Μια εκπομπή γεμάτη σερμπέτια, μοσχοκάρφια και πολίτικες συνταγές, συνδυασμένες αρμονικά με τη ρωμαϊκή κουζίνα, αλλά και με τις θαλασσινές συνταγές της Θεσσαλονίκης, έρχεται λίαν συντόμως στους δέκτες μας. Οδηγός σε αυτό το μοναδικό οδοιπορικό γαστρονομίας που ετοιμάζει το Mega θα είναι η Μαρία Εκμετσίογλου, μία από τις πιο διάσημες σεφ της Τουρκίας.
Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα σεφ που διαθέτει στη γειτονική μας χώρα, δικά της εστιατόρια. «Ο κήπος της Μαρίας», για πρώτη φορά άνοιξε στη Σμύρνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Αλάτσατα, για να ακολουθήσουν ακόμα δύο εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη.
Οι «Μπαξέδες» της Μαρίας βρίσκονται στα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Τουρκίας και σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ έχουν κατακτήσει την 4η θέση. Από τα χεράκια της τρώει όλη η αφρόκρεμα της Πόλης, αλλά και όλοι οι καλά διαβασμένοι Ελληνες που επισκέπτονται την Τουρκία. Η αγάπη και το μεράκι της Μαρίας για την κουζίνα είναι τόσο μεγάλα που έχουν γίνει η αιτία πολλοί να την αποκαλούν χαρακτηριστικά «σύγχρονη Λωξάντρα»!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς ξεκίνησε να μαγειρεύει; Η μισή οικογένεια ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου η μητέρα της πήγαινε τακτικά για να δει τον γιο της. Ετσι, από μικρή η Μαρία Εκμεκτσίογλου μαγείρευε για τον πατέρα, «για να του έχω στρωμένο τραπέζι, να τον καλοδέχομαι», όπως έχει πει χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις της.
Η Μαρία Εκμετσίογου είναι Πολίτισσα πάππου προς πάππο? Η μητέρα της ήταν από το Φανάρι και ο πατέρας της από το Πέραν. Εκεί άλλωστε γεννήθηκε και μεγάλωσε και η ίδια. Στα 20 της χρόνια ένας μεγάλος έρωτας τη φέρνει στη Θεσσαλονίκη, όπου και μένει για 13 χρόνια. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχε ανοίξει και ζαχαροπλαστείο. Η ζωή της όμως τη γυρίζει και πάλι πίσω στη Σμύρνη, όταν ο πρώτος της γάμος οδηγείται σε διαζύγιο. Η σεφ ξαναπαντρεύεται, ενώ είναι και μητέρα τριών αγοριών, οι οποίοι έχουν πάρει το ταμπεραμέντο της στην κουζίνα και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.
Οταν επιστρέφει στα «πάτρια εδάφη» αποφασίζει να ανοίξει και το πρώτο της εστιατόριο, αφού όπως έχει πει η ίδια: «Το σπίτι μου ήταν μία κουζίνα και μία τραπεζαρία. Κάθε βράδυ είχα βεγγέρες με φίλους και συγγενείς, οπότε σκεφτήκαμε με τον σύζυγό μου, γιατί δεν κάνουμε ένα μαγαζί, να βρισκόμαστε όλοι εκεί;».
Τέλος, αξίζει να σας πω, πως η πολυβραβευμένη σεφ, παράλληλα με τα εστιατόριά της, παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει προχωρήσει και στην έκδοση διάφορων βιβλίων μαγειρικής. Στις σπεσιαλιτέ της περιλαμβάνονται αγκινάρες με ροδάκινα και μήλα, λαχανοντολμάδες με μύδια, κανταΐφι με γαρίδες, μελιτζάνες γεμιστές με θαλασσινά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ