Σταμάτησαν την απεργία πείνας, που διένυε σήμερα την 44η μέρα της, οι μετανάστες του μεγάρου Υπατία, καθώς αποφάσισαν να αποδεχθούν τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες τους διατυπώθηκαν σήμερα στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, Υγείας, Αν. Λοβέρδο και την υφυπουργό Εργασίας, Άν. Νταλάρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δηλαδή 8 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα αντι για 12 που προβλέπονται για νομιμοποίηση, δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσης τους με βάση το καθεστώς ανοχής, καθώς και τη δυνατότητα να παραταθεί επ’ αόριστον το καθεστώς της εξάμηνης ανοχής, έως ότου συμπληρώσουν τα χρόνια (και τις προϋποθέσεις) που απαιτούνται για τη νομιμοποίησή τους.
Κατά τη συνέλευση των μεταναστών, που ακολούθησε τη συνάντηση με τους υπουργούς, έκριναν ικανοποιητικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για δικαίωση του αγώνα τους.
«Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απεργία πλέον σταματά, καθώς εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα και η δυνατότητα με οκτώ χρόνια εργασίας στην Ελλάδα να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής, όσοι τηρούν αυτή την προϋπόθεση, που όπως είπε, είναι και οι περισσότεροι από τους 300.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα μείνουν στο κτίριο Υπατία έως ότου επανέλθουν όλοι οι ομοεθνείς τους από τα νοσοκομεία.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύη ο Πέτρος Γιώτης δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και αποδεικνύει ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός, που δεν δίνεται. Αποδεικνύει ακόμα ότι η κυβέρνηση του μνημονίου δεν είναι ανίκητη και ότι ο αγώνας των 300 ανοίγει ένα νέο δρόμο ελπίδας. Γι αυτή τη νίκη πρέπει να είναι περήφανη και η ελληνική εργατική τάξη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ