Από έναν και μοναδικό άνθρωπο – από τον πρώτο στον οποίο μεταδόθηκε ο ιός από τα ζώα – ξεκίνησε η μεγάλη επιδημία που μετρά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς στην πόλη Γουχάν της Κίνας, λένε τώρα οι επιστήμονες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εργαστηριακή ανάλυση του γονιδιώματος του κοροναϊού, που έγινε πριν από λίγες μέρες, οδηγεί τους επιστήμονες ολοένα και πιο κοντά στην αποκρυπτογράφησή του. Η σύσταση, όσο και η “συμπεριφορά” του είναι σημαντική για την επιδημιολογική έρευνα, καθώς θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του και την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις υγειονομικές αρχές. Ο ιός πρέπει να αναγνωριστεί, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν νέες θεραπείες και εμβόλια, λένε οι επιστήμονες.
Η ανάλυση του κοροναϊού έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, για τον τρόπο με τον οποίο αυτός δημιουργήθηκε, αλλά και διαδόθηκε. Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, η ταυτοποίηση του γονιδιώματος του κοροναϊού μας οδήγησε στο αρχικό συμπέρασμα ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες. Ωστόσο νέα έρευνα δείχνει πως ο ιός προήλθε από τον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο, γνωστός και ως παγκολίνος. Ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του. Και η έρευνα συνεχίζεται…
“Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ