Site icon TLIFE

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Κάθε συζήτηση για τον Παρθενώνα, είναι συζήτηση για τη Δημοκρατία»

Ισχυρότερο από ποτέ είναι πλέον το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως φάνηκε από τη Διεθνή Ημερίδα «Παρθενώνας και Δημοκρατία» που πραγματοποιήθηκε, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, και μεταδόθηκε μέσω live straming  σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο που αγωνίζονται για την επιστροφή των Γλυπτών

Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Σταμπολίδης

Την εκδήλωση άνοιξε με συγκινητικό τρόπο ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, αναφερόμενος στην μεγάλη απώλεια του ιδρυτικού Προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή και καλώντας τους παρευρισκόμενους σε ενός λεπτού σιγή.

Λίνα Μενδώνη

Χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω της πρόσφατης απώλειας του Δημήτρη Παντερμαλή και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τη μετονομασία του Αμφιθεάτρου του Μουσείου της Ακρόπολης σε «Αμφιθέατρο Δημήτρης Παντερμαλής».

Παράλληλα η κυρία Μενδώνη μίλησε εκτενώς για τη συντονισμένη εθνική προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή των Γλυπτών, προσπάθεια η οποία έχει ήδη αποφέρει καρπούς τονίζοντας ότι: «Το αίτημα της  επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα δεν είναι μόνο ελληνικό και εθνικό  αλλά είναι αίτημα διεθνές και   οικουμενικό….  Πλέον έχει καταστεί διεθνώς σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πέρα από νομικό, επιστημονικό και ηθικό, ένα εξόχως πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η κυρία Βαρδινογιάννη από την πλευρά της τόνισε πως η  πως η σημαντική μεταστροφή του κλίματος σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση αυτής της εθνικής προσπάθειας, τονίζοντας τον ύψιστο συμβολισμό του Παρθενώνα:  «Ο Παρθενώνας θεωρείται παγκοσμίως το σύμβολο της Δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης, του μέτρου και της αρμονίας.  Κάθε συζήτηση, λοιπόν, για τον Παρθενώνα, είναι συζήτηση για τη Δημοκρατία, είναι συζήτηση για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, είναι συζήτηση για το δικαίωμα των λαών στην ιστορία τους και στον πολιτισμό».

Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε μνεία στην προσωπικότητα και την προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή αναφερόμενη στη στενή συνεργασία τους μέσα από συνέδρια, εκδόσεις, ημερίδες και σημαντικές δράσεις με επίκεντρο της επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα:  «Ήταν η ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης, πριν καν αυτό δημιουργηθεί.  Δεν ήταν απλώς ο Πρόεδρος ενός Μουσείου, ήταν ένας οραματιστής.  Οραματίστηκε και υλοποίησε αυτό τον χώρο που κανείς στον κόσμο δεν αμφισβητεί ότι είναι ο ιδανικός για να υποδεχτεί στην αγκαλιά του τα Γλυπτά τού Παρθενώνα».

Η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Μελίνα Μερκούρη, στην φιλία που τις συνέδεε και στην υπόσχεση που της έδωσε, λίγο πριν η Μελίνα φύγει από τη ζωή, να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επιστροφή των Γλυπτών, μια υπόσχεση που όπως είπε η κυρία Βαρδινογιάννη κράτησε «ολόκληρος ο ελληνικός λαός».

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Παντερμαλή

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης  Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης πραγματοποίησε μια συγκλονιστική ομιλία με θέμα «Η ζωφόρος του Παρθενώνα και η Δημοκρατία» όπου ανάμεσα σε άλλα είπε: «Για πρώτη φορά σ’ αυτόν τον ναό, τον Παρθενώνα, η Δημοκρατία του «χρυσού αιώνα του Περικλή» τολμά να σκεφθεί, να σχεδιάσει και να σμιλέψει πάνω στο σκληρό υλικό του πεντελικού μαρμάρου μια εικόνα σύγχρονή της: την πομπή των Παναθηναίων, όπου συμμετέχουν όλες οι τάξεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας χωρίς εξαίρεση».  Ο κύριος Σταμπολίδης έκανε παράλληλα έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών τονίζοντας ότι:

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό που έγινε από την Ιταλία με το θραύσμα Fagan, είναι η πρώτη επιστροφή που γίνεται από ένα κράτος σε ένα άλλο κράτος, υποδεικνύοντας έτσι το δρόμο που μένει να ακολουθηθεί και από αλλού. Και εννοώ κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του μνημείου συμβόλου του  παγκόσμιου  πολιτισμού, στην αποκατάσταση της ιστορίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας.  Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «ο τρώσας και ιάσεται».  Αυτός που άνοιξε την πληγή, αυτός και να την θεραπεύσει», ενώ ευχαρίστησε και εκείνος από την πλευρά του την κυρία Βαρδινογιάννη και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τη συμβολή και την συμπαράστασή τους στον σημαντικό αυτό αγώνα καθώς και στη διοργάνωση της Ημερίδας.

Νίκος Σταμπολίδης

Στην Ημερίδα μίλησαν ακόμα ο Καθηγητής Μανώλης Κορρές, ο Αρχαιολόγος Άγγελος Ματθαίου, η Αρχαιολόγος Δρ ‘Ελενα Κόρκα, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ. Έλενα Κουντούρη, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Δρ. Christiane Tytgat καθώς εκπρόσωποι των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βέλγιο, την Μ. Βρετανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία.

Μανώλης Κορρές

© 2025 tlife.gr