Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ φιλοξενήθηκε στο «Ενώπιος ενωπίω» σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Η διακεκριμένη ιστορικός, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα παιδικά χρόνια της στην Αθήνα, τη βαριά κληρονομιά της Κατοχής και την ένταξή της στη Αντίσταση. Ακόμα, θυμήθηκε άγνωστες ιστορίες από τα χρόνια εκείνα καθώς και από τα πρώτα της βήματα στην ακαδημαϊκή αρένα, στο Παρίσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, με την οποία διατηρεί στενή φιλία.
«Η προσωπικότητα και το έργο της Ελένης δεν περιγράφονται σε λίγες γραμμές, γιατί ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους των οποίων η ζωή και η προσφορά γίνονται μέρος της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα τη γράφουν. Ξεπερνούν τόπους και καιρούς, συνεπώς ασφυκτιούν μέσα στις λέξεις. Αρκούμαι λοιπόν, σε ένα και μόνο χαρακτηρισμό: οικουμενική Ελληνίδα, μια γυναίκα με μικρασιατικές ρίζες που από τις γειτονιές του Βύρωνα αναδείχθηκε πρύτανης της Σορβόννης. Η επιστήμων που κατέστησε το Βυζάντιο «αενάως παρόν» , όπως η ίδια λέει. Και ο αντίστοιχος άνθρωπος του πολιτισμού και της παιδείας, που παραμένει τολμηρός παρατηρητής των εξελίξεων. Είμαι πολύ χαρούμενος που τη γνωρίζω προσωπικά και με τιμά με τη φιλία της. Με εμπνέει η περιπέτεια της ζωής της, με τη συμμετοχή της στην Αντίσταση και με τη σταθερή της παρουσία στο μέτωπο της Δημοκρατία. Θαυμάζω τον κοσμοπολιτισμό της, που είναι η άλλη όψη του πατριωτισμού της».
Δες το βίντεο:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμα, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θυμήθηκε και μια χαρακτηριστική παιδική ανάμνηση: «Τα παιδικά χρόνια είναι πρώτα από όλα η εποχή. Είμαι 10 χρονών με τη Δικτατορία του Μεταξά. Το πρώτο που έμαθα από εκεί ήταν η αυτολογοκρισία» είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Από παιδί μάζευα τις φωτογραφίες του Βενιζέλου από τις εφημερίδες και κάποτε είχα μια εφημερίδα και μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς για να βγάλω πολιτικό λόγο. Κράταγα την εφημερίδα ανάποδα και περνάει ο πατέρας μου και μου λέει «βρε βλάκα, αν είχε φωτογραφία του Βενιζέλου, θα καταλάβαινες ότι κρατάς την εφημερίδα ανάποδα». Εγώ έκανα ότι διάβαζα υπέρ του Βενιζέλου, οπότε λογοκρισία το ‘36».
Δες το βίντεο:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ