Η καρδιά της ευρωπαϊκής μουσικής «χτύπησε» απόψε στο Pala Olympico στο Τορίνο της Ιταλίας! Ο 66ος Διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, με νικήτρια χώρα φυσικά την Ουκρανία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον αποψινό τελικό, 25 χώρες συνολικά διαγωνίστηκαν για το μεγάλο βραβείο – 20 προκρίθηκαν από τους 2 ημιτελικούς και οι Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία).
Στον σχολιασμό του Τελικού ήταν και φέτος η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη εμφανίστηκαν 17η στη σειρά, ερμηνεύοντας το «Die together», μια ιδιαίτερα συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική αυτοβιογραφική μπαλάντα, καταφέρνοντας να κερδίσει την 8η θέση για την Ελλάδα στον Τελικό της 66ης Eurovision.
Η νίκη της Ουκρανίας έφερε τεράστια συγκίνηση στο Pala Olympico και οι Kalush Orchestra καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό!
Όλα όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό της Eurovision:
Από το televoting η Ελλάδα πήρε μόλις 57 βαθμούς, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 215. Η Ουκρανία, η πολυπαθή χώρα της Ευρώπης πήρε 439 πόντους και με σύνολο 631 κέρδισε την φετινή Eurovision!
Ήρθε η ώρα για την ανακοίνωση της ψηφοφορίας! Πρώτα θα δούμε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών και στη συνέχεια του televoting.
Κι όμως το πρώτο 12αρι από την Ολλανδία πήγε στην Ελλάδα! Το Σαν Μαρίνο έδωσε 10, η Μάλτα 1, η Ουκρανία 7, η Εσθονία 6, το Αζερμπαϊτζάν 3, η Πορτογαλία 4, η Νορβηγία 12, τιμώντας έτσι την Αμάντα Γεωργιάδη, η Πολωνία 2, η Βουλγαρία έδωσε (τρίτο) 12αρι στην Ελλάδα αλλά και η Κύπρος μας χάρισε ακόμη ένα 12αρι. Η Λετονία έδωσε 7, η Ισπανία 2, η Ελβετία ακόμη ένα 12αρι αλλά και η Δανία! Η Γαλλία έδωσε 3, η Αρμενία 2, η Ρουμανία 2, η Σλοβενία 4, η Γεωργία 3, η Κροατία επίσης 3, η Αυστρία 4, η Φιλανδία 6, το Ηνωμένο Βασίλειο 4, η Τσεχία 3, η Ιταλία 10!
Η ελληνική συμμετοχή πήρε 12αρια από Ολλανδία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελβετία!
Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών!
Η Ελλάδα έδωσε το 12αρι της στο Αζερμπαϊτζάν!
Το τραγούδι συνεχίζεται! Ο παρουσιαστής της βραδιάς και πασίγνωστος τραγουδιστής Mika τραγουδάει τις μεγάλες επιτυχίες του.
Οι νικητές της περσινής διοργάνωσης Maneskin ανέβηκαν στη σκηνή και «άναψαν» φωτιές στο Pala Olympico! Αυτό που περίμεναν πώς και πώς οι τηλεθεατές να δουν ξανά στη σκηνή… τον Damiano David. Οι Maneskin ερμήνευσαν ζωντανά το ολοκαίνουργιο τραγούδι τους με τίτλο «Supermodel», το οποίο κυκλοφόρησε χθες, 13/5.
Οι εμφανίσεις της φετινής Eurovision έλαβαν τέλος!
Δες όλες τις αποψινές εμφανίσεις:
25. Εσθονία/Stefan – Hope
Η Εσθονία εκπροσωπείται φέτος από τον γοητευτικό καλλιτέχνη Stefan. Ο Αρμένιος τραγουδιστής – το πραγματικό του όνομα είναι Stefan Airapetjan – μας τραγουδάει το κομμάτι «Hope» και σίγουρα ελπίζει στη νίκη του διαγωνισμού.
Το 2020, ο STEFAN έλαβε μέρος στο show Maskis Laulaja (Masked Singer) στο οποίο στέφθηκε νικητής.
Μάλιστα, την ίδια χρονιά, το περιοδικό Kroonika τον ανακήρυξε τον ομορφότερο άνδρα της χρονιάς. Το 2021, κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι στα Εσθονικά με τίτλο «Doomino» (Domino) σε συνεργασία με την Liis Lemsalu. Το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία στα ραδιόφωνα της Εσθονίας.
24. Σερβία/Konstrakta – In Corpore Sano
Η Σερβία εκπροσωπείται από τη Konstrakta, η οποία ερμηνεύει το κομμάτι In Corpore Sano. Η ερμηνεύτρια έχει προκαλέσει αίσθηση καθώς στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της… σαπουνίζει τα χέρια της! Τα μέλη της χορογραφίας της δίνουν πετσέτες και τη φροντίζουν.
Το Konstrakta είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ana Duric. Η ίδια ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύγχρονη κοινωνία και τα συναισθήματα που προκαλεί η αδικία, η ανισότητα και η κρατική αυθαιρεσία.
Το τραγούδι -που έγραψε η ίδια- αποτελεί μια είδους κριτική στο δυσλειτουργικό σύστημα υγείας της Σερβίας, μια «κραυγή» για την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης για τους καλλιτέχνες εν μέσω πανδημίας και ταυτόχρονα μια διακωμώδηση των σημερινών προτύπων ομορφιάς.
Το τραγούδι ξεκινά με την καλλιτέχνιδα να αναρωτιέται ποιο είναι το μυστικό πίσω από τα υγιή μαλλιά της Μέγκαν Μαρκλ, ενώ προτείνει «βαθιά ενυδάτωση», προτού συνεχίσει να περιγράφει σε ειρωνικό τόνο διάφορα προβλήματα υγείας των οποίων τα συμπτώματα κάνουν το δέρμα και τα μαλλιά μας «άσχημα».
23. Πολωνία/Krystian Ochman – River
Με τον Ochman και το τραγούδι River εμφανίζεται απόψε η Πολωνία, η συμμετοχή της οποίας επίσης έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές.
Ο Krystian Ochman είναι 23 ετών, ενώ ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική ήδη από την εφηβική του ηλικία.
Ο ίδιος αποφάσισε να λάβει μέρος στο «The Voice of Poland», όπου και αναδείχθηκε νικητής. Μετά από την νίκη του, κυκλοφόρησε το πρώτο του single με τίτλο «Światłocienie».
Μάλιστα, ο Krystian δεν είναι ο μόνος διάσημος ερμηνευτής της οικογένειας, καθώς είναι εγγονός του διεθνούς φήμης Πολωνού τενόρου Wiesław Ochman.
22. Ηνωμένο Βασίλειο/Sam Ryder – Space Man
Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπείται στη φετινή Eurovision από τον διάσημο Βρετανό Tik Toker Sam Ryder και το τραγούδι Space Man.
Ο Sam Ryder είναι ένας τραγουδοποιός από το Essex της Αγγλίας, ο οποίος έγινε διάσημος χάρη στο TikTok. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 12 εκατομμύρια ακολούθους για τις διασκευές του σε Adele, Sia, Hozier, Marvin Gaye, Miley Cyrus, Lady Gaga, Kate Bush, Freddie Mercury και άλλους.
21. Αυστραλία/Sheldon Riley – No Shame
Η Αυστραλία… μετακόμισε μόνο για απόψε στην Ευρώπη και ο Sheldon Riley με την ιδιαίτερη του εμφάνιση μας τραγουδάει το κομμάτι «No Shame».
Ο Sheldon Riley είναι 23 ετών, κατάγεται από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας και όταν ήταν έξι ετών διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ.
Συμμετείχε τρεις φορές στο The Voice – Australia (2016, 2018, όπου ήρθε τρίτος και 2019). Επίσης συμμετείχε στο America’s Got Talent το 2020. Το πραγματικό του όνομα είναι Sheldon Hernandez. Οι εμφανίσεις του στα talent show έκαναν μεγάλη αίσθηση και τον καθιέρωσαν ως pop fashion icon.
20. Σουηδία/Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
Μετά την Ουκρανία, η Σουηδία θεωρείται επίσης ένα από τα απόλυτα φαβορί να κερδίσει τον διαγωνισμό της Eurovision! Η Cornelia Jakobs με το κομμάτι «Hold Me Closer» ανέβηκε στη σκηνή και τα έδωσε όλα!
Το «Hold Me Closer» σε σύνθεση και στίχους των Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter, αναφέρεται στις συναισθηματικές δυσκολίες ενός χωρισμού.
Η Cornelia Jakobs επιθυμεί να κρατήσει τον σύντροφο της για όσο το δυνατόν περισσότερο, παρόλο που γνωρίζει πως η σχέση τους πλησιάζει στο τέλος της. Με στίχους όπως «βρήκα το σωστό τη λάθος στιγμή» και «υποθέτω πως όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν», η Cornelia θρηνεί για τον χαμό μιας αγάπης.
Βέβαια οι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι η Σουηδή τραγουδίστρια είναι η… σωσίας της Σίας Κοσιώνη!
19. Μολδαβία/Zdob și Zdub – Trenuleţul
Με το τραγούδι «Trenuleţul» από το συγκρότημα Zdob și Zdub και τους Advahov Brothers εκπροσωπείται απόψε στον μεγάλο τελικό η Μολδαβία.
Μάλιστα, αυτή είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο συγκρότημα θα εκπροσωπήσει τη Μολδαβία στην Eurovision, αφού έχει συμμετάσχει και το 2005 (είχαν κατακτήσει την 6η θέση) και το 2011 (την 12η θέση).
Το «Trenuleţul» σημαίνει τρένο και το τραγούδι μιλά για μια δυναμική και χαρούμενη βόλτα με το τρένο μεταξύ των πρωτευουσών της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, το Κισινάου και το Βουκουρέστι, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το συγκρότημα, το μουσικό βίντεο που κυκλοφόρησε για το τραγούδι συνέπεσε με την επαναλειτουργία μιας διαδρομής τρένου μεταξύ των δύο πόλεων.
18. Ισλανδία/Systur – Með Hækkandi Sól
Η συμμετοχή της Ισλανδίας είναι φέτος οικογενειακή υπόθεση! Η Sigga, η Beta και η Elín – το συγκρότημα Systur – είναι αδερφές και τραγουδούν μαζί από τότε… που θυμούνται τον εαυτό τους!
Οι τρεις κοπέλες μας τραγουδούν το κομμάτι Með Hækkandi Sól, σε μουσική και στίχους της Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir. Τα κορίτσια δεν είναι άγνωστα, καθώς οι γονείς τους Ellen Kristjánsdóttir και Eyþór Gunnarsson είναι και οι δύο δημοφιλείς στην Ισλανδία.
Οι τρεις αδερφές πιστεύουν πολύ στη δύναμη της μουσικής ως θεραπεία και έχουν ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους για να στηρίζουν τις μειονότητες της κοινωνίας, όπως παραδείγματος χάριν τα δικαιώματα των τρανς παιδιών.
17. Ελλάδα/Αμάντα Γεωργιάδη – Die Together
Πάμε Ελλάδα! Λίγο μετά τις 23:30, η Αμάντα Γεωργιάδη ανέβηκε στη σκηνή του Pala Olympico και ερμήνευσε το «Die together», μια ιδιαίτερα συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική αυτοβιογραφική μπαλάντα.
Η Αμάντα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και έκανε περήφανη την Ελλάδα! Η νεαρή τραγουδίστρια ήταν άψογη και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό! Στο τέλος συγκινημένη φώναξε «Thank you».
16. Βέλγιο/Jérémie Makiese – Miss U
Ο Jérémie Makiese εκπροσωπεί το Βέλγιο στην φετινή Eurovision με την μπαλάντα «Miss U». Ο τραγουδιστής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμβέρσα και από πολύ μικρός αγαπούσε τη μουσική αλλά και το ποδόσφαιρο.
Μάλιστα, η φωνή του είναι τόσο εντυπωσιακή που το 2021 κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στο The Voice του Βελγίου.Ο 20χρονος καλλιτέχνης σπουδάζει γεωλογία και τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στη μουσική και το ποδόσφαιρο.
15. Αζερμπαϊτζάν/Nadir Rustamli – Fade to Black
Ο Nadir Rustamli εκπροσωπεί το Αζερμπαϊτζάν στη φετινή Eurovision με το κομμάτι «Fade to black», σε μουσική και στίχους των Anderz Wrethov, Andreas Stone, Sebastian Schub και Thomas Stengaard.
Ο 22χρονος καλλιτέχνης πριν συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, τον περασμένο Γενάρη είχε αναδειχθεί νικητής στο The Voice της χώρας του!
Ο Nadir έχει κάνει σπουδές στο πιάνο στο μουσικό σχολείο Gulu Asgarov. Ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι το 2018. Συμμετείχε σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς τραγουδιού, μεταξύ άλλων και το Youthvision 2019, όπου τερμάτισε δεύτερος.
14. Λιθουανία/Monika Liu – Sentimentai
Η Λιθουανία έκλεψε τις εντυπώσεις στον Α’ Ημιτελικό, με την Monika Liu να εμφανίζεται απόψε στον τελικό, σε μια άκρως ατμοσφαιρική εμφάνιση.
Η Monika Liu αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Klaipėda, όπου σπούδασε τζαζ, μετά συνέχισε τις σπουδές της στην Μασσαχουσέτη, έζησε στο Λονδίνο και μετά μετακόμισε μόνιμα στο Vilnius.
Το ντεμπούτο της το έκανε το 2015 και από τότε έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ. Το ρεπορτόριο της είναι απίθανο, ενώ έχει κάτσει στην κριτική επιτροπή δύο πολύ μεγάλων talent shows: The Voice και The Masked Singer.
Η Monika Liu ήθελε για χρόνια να συμμετάσχει στην Eurovision και φέτος το κατάφερε!
13. Γερμανία/Malik Harris – Rockstars
Ο Malik Harris ερμηνεύει το κομμάτι Rockstar για χάρη της Γερμανίας!
Ο Γερμανός εκπρόσωπος προέρχεται από μια πολύ μουσική οικογένεια, ο παππούς του ήταν τραγουδιστής όπερας, η γιαγιά του ήταν πιανίστρια και ο πατέρας του παίζει πολλά μουσικά όργανα και διδάσκει βιολοντσέλο.
Τα πρώτα single του νεαρού σταρ, Say The Name (2018) και Welcome to the Rumble (2019), ήταν επιτυχίες στο γερμανικό airplay chart και στις πλατφόρμες stream, που οδήγησαν σε μια σόλο περιοδεία τον Μάιο του 2019. Ο Malik έχει βοηθήσει σε διεθνείς εμφανίσεις όπως James Blunt, Alex Clare, Jeremy Loops, Tom Odell και LP.
12. Ουκρανία/Kalush Orchestra – Stefania
Το απόλυτο φαβορί των στοιχημάτων για τη φετινή Eurovision ανέβηκε απόψε στη σκηνή για τον μεγάλο τελικό και τα «έσπασε». Το συγκρότημα Kalush Orchestra από την Ουκρανία ερμήνευσε επί σκηνής το τραγούδι Stefania και αποθεώθηκε στο Pala Olimpico.
Το τραγούδι «Stefania» από το συγκρότημα Kalush Orchestra συνδυάζει μελωδικά στοιχεία με τη ραπ και από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο ύμνο της χώρας.
Το κομμάτι που επέλεξαν για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό είναι φόρος τιμής στη μητέρα τους ενός καλλιτέχνη, η οποία άκουσε για πρώτη φορά το «Stefania» όταν το συγκρότημα το παρουσίασε στον εθνικό τελικό Eurovision της Ουκρανίας.
11. Ολλανδία/S10 – De Diepte
Η S10 – Ολλανδή τραγουδίστρια, ράπερ και μουσικοσυνθέτης – ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision και με το τραγούδι «De Diepte» μάγεψε το κοινό!
Το μήνυμα του τραγουδιού της είναι εμπνευσμένο από όταν ήταν μικρότερη και είχε κάποια προβλήματα με την ψυχική της υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της, η S10 ήταν αρκετά συγκινημένη.
Η Ολλανδή τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της Ολλανδίας και διαγράφει τον δικό της επιτυχημένο δρόμο στην μουσική σκηνή.
10. Ισπανία/Chanel – SloMo
Η εμφάνιση της Ισπανίας με την εκρηκτική Chanel με το τραγούδι «SloMo» μας ξυπνάει… αναμνήσεις Fuego!
Στη σκηνή του Pala Olimpico, η Chanel συνοδεύεται με τρεις χορευτές και δύο χορεύτριες, ακολουθώντας εκρηκτική κινησιολογία μαζί με φωτιές, πυροτεχνήματα και πύρινη βροχή θυμίζοντας αρκετά την Ελένη Φουρέιρα το 2018.
Η Chanel Terrero είναι τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός γεννημένη στην Αβάνα της Κούβας.
Η σούπερ σταρ έχει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία στα μιούζικαλ, έχοντας πρωταγωνιστήσει στο The Lion King, Flashdance, The Bodyguard kai Mamma Mia. Παράλληλα, η Chanel ήταν πρωταγωνίστρια σε δεκάδες σειρές της ισπανικής τηλεόρασης.
9. Ιταλία/Mahmood & BLANCO – Brividi
Πανικός επικράτησε στο Pala Olympico με τους Ιταλούς! Η οικοδέσποινα Ιταλία με τους Mahmood και BLANCO ανέβηκαν στη σκηνή της Eurovision με την συγκινητική μπαλάντα «Brividi» που σημαίνει «Ανατριχίλα». Ο διάσημος Ιταλός καλλιτέχνης και ο δημοφιλής ράπερ αποτελούν ένα από τα μεγάλα φαβορί, ελπίζοντας να κάνουν back to back νίκη στον φετινό διαγωνισμό.
Το «Brividi» έχει σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων streams σε μια μέρα στο Spotify στην Ιταλία. Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού στο YouTube έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 55 εκατομμύρια προβολές.
Ο Mahmood, μετά τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στον διαγωνισμό του 2019 με το Soldi, στοχεύει φέτος να κερδίσει για την Ιταλία… εντός έδρας.
8. Αρμενία/Rosa Linn – Snap
Μετά την απουσία της από τον περσινό διαγωνισμό της Eurovision στο Ρότερνταμ, η Αρμενία επιστρέφει με ένα υπέροχο τραγούδι το «Snap» το οποίο ερμηνεύει η 21χρονη Rosa Linn.
Η Αρμενία πέρασε εύκολα από τον Α’ Ημιτελικό, κάνοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση με ένα σκηνικό-υπερπαραγωγή. Όλο το σκηνικό είναι καλυμμένο με λευκά Post it ενώ η Rosa Linn είναι και εκείνη είναι ντυμένη στα λευκά.
Η 21χρονη Rosa Linn ζει στο Vanadzor της Αρμενίας – όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε – και γράφει μουσική και συντονίζει την παραγωγή των τραγουδιών της.
7. Νορβηγία/Subwoolfer – Give That Wolf a Banana
Σίγουρα ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής Eurovision είναι η Νορβηγία με το εκκεντρικό συγκρότημα «Subwoolfer» και το τραγούδι «Give That Wolf a Banana».
Ο Keith και ο Jim υποστηρίζουν ότι έρχονται από τον Πλούτωνα και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν μιλούν. Το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι έχει κατακτήσει τη μουσική σκηνή σε κάθε πλανήτη και γαλαξία και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή bands του κόσμου – όπως πιστεύουν μόνο εκείνοι.
Οι πραγματικές τους ταυτότητες δεν έχουν αποκαλυφθεί δημόσια ενώ το όνομα του ντουέτου είναι συνδυασμός των λέξεων «subwoofer» και «wolf».
6. Γαλλία/Alvan & Ahez – Fulenn
Η Γαλλία εκπροσωπείται στη φετινή Eurovision από τους Alvan & Ahez και το τραγούδι «Fulenn».
Ο Alvan ενώνει τις δυνάμεις του με το τρίο Ahez που αποτελείται από τις Marine Lavigne, Sterenn Diridollou και Sterenn Le Guillou, τρεις τραγουδίστριες παραδοσιακής μουσικής από τη Βρετάνη της Γαλλίας. Εξοικειωμένες με τις μουσικές σκηνές και τα φεστιβάλ, εξιστορούν στα τραγούδια τους γεγονότα της σύγχρονης εποχής συνδυασμένα με μύθους της Βρετάνης στην βρετονική γλώσσα.
Το Fulenn αποτελεί τη μουσική συνάντηση των δύο παράταιρων κόσμων τους, της ηλεκτρονικής μουσικής και του παραδοσιακού τραγουδιού. Οι στίχοι του τραγουδιού παρουσιάζουν με έναν μυσταγωγικό και ποιητικό τρόπο έναν βρετονικό μύθο στον οποίο μια νεαρή γυναίκα χειραφετείται από το βλέμμα των άλλων και σπεύδει να χορέψει μέσα στη νύχτα λουσμένη από το φως της φωτιάς.
5. Ελβετία/Marius Bear – Boys do cry
Η Ελβετία εκπροσωπείται στο φετινό διαγωνισμό από τον Marius Bear και το τραγούδι «Boys do cry»! Ο Marius είναι ένας πολυτάλαντος μουσικός από το Appenzell της Ελβετίας. Το 2016, ο 29χρονος καλλιτέχνης εγκατέλειψε το όνειρό του να γίνει μηχανικός κατασκευαστικών μηχανημάτων, προκειμένου να περιοδεύσει στη Γερμανία και την Ελβετία ως μουσικός του δρόμου.
Σε ένα φεστιβάλ, γνώρισε έναν διάσημο παραγωγό που τον κάλεσε στη Νέα Υόρκη και γρήγορα έγινε μέρος της ελβετικής καλλιτεχνικής και δημιουργικής σκηνής τεχνών εκεί.
Η καλλιτεχνική διαδρομή του Marius Bear ήταν τόσο ασυνήθιστη και πρώτη φορά αντιλήφθηκε το ταλέντο του κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής του θητείας στον ελβετικό στρατό.
Ο Bear το 2017, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπούδασε μουσική παραγωγή στο διάσημο Ινστιτούτο BIMM στο Λονδίνο.
4. Φινλανδία/The Rasmus – Jezebel
H Φινλανδία με τους The Rasmus ήρθαν να ξεσηκώσουν το κοινό της φετινής Eurovision!
Οι The Rasmus είναι ίσως το πιο γνωστό διεθνώς συγκρότημα της Φινλανδίας, έχοντας πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλον τον κόσμο και περίπου 350.000 μόνο στη Φινλανδία.
Μεγαλύτερό τους hit θεωρείται το «In the shadows» που κυκλοφόρησε το 2003. Έφτασε στην κορυφή των charts και των πωλήσεων σε πάρα πολλές χώρες, ενώ το καλοκαίρι του 2021 έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ακροάσεων στο Spotify.
3. Πορτογαλία/MARO – Saudade, Saudade
Η Πορτογαλία συμμετέχει φέτος με ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό τραγούδι, το «Saudade, Saudade», από την MARO, το οποίο υπογράφει η ίδια και ο John Blanda.
Το τραγούδι «Saudade, Saudade» είναι ρομαντικό και αισθαντικό, με την MARO – το πραγματικό της όνομα είναι Mariana Secca – να περιγράφει ότι μιλάει για την απώλεια ενός πολύ σημαντικού προσώπου για εκείνη, του παππού της.
Μάλιστα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το τραγούδι για τον παππού μου, που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας, αλλά που συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του εαυτού μου… Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι θα είχε νόημα να τραγουδήσω ένα τόσο προσωπικό τραγούδι».
2. Ρουμάνια/WRS – Llámame
Η Ρουμανία εκπροσωπείται από τον WRS και το τραγούδι «Llámame», ένα τραγούδι που σίγουρα μας… ξεσηκώνει!
Ο WRS κατά κόσμον Andrei-Ionuț Ursu είναι Ρουμάνος χορευτής, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στο Buzău της Ρουμανίας στις 16 Ιανουαρίου 1993. Άρχισε να χορεύει σε ηλικία 12 ετών επειδή τον ενθάρρυναν οι γονείς του που ήταν χορευτές της λαϊκής μουσικής.
Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως καλλιτέχνης, εργάστηκε ως χορευτής για διάσημους καλλιτέχνες όπως η Inna, η Antonia ή οι Carla’s Dreams και ήταν μέρος του μπαλέτου Pro TV σε εκπομπές όπως το Vocea României και το Românii au talent. Το 2015 ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο boyband Shot.
1. Τσεχία/We Are Domi – Lights Off
Με το τραγούδι «Lights Off» εκπροσωπούν την Τσεχία στη φετινή Eurovision το συγκρότημα We Are Domi.
Πρόκειται για ένα electro-pop συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 και εδρεύει προς το παρόν στην Πράγα.
Τα μέλη του κατάγονται από την Τσεχία και τη Νορβηγία, στοιχείο που εμπλουτίζει το πρίσμα των μουσικών τους επιρροών. Το συγκρότημα αρέσκεται να κινείται σε ένα ιδιαίτερο συνδυασμό electro και Scandi vibes, μία σύζευξη που οδηγεί σε έναν εναλλακτικό σύνθετο pop ήχο.
Η μεγάλη βραδιά συνεχίζεται με την εντυπωσιακή είσοδο κάθε συμμετοχής στο λεγόμενο «Flag Parade»!
Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι – η οποία είναι ανάμεσα στους τρεις παρουσιαστές της Eurovision – ανέβηκε στη σκηνή να τραγουδήσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας της.
Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό είχε ως εξής: Τσεχία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Νορβηγία, Αρμενία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λιθουανία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Σερβία, Εσθονία
Φωτογραφίες: Reuters, EBU / CORINNE CUMMING, SARAH LOUISE BENNETT
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ