Επίσημο κάλεσμα έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την έναρξη του 5ο New York Times Athens Democracy Forum και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με κάθε επισημότητα και με υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του που είχε έντονες αναφορές στην Ελλάδα και τη βάση της Δημοκρατίας.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε μια λαμπρή τελετή παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσα τους βρέθηκαν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Νικόλαος, η Τατιάνα Μπλάτνικ, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Σίσσυ Παυλοπούλου και πολλοί ακόμη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Kerry Kennedy, Mariah, Thomas Polis (συνεργατης της Κεννεντυ)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις αξίες του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν όπως είπε τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, το Ρωμαϊκό πολιτισμό και τον χριστιανισμό και που στο επίκεντρό τους είναι ο άνθρωπος και η αλληλεγγύη. Και φυσικά τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι η βασική αξία στην ιδρυτική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και στηρίζεται η αρχή της Eνωμένης Ευρώπης.
Με την σειρά του ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Athens Democracy Forum, τοποθετήθηκε για το βασικό ζήτημα την επαγρύπνηση για τη δημοκρατία Κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη, ο οποίος παραδέχτηκε πρώτος πως ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι πολιτικό ον, γεννιέται και πεθαίνει ως μέλος μιας κοινωνίας. Μάλιστα ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως συμφωνεί με πολλές από τις ιδέες του Αριστοτέλη και τον χαρακτήρισε ακόμα επίκαιρο.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κόφι Αναν
Ο κ. Ανάν, είπε πως μόνο η δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα που φέρνει μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη και την Ειρήνη, ενώ υπογράμμισε πως οι εκλογές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας, στις οποίες οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο και όχι να απομακρύνονται.
Ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ σημείωσε πως υπάρχει ένα έλλειμμα, μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. «Οι δημοκρατικές ελευθερίες υποχωρούν επί 11 συναπτά έτη» είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε «διώχνεται η προσέλευση στις κάλπες, αυτό δείχνει μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα και θεσμούς».
Ο κ. Ανάν τόνισε πως η οικονομική και προσφυγική κρίση βοηθά να κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός. Ως βασικές δυσκολίες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δημοκρατικά καθεστώτα σύμφωνα με τον πρώην γ.γ είναι η απώλεια σημαντικού κομματιού δικαιωμάτων και εισοδημάτων των πολιτών- αποτέλεσμα πολιτικών λιτότητας-η αύξηση της ανισότητας καθώς και το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να κερδίζουν.
«Ο Αριστοτέλης τόνισε τη σημασία της μεσαίας τάξης για να υπάρξει δημοκρατία, όταν ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων μπορεί να υπάρξει αταξία, η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Ανάν και συμπλήρωσε πως οι «κυβερνήσεις φαίνονται αδύναμες απέναντι στις παγκόσμιες αγορές. Κάποιοι έσωζαν τράπεζες και οι άνθρωποι έχαναν τα σπίτια τους» υπογράμμισε αναφερόμενος στην αμερικανική κρίση του 2008.
Αν και έκανε λόγο για κρίση αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών κυβερνήσεων εντούτοις ζήτησε να επιχειρηθεί η αναμόρφωση του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση που δεν θα δημιουργεί στους πολίτες η εντύπωση των ανισοτήτων.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σπείρουν το σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στις δημοκρατικές κοινωνίες, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Η δημοκρατία εμπνέει ακόμα ολόκληρο την πλανήτη, το τίμημα της δημοκρατίας είναι η αέναη επαγρύπνηση ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό» είπε καταλήγοντας στην ομιλία του.
Παράλληλα ο Κόφι Ανάν έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπτυξη της Κίνας η οποία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει υποδομές και έργα σε παγκόσμια κλίμακα, και εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τα όσα συμβαίνουν στη Μιανμάρ.
Αν και στο παρελθόν υπήρξαν προκλήσεις για την υφήλιο, αντιμετωπίστηκαν, είπε ο κ. Ανάν γιατί υπήρχαν ηγέτες που μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα, κάτι που σήμερα δεν διαφαίνεται τόνισε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου
Η Πρέσβυς Καλής θελήσεως της Unesco κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Thomas Polis (συνεργατης της Κεννεντυ), Kerry Kennedy, Mariah, Μ.Β. Βαρδιδνογιάννη, Τατιάνα Μπλάτνικ και Νικόλαος
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ