκιμάσει αλλά και να με ξεναγήσει στα καινούργια της… “εργαλεία”!

Αλεύρι, νερό, λαδάκι, αλάτι, μαγιά και φυσικά η απαραίτητη λεκάνη ήταν ήδη έτοιμα όταν έφτασα σπίτι της όμως εμένα το μάτι μου πήγε κατευθείαν στον καινούργιο της φούρνο Gorenje.
“-Ο καινούργιος μου φούρνος! Δεν είναι πολύ ωραίος;”
Μονίμως δύσπιστη εγώ σε κάθε τι καινούργιο και ηλεκτρικό προσπαθούσα να καταλάβω γιατί αντικατέστησε τον παλιό αγαπημένο φούρνο που από κει μέσα είχαν βγει απίθανες λιχουδιές.
“-Κάτσε να ετοιμάσουμε το ψωμί και θα δεις!” και μου έκλεισε το μάτι!
Ανακατέψαμε, ζυμώσαμε, περιμέναμε να φουσκώσει, ξαναπεριμέναμε ώσπου ήρθε η ώρα να πάει το ψωμάκι μας στο φούρνο.
“-Βάλ’ το στις αντιστάσεις στους 150 για αρχή και μετά βλέπουμε”.
“-Δεν χρειάζεται! Υπάρχει πιο απλός τρόπος”. Και εκεί ήταν που άρχισαν τα… θαύματα!

Ο καινούργιος της εντοιχισμένος φούρνος δεν ήταν ό,τι κι ό,τι. Ήταν… Gorenje! Δηλαδή;
Δηλαδή, οι φούρνοι Gorenje παρέχουν ένα πλήρως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα μαγειρέματος με περισσότερες από 80 συνταγές προς επιλογή, ιδανικό για αρχάριους. Το μυστικό του αυτόματου τρόπου λειτουργίας είναι εντελώς απλός – όλες οι παράμετροι όπως χρόνος, θερμοκρασία, αντιστάσεις είναι αυτόματα ρυθμισμένα. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης να κάνει είναι να επιλέξει το είδος και το βάρος του φαγητού και να πιέσει το πλήκτρο start. Ο φούρνος θα κάνει τα υπόλοιπα. Διαλέγεις, ενεργοποιείς, ψήθηκε!

Και όχι μόνο αυτό! Για την περίπτωσή μας, που το ψωμί έχει ειδικό τρόπο ψησίματος, αυτός ο φούρνος είχε ένα μοναδικό πρόγραμμα Step by step που ρύθμιζε αυτόματα τα διαφορετικά βήματα της διαδικασίας ψησίματος χωρίς καν να πειράξουμε το φούρνο, ιδανικό για φαγητά όπως λαζάνια ή και ψωμί, τα οποία χρειάζονται αλλαγές στη θερμοκρασία!

Να μην τα πολυλογώ, ήταν πρωί όταν ξεκινήσαμε και το μεσημεράκι είχαμε ωραιότατο, αφράτο ψωμάκι από τα χεράκια μας, το οποίο συνόδεψε ιδανικά το κοκκινιστό που είχε ετοιμάσει η φιλενάδα μου αποβραδίς.

Και για το τέλος άφησα τα καλύτερα! Όταν προσφέρθηκα να περάσω το φούρνο ένα χεράκι για να λάμπει δε με άφησε καν! “Ο φούρνος μου έχει AquaClean!” μου είπε και έβαλε μισό λίτρο νερό σ’ ένα ταψί, έστρεψε το διακόπτη στην λειτουργία AquaClean όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει μόλις στους 70 °C και σε 30 λεπτά κάθε λεκές είχε μαλακώσει και απλώς τον πέρασε με ένα πανί!

Υ.Σ. Ήταν ο μόνος φούρνος που συνάντησα που όταν τον άγγιξα κατά λάθος στο τζάμι της πόρτας δεν έκαιγε! Γιατί; Έχει UltraCoolDoor, δηλαδή ειδικό τριπλό τζάμι με δύο επίπεδα αντανάκλασης στην πόρτα του φούρνου που απομονώνει το φούρνο και φροντίζει η θερμότητα να παραμένει στο εσωτερικό του. Με τον τρόπο αυτό βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας γιατί δεν επιτρέπει την διαφυγή θερμότητας από το φούρνο. “Για τα πιτσιρίκια, ε;” “Πάνω από όλα η ασφάλεια!” μου απάντησε!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164