Σε φορητούς… μικροβιολόγους υπόσχονται να μετατρέψουν τα κινητά μας τηλέφωνα στο εγγύς μέλλον βρετανοί επιστήμονες που εξελίσσουν ένα νέο εξειδικευμένο μικροτσίπ: ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που θα συνδέεται με «smartphones» ή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα αν ο χρήστης τους έχει προσβληθεί εν αγνοία του από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια των υγειονομικών αρχών της Γηραιάς Αλβιώνας να ανακόψουν τους συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς μετάδοσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στη χώρα: τα ειδικά μικροτσίπ θα μπορούν να διαγνώσουν τις ασθένειες 15 μόλις λεπτά μετά την τοποθέτηση πάνω τους δείγματος σιέλου ή ούρων. Μάλιστα, το σχέδιο προβλέπει πολύ χαμηλή τιμή για το μικροτσίπ, μόλις 2 ευρώ το καθένα, ώστε να είναι προσιτό σε όλους: εξετάζεται ακόμη και η πώλησή τους μέσω ειδικών αυτόματων μηχανημάτων σε όλα τα μεγάλα νυχτερινά κλαμπ της Βρετανίας, δίπλα στις αντίστοιχες συσκευές που πωλούν προφυλακτικά.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει με τον τρόπο αυτό να μειώσει το άβολο συναίσθημα του να πάει κάποιος σε ένα εργαστήριο ή σε ένα νοσοκομείο για να ελέγξει αν έχει προσβληθεί από ΑΙDS, έρπητα, χλαμύδια και βλεννόρροια. Η έρευνα της UΚ Clinical Research Collaboration, με την επωνυμία «eSΤΙ2», χρηματοδοτείται από επτά οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας, οι οποίοι έχουν επενδύσει ως τώρα σε αυτήν πάνω από 5.000.000 ευρώ. «Σε λίγα χρόνια από τώρα το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να γίνει ο κινητός σας γιατρός. Το συγκεκριμένο μικροτσίπ θα μπορεί να διαγνώσει ένα αρκετά μεγάλο εύρος σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων, όπως χλαμύδια, βλεννόρροια, και θα μπορεί να συμβουλέψει για το πού μπορεί να πάει κάποιος για θεραπεία» τονίζει ο δρ Ταρίκ Σαντίκ, καθηγητής Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που ηγείται της μελέτης.
«Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε αυτή την αυξανόμενη επιδημία από σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, οι οποίες αυξάνονται, και αυξάνονται, και αυξάνονται» συμπληρώνει ο κ. Σαντίκ, καταλήγοντας ότι «ηΒρετανία είναι μια από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες με τον χειρότερο δείκτη σε εγκυμοσύνες ανηλίκων και σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Προφανώς υπάρχει ο παράγοντας “ντροπή” σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό,ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, πράγμα που κάνει την κατάσταση χειρότερη».
Οι λεπτομέρειες για το πότε θα κυκλοφορήσει αυτή η τεχνολογία στο ευρύ κοινό είναι ακόμα άγνωστες, αν και οι ειδικοί λένε ότι σε επτά με δέκα χρόνια κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικότητα. Οπως τονίζουν όμως με νόημα βρετανοί αφροδισιολόγοι, «κάποια στιγμή οι γονείς θα πρέπει να θυμίσουν στα παιδιά τους ότι και τα προφυλακτικά μπορούν να χωρέσουν στις τσέπες τους, όπως και τα κινητά τους».
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ