Site icon TLIFE

Lotte Reiniger: Η Google τιμά την πρωτοπόρο κινηματογραφίστρια

Η πρωτοπόρος κινηματογραφίστρια Lotte Reiniger, η γυναίκα που δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του σινεμά πάνω σε μοτίβα του Μότσαρτ. Η Google αφιερώνει το Doodle στην Λότε Ράινινγκερ για τα 117α γενέθλια της.

H Lotte Reiniger (1899-1981) είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Είναι εκείνη που δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του σινεμά πάνω σε μοτίβα του Μότσαρτ και τιμάται μέχρι και σήμερα από τους νέους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Η ζωή της είναι συναρπαστική όσο και το έργο της. Η Lotte Reiniger σχεδίαζε και έκοβε ανάλαφρες χάρτινες σιλουέτες, αιθέρια πλάσματα που γλιστρούν στον χώρο με χάρη κι ομορφιά, χωρίς ποτέ να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα.

Ανήκοντας στο λογοτεχνικό κύκλο γύρω από τον Bertolt Brecht, γνώρισε στη δεκαετία του ’20 μεγάλες μορφές της τέχνης, μεταξύ άλλων τους László Moholy-Nagy, Karl Schmidt-Rottluff, Carl Zuckmayer, Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabst. Συνεργάστηκε επίσης με τους Paul Wegener, Jean Renoir και Walter Ruttmann.

Η Lotte Reiniger δεν διακρίθηκε μόνον για τις κινηματογραφικές της παραγωγές, αλλά και για τη μαεστρία και την πείρα της στο θέατρο σκιών, για τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τη δραστηριότητά της στο θέατρο. Το κινηματογραφικό έργο της Lotte Reiniger είναι συνυφασμένο με τα παραμύθια και τη μουσική.

Μεταξύ του 1923 και του 1926, με βοήθεια από τρεις animators και κάμεραμαν τον σύζυγό της, η Lotte Reiniger δημιούργησε το The Adventures Of Prince Achmed, ένα από τα πρώτα animation μεγάλου μήκους. «Οι περιπέτειες του Πρίγκιπα Άχμεντ» (1926) αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους animation στην ιστορία του κινηματογράφου και την καλύτερη ταινία της Γερμανίδας Λότε Ράινινγκερ, που κατέχει μια ιδιόμορφη θέση στο γερμανικό animation των δεκαετιών του ΄20 και του ΄30 με ταινίες που εντυπωσιάζουν με την φινέτσα κατασκευής τους. Οι σιλουέτες της Lotte Reiniger αποτελούν μια εξέλιξη του θεάτρου σκιών, με προέλευση την Κίνα και την Ιάβα, που όταν έγινε η εισαγωγή τους στην Ευρώπη ονομάστηκαν «ombres chinoises».

© 2024 tlife.gr