Τρεις οικογένειες στην Κρήτη αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην βεντέτα τους μετά από 25 χρόνια κι οι έφηβοι της οικογένειας βαφτίζουν τα παιδιά των υπολοίπων οικογενειών για να υπάρχουν δεσμοί ανάμεσά τους.
Η βεντέτα τελειώνει με τα νεότερα μέλη των οικογενειών, αφού μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα μέλη την διατηρούσαν επί σειρά ετών. Η διαμάχη είχε να κάνει για κτήματα και το μεγάλο γεγονός έγινε τον περασμένο Ιούλιο όταν δύο αδέρφια χτύπησαν έναν 45χρονο με κατσούνα και κατά την επιστροφή τους στο χωριό, τους περίμενε ο αδερφός του όπου διαπληκτίστηκαν, έπεσαν πυροβολισμοί, υπήρξαν τραυματισμοί κι ο ένας οδηγήθηκε στην φυλακή. Από εκείνο το περιστατικό και μετά 7 μεσίτες, σιάστες με κύρος στην περιοχή των Ζωνιανών, προσπαθούσαν να διορθώσουν τις σχέσεις των οικογενειών κι αυτό γίνεται με το έθιμο του «κουτσονυχίσματος», όπου κόβουν ένα νυχάκι από το βρέφος που θα βαφτίσουν σαν να χρυσώνουν το παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αφορμή αυτό το γεγονός στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση μίλησε ο συγγραφέας Σπύρος Πτερουλάκης για το βιβλίο του «Σασμός», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα με μυθιστορηματική γραφή για όσα έχει δει κι έζησε μεγαλώνοντας στην Κρήτη. Ο Σασμός είναι το τελείωμα της βεντέτας, η ευτυχία, μία άγια πράξη, όπως το περιέγραψε ο ίδιος. Δεν σπάει πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις γιατί η συμφιλίωση, μετά από μία βεντέτα, δεν είναι συμβιβασμός αλλά ότι τα ξεχνάμε όλα. Αυτοί οι άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να συμφιλιώσουν άλλους ανθρώπους θα πρέπει να είναι ευαίσθητοι και να αγαπάνε τους συνανθρώπους τους. Μία λάθος λέξη μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο χωριό. Αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν ανώνυμα.
Το βιβλίο ασχολείται με μία βεντέτα που ξεκίνησε ως έγκλημα τιμής και στην συνέχεια με μία δολοφονία γυναίκας, που κανονικά γυναίκες και κοπέλια -πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις- δεν σκοτώνονται στην βεντέτα. Έπειτα εμπλέκεται ο έρωτας, η φιλία κι η μουσική και με κάποιο τρόπο οι οικογένειες μπλέκουν ακόμα περισσότερο, ανέφερε ο Σπύρος Πετρουλάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ