Κορονοϊός: Ελπίδες για φάρμακο στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει φάρμακο για τον κορονοϊό στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο, άφησε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η μελέτη Greco 19 η οποία ερευνά το φάρμακο με την δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από τον κορονοϊό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελέσματα γι’ αυτήν την μελέτη και για άλλες μελέτες θα έχουμε μέσα σε 2 μήνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορονοϊού…. Ερευνώνται σε ασθενείς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αναφορές Τσιόδρα

Για ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό μίλησε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους ιατρικούς συντάκτες, και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. “Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους”, εξήγησε.

“Γίνονται κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας και δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά”, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσίευμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το “The New England Journal of Medicine”.

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στην χρήση όρου αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την covid -19. Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι “καθαροί” από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά την λοίμωξη του κορονοϊού. “Ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου”, ανέφερε, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς.

Πηγή: Newsit

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164