Είναι μόνο λίγες μέρες που τον βλέπεις καθημερινά μέσα από τη συχνότητα του “Star” και σε έχει κερδίσει με τις πρωτότυπες συνταγές του. Ο Κυριάκος Μελάς, ο σεφ της εκπομπής “Μία” έχει μια πολύ όμορφη ιστορία και ένα βιογραφικό ιδιαίτερα ζηλευτό.
Μάθε περισσότερα για τον πρώτο Έλληνα που ίδρυσε “σχολή” για να διδάξει μαγειρική στα παιδιά, τον άνθρωπο που επιμελήθηκε το μενού της Shakira όταν η λατίνα σταρ βρέθηκε στην Ελλάδα και που δούλεψε για το catering στην ελληνική διοργάνωση της Eurovision.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα παιδί που μαγειρεύει…
Ο Κυριάκος λατρεύει την κουζίνα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. “Μαγειρεύω από τα 5 μου και άμα προσέξετε, η μύτη μου είναι… κομμένη από μια φόρμα ζαχαροπλαστικής! Από πολύ μικρός, ενθουσιαζόμουν με τα γκάτζετ της μαγειρικής, όπως το μίξερ, οι σακούλες ζαχαροπλαστικής, η φόρμα για κέικ και το ίδιο το ζυμάρι επίσης! Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία να στρώνω το τραπέζι να σηκώνομαι από πολύ νωρίς ούτως ώστε να ετοιμάσω το πρωινό!” αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάπως έτσι και ενώ έχει ήδη περάσει την πόρτα δύο πανεπιστημίων, αποφασίζει να αφοσιωθεί στη μαγειρική σπουδάζοντας γύρω από κάθε πιθανό τομέα του κλάδου. Ζαχαροπλαστική, οινολογία, κρασί, γαλλική κουζίνα, κρέας και μπαχαρικά είναι μερικές μόνο από τις γνώσεις που παίρνει όλα τα χρόνια που σπουδάζει τη μαγειρική.
Η ιδέα της μαγειρικής για παιδιά
Το 2006, σε συνεργασία με την Καλλιτεχνούπολη-Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Τέχνης & Δημιουργίας, εμπνεύστηκε και έκανε πράξη μια σχολή για λιλιπούτειους μάγειρες.
Δυο χρόνια μετά ιδρύει την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα, το Kids Cooking Club που μαθαίνει σε μικρά παιδιά τη σωστή διατροφή, να πειραματίζονται με τις γεύσεις και φυσικά να μαγειρεύουν εξαιρετικά.
Άλλωστε ο Κυριάκος ήταν ο γαστρονομικός σύμβουλος πίσω από την εκπομπή master chef junior. “Η εξειδίκευσή μου στη μαγειρική και τα παιδιά, ήταν η αφορμή και το βασικό κίνητρο των παραγωγών για τη συνεργασία μου μαζί τους! Προσέφερα την τεχνογνωσία μου ως αναφορά στο αρχικό στήσιμο της εκπομπής, ως γαστρονομικός σύμβουλος” σημειώνει.
Οι αστραφτερές στιγμές στην καριέρα του
Ο Κυριάκος έχει καταφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια, πολλά από τα οποία ίσως δεν είναι και ιδιαίτερα κατανοητά σε κάποιον που δεν ασχολείται ενεργά με τη γαστρονομία. Εκείνα όμως που ξεχωρίσαμε από το βιογραφικό του είναι τα εξής:
– Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι pastry και expeditor chef στο εστιατόριο Milos Athens Hilton Hotel, επίσημο Ξενοδοχείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (Χρυσός Σκούφος 2004), εστιάζοντας στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
– Είναι ο επικεφαλής chef και γαστρονομικός σύμβουλος το 2006 στη διοργάνωση της Eurovision, αλλά και κατά την διοργάνωση του τελικού Champions Leage στην Αθήνα ένα χρόνο μετά.
– Έχει μαγειρέψει για την Shakira κατά τη διάρκεια της συναυλία της στην Ελλάδα το 2006, ενώ
– Ήταν επίσημος προσκεκλημένος και υπέυθυνος για τις γαστρονομικές προτάσεις του Εμίρη του Κατάς κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με επιχειρηματίες και πολιτικούς του Κατάρ.
Ποια είναι η αγαπημένη του κουζίνα;
Ο Κυριάκος λατρεύει την παράδοση και την ελληνική κουζίνα, όμως δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη του και για τη μαροκινή. “Μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα μπαχαρικά τους και δεν είναι τόσο βαριά. Δίνουν μεγάλη βάση στα λαχανικά. Νομίζω ωστόσο, πως η ελληνική κουζίνα και το ελληνικό γούστο, είναι πολύ κοντά με την ιταλική.”
Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια επαγγελματική υποχρέωση ή πια στην τηλεόραση να σου μαγειρεύει, τρελαίνεται για βόλτες με καλή παρέα. “Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια, κυρίως στο εξωτερικό, από τα οποία μάλιστα εμπνεόμαι και να παίρνω ιδέες. Το αγαπημένο μου όμως χόμπυ, είναι η κηπουρική!”
Μια συνταγή από τον Κυριάκο…
Ο Κυριάκος Μελάς είχε μιλήσει στο TLIFE για το Kids Cooking Club πριν από τέσσερα χρόνια και μας είχε δώσει μια απολαυστική συνταγή για υγιεινά μπισκότα με φυστίκι Αιγίνης! Δες το βίντεο…
Μπορείς βέβαια να δεις και μία από τις εξαιρετικές συτναγές που μας παρουσίασε στη “Μία”, την τραγανή πίτσα στο τηγάνι. Δες το βίντεο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ