Παιδί αστικής οικογένειας, με διευθυντική θέση στην εταιρεία που δούλευε, με γονείς γιατρούς και θείο πρώην βουλευτή της ΝΔ, δεν έκρυβε τις σχέσεις του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι οικείοι του θεωρούσαν ωστόσο ότι η δράση του περιοριζόταν σε διαδηλώσεις…
Ο νεκρός ήταν μάλιστα “γείτονας” της ΓΑΔΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος του Σαββάτου. Έμενε πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, πίσω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ωστόσο ποτέ δεν είχε κινήσει υποψίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Λάμπρος Φούντας, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Δάφνη, καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία. Ο πατέρας του είναι απόστρατος στρατιωτικός γιατρός και είχε διατελέσει διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
Ο ίδιος είχε σπουδάσει στο Βιολογικό της Πάτρας και είχε μία επιτυχημένη καριέρα ως διευθυντής του τμήματος μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας – εργαστηρίου με έδρα την Αθήνα. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. ιδιωτικού θεραπευτηρίου στο Αγρίνιο, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο θείος του και πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Αλεξόπουλος.
Ο Φούντας είχε στενές σχέσεις με τον αναρχικό χώρο. Συμμετείχε στην αναρχική ομάδα “Μαύρο αγκάθι”, η οποία εξέδιδε το περιοδικό “Δρόμοι της Οργής”. Επίσης είχε παίξει ρόλο στην ομάδα “Συνεργασία αναρχικών ομάδων και ατόμων για την κοινωνική αλληλεγγύη και πολύμορφη δράση”. Η ομάδα εξέδιδε κείμενα συμπαράστασης στα μέλη της 17 Ν που κρατούνται στον Κορυδαλλό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξιωματικοί της αστυνομίας αναφέρουν μάλιστα ότι “οι κινήσεις του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές” καθώς “ποτέ δεν είχε κινήσει υποψίες”. Η Αντιτρομοκρατική είχε ασχοληθεί μαζί του όταν είχε γίνει έκρηξη στα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στους Αμπελοκήπους, – και αυτό γιατί έμενε κοντά – ωστόσο δεν είχε προκύψει τίποτα.
Πού βρίσκονται οι έρευνες
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται ρεπό και άδειες που είχε πάρει ο Φούντας, ώστε να διαπιστωθεί αν συμπίπτουν χρονικά με τρομοκρατικά χτυπήματα. Η λίστα έχει διαβιβαστεί από την εταιρεία του στην υπηρεσία, ενώ στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι συχνά δούλευε Σαββατοκύριακα και έπαιρνε ρεπό μέσα στην εβδομάδα.
Επίσης, εξετάζονται διεξοδικά χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα – στην καρδιά του οποίου σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις βρισκόταν ο Φούντας -, όπως η επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ το 2004 και η έκρηξη στο Κολωνάκι με στόχο το αυτοκίνητο του Γιώργου Βουλγαράκη το 2006.
Σημαντικό στοιχείο θεωρείται και το αυτοκίνητο το οποίο είχε προσπαθήσει να κλέψει το θύμα, καθώς η αξία του είναι μικρότερη των 200 ευρώ, πράγμα που οδηγεί τις αρχές να πιστεύουν ότι ίσως προοριζόταν για τοποθέτηση βόμβας. Με παγιδευμένο βαν είχε γίνει και η επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στη Citibank και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στοιχεία συλλέχθηκαν από δύο διαμερίσματα στους Αμπελοκήπους και από εξοχική κατοικία στο Ζούμπερι, όπου έμενε ο Φούντας και μέλη της οικογένειάς του. Από τα σπίτια κατασχέθηκε έντυπο υλικό που αφορά τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και υπολογιστής που έχει σταλεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Σημείο ενδιαφέροντος είναι ακόμη το DNA του νεκρού καθώς αναμένεται να συγκριθεί με γενετικό υλικό που έχει βρεθεί σε άλλες επιθέσεις – όπως την επίθεση κατά Βουλγαράκη, την επίθεση στη Citibank αλλά και την απόπειρα αρπαγής οπλισμού το 2007 από τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου.
Επίσης, στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται επαφές του Φούντα με άτομα ηλικίας 30-40 ετών, τα οποία εμπλέκονται σε αντάρτικο πόλης ή φέρονται να έχουν σχέση με ληστείες, από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το ζήτημα τώρα για τις αρχές είναι ο εντοπισμός σπιτιού όπου συναρμολογούνταν εκρηκτικοί μηχανισμοί και φυλάσσονταν όπλα. Εδώ, μεγάλο βάρος θα έχουν όποιες μαρτυρίες προκύψουν, οι οποίες όπως ελπίζει η ΕΛ.ΑΣ. θα οδηγήσουν στο κρησφύγετο. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αρκετές πρόσφατες φωτογραφίες του Φούντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ