Site icon TLIFE

Οι αναρτήσεις στο Facebook παύουν να είναι λόγος απόλυσης!

Πρόκειται για τη Ντόνμαρι Σόουζα από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια. Όταν ο προϊστάμενός της, της ζήτησε να γράψει μια αναφορά αφότου ένας πελάτης διατύπωσε παράπονα για τη συμπεριφορά της. Η «απάντησή» της ήταν να αναρτήσει στο Facebook πολλά «κοσμητικά» επίθετα για τον προϊστάμενό της και να προσθέσει: «πώς η εταιρεία επιτρέπει σε έναν 17 να γίνει προϊστάμενος». Ο όρος 17 στην επαγγελματική γλώσσα της εταιρίας αντιστοιχεί στους ψυχικά ασθενείς.

Όπως ήταν φυσικό, τα σχόλια μαθεύτηκαν. Αρκετοί συνάδελφοί της συντάχθηκαν, αναρτώντας με τη σειρά τους ανάλογα σχόλια στις σελίδες τους στο Facebook. Αλλά μόνο η Σόοουζα απολύθηκε. Και αποφάσισε να μην αφήσει το θέμα να περάσει έτσι.

Προσέφυγε στην Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων και ζήτησε να κριθεί η απόλυσή της παράνομη, υποστηρίζοντας ότι τα σχόλια που ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook έγιναν ενώ δεν ήταν εν ώρα εργασίας. Έγιναν από το σπίτι της, στον ελεύθερο χρόνο της.

Η εταιρία από την πλευρά της υποστήρισε πως το 2009 υπήρξαν δυο περιστατικά για τα οποία δέχτηκε παράπονα όσον αφορά στη συμπεριφορά της Σόουζα, συμπεριφορά που χαρακτηρίστηκε αγενής και επικίνδυνη προς τους ασθενείς. Και τον Δεκέμβριο, απολύθηκε. Υποστήριξε δε ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη πριν διατυπωθούν τα σχόλια της Σόοουζα.

Τελικά, το ομοσπονδιακό όργανο έκρινε ότι η απόλυσή της ήταν παράνομη και αντίκειται στην εργατική νομοθεσία. Θεώρησαν πως τα σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ανάλογα με εκείνα που γίνονται σε συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων.

Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει σταθμό και δεδικασμένο, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Μια ακόμη δίκη για την υπόθεση είναι προγραμματισμένη στις 25 Ιανουαρίου. Τότε, οι δυο πλευρές θα αναπτύξουν τις θέσεις τους ενώπιον διοικητικού δικαστή.

© 2025 tlife.gr