Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, νωρίς το απόγευμα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εντόπισε μετά από έρευνα άλλο ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες και οι καταζητούμενοι για τα σχέδιά τους. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην οδό Μυστρά 124.
Σε αυτό το διαμέρισμα η Αντιτρομοκρατική δεν εντόπισε κανένα στοιχείο, καθώς όπως έγινε γνωστό οι δράστες το είχαν ξενοικιάσει πριν από 20 ημέρες. Με αφορμή αυτό και το πλήθος των άλλων κρησφύγετών τους, η ΕΛ.ΑΣ θεωρεί πως οι κατηγορούμενοι έχουν νοικιάσει έναν μεγάλο αριθμό σπιτιών σε όλη την Αθήνα και όχι μόνο από χρήματα που είχαν από ληστείες που πραγματοποιούσαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι, οι αξιωματικοί βρίσκονται σε ένα κυνήγι ώστε να βρουν όλα τα διαμερίσματα που είχαν ενοικιάσει οι συλληφθέντες και τα οποία αναμένεται να τους ανοίξουν το δρόμο για νέα στοιχεία και νέες συλλήψεις.
Στην πρώτη πάντως γιάφκα η Αντιτρομοκρατική έφθασε μέσα από μία κατάθεση του Σακκά, ο οποίος παρακολουθείτο. Σε μία από αυτές τις παρακολουθήσεις ο Σακκάς έκανε μία κατάθεση ενοικίου της τάξεως των 100 ευρώ για διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει. Οι αξιωματικοί εν συνεχεία πήραν όλα τα στοιχεία της κατάθεσης από την τράπεζα και έτσι έφθασαν στη γιάφκα όπου έκρυβαν τον βαρύ τους οπλισμό.
Η αρχή του νήματος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τις 3 Δεκεμβρίου όταν οι Καραγιαννίδης και Σακκάς επέστρεψαν στην Αθήνα από το Αγρίνιο, στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία σήμανε συναγερμός όπως προκύπτει από την κατάθεση του αξιωματικού που τους παρακολουθούσε. Ο αστυνόμος περιγράφει λεπτομερώς τα στάδια της παρακολούθησης που αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για το ενδεχόμενο να προετοιμαζόταν τρομοκρατική επίθεση.
Οι δυο κατηγορούμενοι ταξίδεψαν μαζί με το ΚΤΕΛ για την Αθήνα. Ο Σακκάς έφερε τσάντα ώμου και ο Καραγιαννίδης βαλίτσες με ρόδες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πήρε το λεωφορείο για την Αθήνα και ο Μητρούσιας, έχοντας μαζί του έναν ορειβατικό σάκο. Κατέβηκε από το ΚΤΕΛ στο Χαϊδάρι και από εκεί με ταξί μετέβη στο διαμέρισμα του Πειραιά.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις συλλήψεις άρχισε το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, όταν ο Καραγιαννίδης εντοπίστηκε να εισέρχεται στη γιάφκα της οδού Πραξιτέλους, φέροντας δυο πασσάλους, ένα φτυάρι και ακόμη ένα σκαπτικό εργαλείο, πιθανώς τσουγκράνα. Σχεδόν δυο ώρες μετά, βγήκε ο Σακκάς, κρατώντας το φτυάρι και την τσουγκράνα και τον ακολούθησε ο Μητρούσιας, με τον ορειβατικό σάκο. Μετέβησαν στο διαμέρισμα της Νέας Σμύρνης, όπου και από την Αντιτρομοκρατική «οι εν γένει κινήσεις τους κρίθηκαν ιδιαίτερα ύποπτες και προσομοίαζαν με προπαρασκευαστικές πράξεις εγκληματικών ενεργειών με πιθανά ανθρώπινα θύματα» για αυτό και αποφασίστηκε η προσαγωγή τους.
Σημειώνεται πως στην κατοχή τους βρέθηκαν επίσης μια πλαστική εργαλειοθήκη, τα 200 γραμμάρια ΤΝΤ, ρολόι, χρονομετρητής και οι πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων.
Πως έφτασαν στις συλλήψεις
Η επ΄αυτοφώρω σύλληψη των Παναγιώτη Αργυρού και Γεράσιμου Τσάκαλου, μελών της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» για την υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων την 1η Νοεμβρίου, ήταν το έναυσμα για τις έξι χθεσινές συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής.
Αυτό προκύπτει από κατάθεση αστυνομικού, που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία για την υπόθεση των έξι κατηγορουμένων. Ο αστυνομικός κατέθεσε πως από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προέκυψαν στενές σχέσεις του Τσάκαλου με τον Κωσνταντίνο Σακκά -εκ των έξι κατηγορουμένων- ενώ από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου του τελευταίου οι αστυνομικοί έφθασαν στους συγκατηγορυμένους του Μιχαήλ Δημήτριο και Στυλιανή Αντωνίου.
Υπό στενή παρακολούθηση
Οι αστυνομικοί παρακολούθησαν τον Σακκά που έμενε με την Αντωνίου στην Καλλιθέα και από την παρακολούθηση προέκυψαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, καθώς και επαφές μελών της ομάδας με άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας σε Ναύπακτο, Αγρίνιο και Αθήνα.
Στη Ναύπακτο, μάλιστα, η παρακολούθηση φαίνεται να «έβαλε στο κάδρο» των υπόπτων και τον Αλέξανδρο Μητρούσια, με τον οποίο συναντήθηκε στις 24 Νοεμβρίου ο Σακκάς, ερχόμενος μέσω επαρχιακού δρόμου από το Αγρίνιο, στην παραλία της πόλης.
Ο Μητρούσιας παραπέμπεται με βούλευμα σε δίκη στην υπόθεση των “πυρήνων”. Από την κατάθεση του αστυνομικού προκύπτει, επίσης, μεγάλη επιμέλεια σε μέτρα προφύλαξης, που έδειχναν οι κατηγορούμενοι, όταν επισκέπτονταν το διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά. Από την παρακολούθηση του Σακκά οι αστυνομικοί εντόπισαν την αποθήκη στη Νέα Σμύρνη, καθώς έλεγξαν κατάθεση χρηματικού ποσού που τον είδαν να κάνει στο όνομα γυναίκας δικαιούχου, γυναίκα, που -όπως αποδείχθηκε- ήταν η ιδιοκτήτρια του ακινήτου.
Στην δικογραφία περιλαμβάνεται κατάθεση στην Αστυνομία συγγενικού προσώπου του κατηγορούμενου Δημήτρη Μιχαήλ. Ο μάρτυρας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μετά τον εντοπισμό του διαμερίσματος στο Χαλάνδρι και τις συλλήψεις των νεαρών για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» ο Μιχαήλ τού είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι θα τον πλησιάσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ο μάρτυρας -στο σπίτι του οποίου έκανε έρευνα η αστυνομία- είχε επαφές και με τον Σακκά και φαίνεται να τονίζει στην κατάθεση του πως ο τελευταίος δεν χρησιμοποιούσε, ή δεν του είχε δώσει ποτέ νούμερο, κινητό τηλέφωνο. Αναφέρει, επίσης, ότι πριν περίπου 5 χρόνια ο συγγενής του με τους Γεράσιμο Τσάκαλο και Κώστα Σακκά είχαν νοικιάσει διαμέρισμα στο Παγκράτι και ότι σε κάποια επίσκεψή του εκεί είχε συναντήσει γνωστό από υπόθεση ληστείας σε τράπεζα νεαρό, που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Από τις εκθέσεις κατάσχεσης της Αστυνομίας φαίνεται να έχουν συλλεχθεί δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις, φωτοαντίγραφα δικογραφιών, φύλλα από ανακοίνωσεις της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», βιβλία, ημερολόγια, τηλεφωνικές ατζέντες, σημειώματα, ψηφιακοί δίσκοι και πολλά αποκόμματα χειρόγραφων σημειώσεων.
Ανάμεσα στα κατασχεθέντα από το σπίτι κατηγορούμενου περιλαμβάνονται πολλά εισιτήρια τρένων της Ιταλίας, ενώ στο σπίτι άλλου από τους έξι, μεταξύ άλλων, βρέθηκε χειρόγραφο σημείωμα, που ξεκινούσε με τις φράσεις «Μαμά και Μπαμπά δυστυχώς..». Επίσης, στην κατοχή του Μητρούσια βρέθηκαν χειρόγραφα με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου, τα οποία είχαν αποδέκτες έναν άνδρα και μια γυναίκα, έγκλειστους στις φυλακές για συμμετοχή στους «Πυρήνες».
Αναζητούν και… όνομα για την οργάνωση
Οι έξι έχουν συλληφθεί και τους έχουν ασκηθεί διώξεις για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ουδείς γνωρίζει ακόμη σε ποια. Οι έρευνες των αρχών, λοιπόν, επικεντρώνονται στο να βρουν κάποιο στοιχείο για να βάλουν «ταμπέλα» στην ομάδα που είχαν συγκροτήσει οι έξι συλληφθέντες.
Στο επίκεντρο των ερευνών έχουν μπει τα μισθωτήρια συμβόλαια ενοικίασης των διαμερισμάτων σε Πειραιά, Αγρίνιο, Νέα Σμύρνη, η πλαστή ταυτότητα του Γιώργου Καραγιαννίδη και τα πλαστά στοιχεία ταυτότητας που εντοπίστηκαν στα usb που είχαν στην κατοχή τους οι Σακκάς και Μητρούσιας κατά τη σύλληψή τους. Ερευνώνται επίσης τα κλειδιά που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες ή βρέθηκαν στα διαμερίσματα-γιάφκες.
Έρευνες γίνονται και σε τράπεζες, για να βρεθούν λογαριασμοί ή θυρίδες που μπορεί να διατηρούσαν οι συλληφθέντες ώστε να κρατούν εκεί χρήματα που ενδεχομένως να προέρχονταν από ένοπλες ληστείες. Ήδη, υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχή τους σε δύο τουλάχιστον ληστείες: η μία στο Αγρίνιο με λεία 270.000 ευρώ και η δεύτερη στο Άκτιο με 200.000 ευρώ.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πιστωτικές κάρτες και κάρτες ανάληψης που έχουν εκδοθεί σε διάφορα ονόματα. Συγκεκριμένα, πιστωτική κάρτα στο όνομα «Μιχάλης Χατζηιωαννίδης», κάρτα ανάληψης στο όνομα «Ε.Χ Λαμπριανίδης και άλλη μια στο όνομα «Α.Ε Γιαννάκης», μία κάρτα των μινωικών γραμμών στο όνομα «Ελένη Βάρελτζή» και μία κάρτα ανάληψης-πιστωτική με τα στοιχεία «Μαρία Ιλιοπούλου».
Το ενδιαφέρον των αστυνομικών έχουν επίσης κινήσει ένα κλειδί αυτοκινήτου, μάρκας Peugeot και 9 ακόμη κλειδιά, που εκτιμάται πως ανοίγουν διαμερίσματα και γκαραζόπορτες, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του Σακκά. Με ενδιαφέρον αντιμετωπίζεται και το usb που είχε στην κατοχή του ο Γιώργος Καραγιαννίδης, όπου υπάρχουν πολλά στοιχεία ταυτότητας υπαρκτών αλλά και ανύπαρκτων προσώπων. Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως προορίζονταν για την κατασκευή πλαστών ταυτοτήτων. Ελέγχονται επίσης κάρτες sim και τέσσερα κλειδιά έχουν μπει στη διαδικασία διερεύνησή τους κατά προτεραιότητα.
Οι έξι κατηγορούμενοι, που αύριο θα οδηγηθούν ενώπιον του 31ου Τακτικού Ανακριτή για τις απολογίες τους και αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες, αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς, ενώ κανένας δεν δέχθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου στην ΓΑΔΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ