Σίγουρα μία από τις εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση ύστερα από τον ανασχηματισμό είναι η Μίνα Γκάγκα, η οποία πλέον θα είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και καταξιωμένη πνευμονολόγος αποτελεί μία από τις γυναίκες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού όλο αυτό το διάστημα. Το μεσημέρι της Τρίτης 31/8, η Μίνα Γκάγκα έφτασε μόνη της στο Προεδρικό Μέγαρο και ορκίστηκε μαζί με τους υπόλοιπους Υπουργούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γιατρός με σπουδές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδακτορικό και μετεκπαίδευση στο Λονδίνο δεν είναι άγνωστη στο τηλεοπτικό κοινό. Από την αρχή της πανδημίας, η Μίνα Γκάγκα μιλούσε σε τηλεοπτικές εκπομπές και έδινε πολύτιμες οδηγίες για τον κορονοϊό, βοηθώντας τον κόσμο να καταλάβει τι συμβαίνει και πώς μπορεί να προστατευτεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μίνα Γκάγκα είναι κλινική Ιατρός, ωστόσο ασχολείται με την έρευνα και ιδίως με μελέτες μελέτες για την πρόληψη και την ανακούφιση στο άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχει υπηρετήσει ως Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP) ενώ το 2017 οι 35.000 ιατροί-μέλη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας την τίμησαν εκλεγοντάς τη Πρόεδρο της Εταιρείας. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του ΚΕΣΥ.
«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η μητέρα μου δούλευε και ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε στην ισότητα. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι είμαστε κατώτερες. Μια φορά, στο παρελθόν, συμμετείχα σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε κάποιο πολύ σημαντικό περιοδικό του κλάδου, στην οποία είχα κάνει την περισσότερη δουλειά, οπότε το όνομά μου μπήκε πρώτο. Ένας συνάδελφος από τον Καναδά ζήτησε να μπει πρώτο το δικό του. Τότε δεν μου πέρασε καν από το μυαλό να το αρνηθώ. Οι άντρες πολλές φορές θεωρούν ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωσή τους να ηγηθούν. Για εμένα τότε αυτό δεν ήταν πολύ σημαντικό. Αλλά οι γυναίκες πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε. Αντανακλαστικά πολλές φορές το ξεχνάμε. Και δεν πρέπει να το κάνουμε επειδή είμαστε γυναίκες, αλλά επειδή είμαστε εξίσου καλές, δυνατές και αξιόπιστες.
Ακόμη και όταν μεγάλα ιατρικά περιοδικά ψάχνουν έναν γιατρό για ένα θέμα, πρέπει κάποιος να διευκρινίσει “να καλέσουμε και μια γυναίκα”. Είναι κακό αντακλαστικό αυτό και πρέπει να σταματήσει. Από την άλλη, καθημερινά στην κλινική είναι τόσο ξεκάθαρο και σαφές ότι γυναίκες και άντρες τα καταφέρνουν μαζί. Μέσα στο νοσοκομείο δουλεύουμε χωρίς διακρίσεις. Για όλα τα παραπάνω, σε ένα νέο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με την Ιατρική σήμερα θα έλεγα να απαιτεί περισσότερο. Να διεκδικεί. Να ψηλώνει» είχε δηλώσει η υφυπουργός Υγείας στο περιοδικό Elle.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ