Νίκος Αντύπας: Ο καλλιτεχνικός κόσμος τον αποχαιρετά – Μηνύματα θλίψης και λόγια αγάπης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο έχει προκαλέσει ο θάνατος του Νίκου Αντύπα. Ο σπουδαίος συνθέτης και ενορχηστρωτής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείου, λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου που είχε υποστεί.

Καλλιτέχνες που υπήρξαν φίλοι του τον αποχαιρετούν σήμερα με μηνύματα και λόγια αγάπης.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με μία πολύ συγκινητική ανάρτηση.

Χρήστος Δάντης:

«Ρε Νίκο, ψάχνω μια φωτογραφία απ τα παλιά από τότε που σε γνώρισα με τους Socrates και δε βρίσκω ρε γαμ@το για να σε αποχαιρετήσω…

Σ ευχαριστώ που μ’ έμαθες ν’ ακούω τα τύμπανα με προσήλωση, με τις αξίες που βάραγες κι ακούγονταν σα νότες και να ξέρεις Νίκο, σ έχω ακόμα ringtone στο κινητό με το “δίκασσο” σχήμα απ το ”Born Again” και δε θα φύγει ποτέ!

Τις προάλλες το έπαιξα στην Έμμα να το ακούσει κ να καταλάβει πόσο σε θαύμαζα.

Σ’ ευχαριστώ για τα patterns, για τα τραγούδια αλλά και για την αγκαλιά που με πήρες όταν υπέγραψα στον Autodia (Αυτοδιαχειρηση).

Καλό ταξίδι Νίκο μας.. Θαυμαστής σου για μια ζωή! Καλό ταξίδι Νίκο Αντύπα..» έγραψε ο Χρήστος Δάντης.

 

 
 

Πέγκυ Ζήνα:

«Καλό ταξίδι γλυκέ μου άνθρωπε Νίκο Αντύπα. Θα σ’ ευχαριστώ πάντα γι’ αυτό το τραγούδι και για όσα σημαντικά και υπέροχα μας χάρισες… με λάβα τα λάβαμε… και πάντα θα μας καίνε… η ψυχή σου στο φως» έγραψε η τραγουδίστρια στο Instagram.

Ανδρέας Μικρούτσικος:

«Χρειάζεται όχι μόνο να κάνουμε μνεία, βεβαίως η αναπαραγωγή θα γίνεται μέσα από τα τραγούδια του και η μνήμη του θα είναι ζώσα, αλλά πρέπει να το υπογραμμίσουμε. Ο Νίκος είναι ένας μοναδικός μουσικός. Είναι ένας εκ των τριών βασικών των Socrates. Όταν ο Αντύπας έγινε ντραμίστας τους το συγκρότημα απογειώθηκε» είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος μέσα από την εκπομπή Super Κατερίνα.

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος:

Από την άλλη, ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος επεσήμανε στο Love it: «Ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Εγώ είχα μιλήσει πριν δύο χρόνια μαζί του, γιατί του είχα δώσει κάποιους στίχους και του άρεσαν κάποιοι, δυστυχώς δεν προλάβαμε. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν έκανε πολλή φασαρία οπότε χθες όταν το μάθαμε, πάθαμε σοκ».

Ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος έκανε και σχετική ανάρτηση στο instagram.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ποσειδώνας Γιαννόπουλος (@poseidonas.giannopoulos)

Καίτη Γαρμπή:

«Μαέστρο μου…
Προσπαθήσαμε όλες αυτές τις μέρες κάνοντας προσευχή τόσοι πολλοί άνθρωποι να σε κρατήσουμε ανάμεσα μας με δυνατή την πίστη πως τελικά θα τα καταφέρεις… Καλλιτέχνης με όραμα, γοητευτικός άνθρωπος, φιλόσοφος της ζωής, πρωτότυπος, ιδιοφυής, ασυμβίβαστος, τελικά εσύ αποφάσισες να αφήσεις την ψυχή σου να φύγει τη μέρα των γενεθλίων σου, «πρωτότυπος» ακόμα και σ αυτό…

Φίλε της καρδιάς μου μοιράστηκα μαζί σου ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου με ώρες πολύτιμης συζήτησης, με βόλτες, με στούντιο, με φαγάκι και γέλιο πολύ.

Πέρασαν χρόνια που δε βλεπόμαστε αλλά πάντα τα μηνύματα μας ήταν γεμάτα αγάπη και νοιάξιμο. Αυτό το κομμάτι μου θα σε ευγνωμονεί για τη γνωριμία μας και τους 2 υπέροχους δίσκους μας. Μη μας ξεχάσεις εκεί πάνω που πας υπέροχε άνθρωπε!
Να μας προσέχεις γιατί εδώ κάτω γίνεται χαμός…» έγραψε η Καίτη Γαρμπή στο Instagram.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eimai i Kaiti p agapouses! (@kaitigarbi)

Γιώργος Νταλάρας:

Ο Γιώργος Νταλάρας τον αποχαιρέτησε με ένα μακροσκελές μήνυμα στο Instagram. «‘’Εσύ κλαρίνο τρίκλωνο και ντέφι ραγισμένο το τσάμικο τσακίστηκε και ζει σακατεμένο’’…
Περάσαμε σχεδόν 40 χρόνια μαζί, Νίκο. Στις συναυλίες, στα θέατρα, στα στούντιο, στις πρόβες, στα μεγάλα ταξίδια. Με φίλους αγαπημένους, μιλώντας για τα πάντα και -κυρίως- για ΜΟΥΣΙΚΗ.

Για αυτή τη μεγάλη θάλασσα που σε ‘’πολεμούσε’’ και την ‘’πολεμούσες ‘’ με τα μαγικά σου τύμπανα, με τα υπέροχα τραγούδια σου. Την ‘’πολεμούσες’’ με θάρρος, πάθος, ευρηματικότητα και αγωνία για το μέλλον. Σε αγάπησε πολύ η μουσική όσο την αγάπησες και αφήνεις σε εμάς δώρο μεγάλο τα τραγούδια και τα ανεπανάληπτα παιξίματά σου.
Είσαι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου αλλά φεύγεις τόσο γρήγορα…
Στο καλό, Νικόλα μου! Μανουέλα μου, Μαράκι μου, η σκέψη μας μια μεγάλη αγκαλιά πάντα…»

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Dalaras (@dalaras_george_official)

Ελευθερία Αρβανιτάκη:

«Καλό ταξίδι Νίκο» αρκέστηκε να γράψει η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Instagram.

Γιώργος Παπαδόπουλος:

Αναρτώντας το κομμάτι του, “Δι’ ευχών”, τον αποχαιρέτησε ο τραγουδιστής.

 

Ποιος ήταν ο σπουδαίος Νίκος Αντύπας

Ο Νίκος Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά σαν ντράμερ με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και στη συνέχεια με τους Socrates (Drank the Conium). Αντικατέστησε τον Γιώργο Τρανταλίδη στα ντραμς και μαζί με την μπάντα κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ «Waiting for Something» (1980), «Breaking Through» (1981) και «Plaza» (1983), σε παραγωγή του Βικ Κόπερσμιθ, γνωστού από τις παραγωγές του στους Yes, που άνοιξε την «πόρτα» της Μεγάλης Βρετανίας για σόου σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους.

Το 1985 κυκλοφόρησαν τα «Ζεστά Ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα, σε ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα, με τη συμβολή τού μέχρι τότε κιθαρίστα των Socrates, Γιάννη Σπάθα. Ο δίσκος εισήγαγε έναν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής ήχο, βασισμένο τόσο στα κρουστά, όσο και στα ατμοσφαιρικά πλήκτρα, για να πουλήσει τελικά πάνω από 100.000 εκείνη την περίοδο. Το 1991 ο Ν. Αντύπας ανέλαβε την ενορχήστρωση του δίσκου «Μένω Εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στο ένθετο του δίσκου η ερμηνεύτρια δήλωνε: «Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ’ αυτόν τον δίσκο».

Το 1992 έγραψε και ενορχήστρωσε το «Δι’ ευχών» της Χάρης Αλεξίου, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με τεράστια επιτυχία, καθώς ο δίσκος έγινε ο πρώτος ελληνικός που μετά από πολλά χρόνια κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και τη Γαλλία. Ακολούθησε το «Έϊ!» (1994) με τη Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της ερμηνεύτριας.

Το 1997 συνέθεσε τον δίσκο «Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ηχογραφημένο στο Παρίσι, το άλμπουμ γνώρισε επιτυχία με το «Διθέσιο» και το «Λάβα», ενώ το 1998 παρουσιάστηκε και με τη μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2001 ο Νίκος Αντύπας διασκεύασε το «Mad About You» του Sting για τον δίσκο «Η Άσφαλτος που Τρέχει» του Γιώργου Νταλάρα, με τον οποίο επρόκειτο να συνεργαστεί ξανά το 2012 στο δίσκο «Τι θα Πει Έτσι Είναι».

Στα τέλη του 2002 κυκλοφόρησε και το «Οπωσδήποτε Παράθυρο», μια από κοινού δουλειά με τον Γιάννη Σπάθα, βασισμένη στην παράστασή τους «Neapolis» και σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Στον δίσκο συμμετείχαν η Ελένη Βιτάλη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Σπείρα Σπείρα, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ενώ ραδιοφωνική επιτυχία γίνεται το «Ναι θα Πω» με τη Μελίνα Ασλανίδου. Το 2006 συνεισέφερε συνθετικά στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Νάνας Μούσχουρη με τίτλο «Μόνη Περπατώ», ενώ το 2008 έγραψε τον δίσκο της Καίτης Γαρμπή «Καινούργια Εγώ».

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164