Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γύρω από το ποιος μπορεί να έχει άποψη στην ελληνική τηλεόραση, ποιος μπορεί να ασκήσει κριτική και αν και κατά πόσο αυτό το δικαίωμα το αποκτά κάποιος ανάλογα με την εμπειρία του στον χώρο της ελληνικής τηλεόρασης και το τι έχει κάνει σε αυτή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αφορμή λοιπόν τα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες, η Νόνη Δούνια θέλησε μέσα από τον δικό της λογαριασμό στα social media να εκφράσει τη δική της θέση. Πιο συγκεκριμένα, η Νόνη Δούνια στην ανάρτηση της, ανέφερε πως ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του αρκεί αυτή πάντα να γίνεται με σεβασμό προς τον άλλον.
«Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Με αφορμή μια ερώτηση που δέχτηκα σε συνέντευξη, που έδωσα πρόσφατα, μοιράζομαι λίγες σκέψεις μαζί σας…
Αναρωτιέμαι, λοιπόν: δικαιούμαι να έχω άποψη; Άραγε ποιοι μπορούν να έχουν άποψη; Και ποιοι επιτρέπεται να την εκφράζουν; Είναι ζήτημα γνώσης ή εμπειρίας; Και ποιος κρίνει το ποιος από εμάς έχει αυτό το δικαίωμα, καθώς και τις προϋποθέσεις έκφρασης της όποιας γνώμης;
Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να έχουμε γνώμη για οτιδήποτε ανήκει στην δημόσια σφαίρα και είμαστε ελεύθεροι να την εκφράσουμε, αν το θέλουμε. Μοναδικό όριο: ο σεβασμός της προσωπικότητας και της οικογενειακής ζωής του άλλου. Η δική μας ελευθερία έχει όριο τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου. Αυτό, όπως είναι γνωστό, ίσχυε πολύ πριν από τον κατακλυσμό μας από τα social media. Πόσο μάλλον σήμερα!
Σε μία εποχή που η καθεμία και ο καθένας έχει δημόσιο λόγο μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και στην οποία εναπόκειται σε εμάς να επιλέξουμε το τι θα δούμε και τι όχι, συνεχίζουμε, αλήθεια, τη συζήτηση για το αν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε αυτό που μας κοινοποιείται με τόσο μαζικό τρόπο;
Μα, αυτή καθεαυτή η επιλογή του τι θα δεις και τι όχι, συνιστά μια κρίση του «προϊόντος» που σου προσφέρεται! Εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε την πληροφορία που θα λάβουμε και την προσαρμόζουμε στα μέτρα μας. Πώς; Ορίζοντας το περιεχόμενο που θα δούμε στην τηλεόραση, στον υπολογιστή και στο κινητό μας, αλλά και το πόσο χρόνο και πόση προσοχή θα του αφιερώσουμε.
Η επιλογή βρίσκεται -κυριολεκτικά- στο χέρι μας. Δεν είναι, λοιπόν, οξύμωρο, να αναρωτιόμαστε, παρόλα αυτά, αν έχουμε δικαίωμα να επιλέγουμε, να κρίνουμε, να έχουμε άποψη και να την εκφράζουμε δημόσια;»
Διάβασε επίσης:
Κωνσταντίνος Βασάλος: Απαντά στον Κώστα Τσουρό, για τη δήλωση «Από πού κι ως πού κρίνει τηλεοπτικά πρόσωπα»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ