Σε άλλη περίπτωση εκατοντάδες κόσμου θα ήταν σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στο μεγάλο Έλληνα Μανώλη Γλέζο που έφυγε στα 98 του χρόνια από τη ζωή.
Λόγω μέτρων κορονοϊού όμως ελάχιστα άτομα και με αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες αποχαιρέτησαν για πάντα την Τετάρτη το μεσημέρι τον μεγάλο αγωνιστή Μανώλη Γλέζο. Η οικογένειά του εξάλλου είχε ανακοινώσε ότι λόγω της κατάστασης η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Σήμερα η σημαία στην Ακρόπολη κυματίζει μεσίστια. Όλοι οι Έλληνες όμως αποχαιρέτησαν νοερά, με το μυαλό και την καρδιά τους το μεγάλο Έλληνα Μανώλη Γλέζο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το TLIFE, και ο Πέτρος Χόντος βρέθηκε στην Α’ Νεκροταφείο όπου η οικογένεια και λίγοι φίλοι συνόδευσαν τον Μανώλη Γλέζο στην τελευταία του κατοικία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, των φίλων του, των συναγωνιστών του, των συγγενών του και των συγχωριανών του, τον συντροφεύουν.
Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948)».
Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος
Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στην Απείρανθο της Νάξου. Γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924). Το 1935 έφτασε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος ο οποίος εκτελέστηκε από τους Ναζί στις 10-5-1944. Ο Μανώλης Γλέζος χρόνια μετά είχε δακρύσει στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού όταν έδειξε το τελευταίο σημείωμα του αδερφού του Νίκου πριν πάει για εκτέλεση.
Συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος ζήτησε να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο, αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν μικρότερος από την ηλικία στράτευσης. Εργάστηκε ως εθελοντής για το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και από το 1941 άρχισε να σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εργάζεται στον δήμο της Αθήνας και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην αντίσταση, μέσα από τις απελευθερωτικές οργανώσεις των νέων (ΟΚΝΕ, ΕΑΜ ΝΕΩΝ και ΕΠΟΝ) με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις.
Η σημαία και ο Απόστολος Σάντας
Ο Μανώλης Γλέζος έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μαζί με τον Απόστολο Σάντα έκαναν την πρώτη πράξη αντίστασης στην γερμανική κατοχή. Τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη Γερμανική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των φρουρών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ