Site icon TLIFE

Κορονοϊός: Τι ισχύει για την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας τον Μάιο – Τα ποσά που θα καταβληθούν

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας αναστέλλονται και τον Μάιο, λόγω του κορονοϊού. Αναλυτικά όσα προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιχειρήσεις.

Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή και τον Μάιο, λόγω του κορονοϊού.

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα “περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα” προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά, και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και, όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.

Σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω ποσοστού, ο εργοδότης καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό που προαναφέρθηκε.

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον Μάιο 2020, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η παραπάνω αναστολή λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης, κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την 31η Μαΐου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που κάνουν χρήση του μέτρου, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, των οποίων παρατείνεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας. Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, δύναται να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, για τις επιχειρήσεις, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας κατά τον Μάιο 2020, με εντολή δημόσιας αρχής.

Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας
Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για 15 ημέρες.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων, των οποίων ανακαλείται η αναστολή, δεν γίνεται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Τονίζεται ότι η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται για επιχειρήσεις-εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής, κατά τον Μάιο 2020.

Προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας
Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για το διάστημα της ανάκλησης, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της προσωρινής ανάκλησης, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Μετά από τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης, μέχρι να συμπληρωθεί το πλήρες χρονικό διάστημα της.

Για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπόχρεος καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων είναι ο εργοδότης.

Παραδείγματα
1. Εργαζόμενος πληττόμενης επιχείρησης που μπήκε σε αναστολή σύμβασης από τις 10 Απριλίου θα έχει λήξη αναστολής στις 25 Μαΐου που συμπληρώνει το 45μερο. Αν η επιχείρηση τον ξαναβάλει σε αναστολή, αυτή δεν θα μπορεί να επεκταθεί πέραν της 31ης Μαΐου. Στην ουσία θα μπει σε αναστολή για 6 μέρες (από 25 Μαΐου που λήγει η πρώτη ως τις 31 Μαΐου με τη δεύτερη) και θα πάρει ένα αναλογικό ποσό αποζημίωσης 107 ευρώ για την εξαήμερη αναστολή σύμβασης.

2. Εργαζόμενος πληττόμενης επιχείρησης που μπήκε σε αναστολή από 28 Μαρτίου, θα επιστρέψει για δουλειά στις 13 Μαΐου που λήγει το 45μερο. Ο εργοδότης του μπορεί να τον ξαναβάλει σε αναστολή ως τις 20 Μαΐου (άλλες 7 μέρες) και να τον απασχολήσει για τις 10 τελευταίες μέρες του Μαΐου. Γι’ αυτές τις 17 μέρες ο εργαζόμενος θα πάρει τον αναλογικό μισθό για τις 10 μέρες που θα δουλέψει και το αναλογικό ποσό της αποζημίωσης για τις 7 μέρες της αναστολής σύμβασης.

Αν ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ, τότε για την εργασία των 10 ημερών του Μαΐου θα πάρει 333 ευρώ μισθό και για την αναστολή σύμβασης από 13 ως 20 Μαΐου θα πάρει 125 ευρώ αποζημίωση, δηλαδή 458 ευρώ για 17 μέρες από μισθό και αποζημίωση λόγω αναστολής σύμβασης.

3. Εργαζόμενος που είναι σε αναστολή 45 ημερών, μπορεί να επιστρέψει για δουλειά στις 20 μέρες με ακύρωση της υπόλοιπης αναστολής (25 μέρες) από τον εργοδότη του. Εδώ δεν διευκρινίζεται αν θα επιστραφεί και μέρος από τα 800 ευρώ. Πιθανότατα δεν θα ζητηθεί τίποτε.

© 2024 tlife.gr