Site icon TLIFE

Οι διάσημοι Έλληνες που έφυγαν από την ζωή το 2017

Το 2017 μερικοί από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες άφησαν την τελευταία τους πνοή, κάνοντας φτωχότερο τον ελληνικό πολιτισμό. Έφυγαν από την ζωή προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στα αγαπημένα πρόσωπα, στους συναδέλφους τους και στους θαυμαστές τους. Φυσικά, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως ηθοποιοί και τραγουδιστές, φεύγοντας άφησαν πίσω τους σημαντική κληρονομιά, είτε κινηματογραφικές ταινίες είτε μεγάλα τραγούδια, τα οποία θα συνεχίσουμε να αγαπάμε για πολλά χρόνια ακόμη.

Το TLIFE θυμάται όσους έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε…

Ζωή Λάσκαρη

Μία από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία της πνοή, εντελώς απροσδόκητα, στις 18 Αυγούστου 2017. Η Ζωή Λάσκαρη, η γυναίκα που με την ομορφιά και το ταλέντο της σημάδεψε την χρυσή εποχή του κινηματογράφου, έφυγε ξαφνικά από την ζωή στα 73 της χρόνια στο αγαπημένο της σπίτι στο συγκρότημα Απολλώνιο στο Πόρτο Ράφτη. Η θλίψη ήταν ανείπωτη ανάμεσα στα αγαπημένα της πρόσωπα, που δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν πως τη μία μέρα γελούσαν όλοι μαζί και την επόμενη πενθούσαν την απώλεια της αγαπημένης τους Ζωής.

Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου 1944. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη. Το 1959, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών, στέφθηκε σταρ Ελλάς. Το 1961 ο Φιλοποίμην Φίνος την επιλέγει για πρωταγωνίστρια στον «Κατήφορο» και υπογράφει μαζί του αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας. Η ταινία είναι εισπρακτικά η εμπορικότερη της σεζόν 1961-1962, καθιερώνοντας τη Ζωή Λάσκαρη ως μόνιμη πρωταγωνίστρια και ως μια από τις πιο λαμπρές σταρ της «χρυσής» εποχής του κινηματογράφου.

Το 1967 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Μάρθα. Το 1976 παντρεύτηκε τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο με τον οποίο απέκτησε μια ακόμη κόρη, την Μαρία-Ελένη, ενώ το 1997 έγινε γιαγιά της Ζένιας από τον γάμο της Μάρθας με τον Βλάση Μπονάτσο.

Στάθης Ψάλτης

Ήταν Παρασκευή 21 Απριλίου, όταν έπεσε η αυλαία για τον Στάθης Ψάλτη, ενός από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο κωμικός ηθοποιός έφυγε από την ζωή σε ηλικία 66 ετών, νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο ζωτικά όργανα του. Ο Στάθης Ψάλτης νοσηλευόταν για μεγάλο διάστημα στην Εντατική του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, όπου τελικά εξέπνευσε μετά τη σκληρή μάχη που έδωσε. Ο σπουδαίος κωμικός ηθοποιός έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία με τις ατάκες του στις βιντεοταινίες του ’80 και άφησε εποχή με το χιούμορ του και ξεχωριστή προσωπικότητά του.

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1951, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη. Το 1967, οπότε πήγε με τον φίλο του, επίσης ηθοποιό, Κώστα Αθανασόπουλο στη σχολή του Μιχαηλίδη ήταν μόλις 16 χρόνων και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Υπήρξε είδωλο της δεκαετίας του ’80. Οι ταινίες του γνώριζαν τεράστια επιτυχία και οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία («Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!» και «Κούλα με την κουλάρα σου!»). Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, μαζί με τη Καίτη Φίνου, με εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα». Είχε παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του τόσο στο σινεμά, όσο και στο θέατρο, κατά το πλείστον κωμικούς.

Αρλέτα

Το φετινό καλοκαίρι, άλλη μια απώλεια συγκλόνισε τη ελληνική μουσική σκηνή. Η Αρλέτα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αγαπημένη τραγουδοποιός είχε υποστεί εγκεφαλικό και έμφραγμα και νοσηλευόταν στην εντατική του “Ευαγγελισμού” για αρκετούς μήνες. Η απώλειά της βύθισε σε θλίψη τον καλλιτεχνικό χώρο.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου 1945 και το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2″. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»). Η μουσική της Αρλέτας έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών.

Μαίρη Τσώνη

Μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της έφυγε από την ζωή, τον περασμένο Μάιο, εντελώς απροσδόκητα σε ηλικία μόλις 30 ετών. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια είχε γίνει ευρέως γνωστή από την συμμετοχή της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Κυνόδοντας». Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος, μετά από πνευμονικό οίδημα και συμφόρηση πνευμόνων που υπέστη.

Η Μαίρη Τσώνη γεννήθηκε στην Λειβαδιά και έμενε στα Εξάρχεια ενώ συμμετείχε και στο συγκρότημα Μary & The Boy. Όπως είχε δηλώσει η ίδια σε συνεντεύξεις της γεννήθηκε στην Αθήνα, στο «Αλεξάνδρα» και μεγάλωσε στη Λειβαδιά μέχρι τα 12 και μετά πήγε στην Κρήτη, στα Χανιά, μέχρι τα 16 της.

Μετά πέρασε στην Κρατική Σχολή Χορού, στο φυτώριο, και ήρθε στην Αθήνα. Τέλειωσε το λύκειο και πήγε στο Λονδίνο, σε μια σχολή μιούζικαλ, στο Dance Attic. Τότε προέκυψαν οι Mary and The Boy και γύρισε στην Ελλάδα. Στον «Κυνόδοντα» έπαιζε τη μικρή κόρη της δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία έχει ένα κόλλημα με την ιατρική, ασχολείται τα βιβλία που της φέρνει ο πατέρας της.

Σε μικρότερους ρόλους είχε παίξει στο σινεμά στο «Κακό», στο «Κακό στην Εποχή των Ηρώων» του Γιώργου Νούσια, στο «Artherapy» του Νίκου Περάκη και στα «Οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Καίτη Παπανίκα

Υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του ελληνικού Κινηματογράφου και άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 75 ετών, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Η Καίτη Παπανίκα πέθανε στις 12 Ιουνίου, βυθίζοντας σε πένθος τους συναδέρφους της και τους ανθρώπους που την αγαπούσαν. Η ηθοποιός ξεχώρισε για το ταλέντο της, το ήθος της και τις προοδευτικές ιδέες που είχε. Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

“Με την αρρώστια αυτή, τον καρκίνο, παλεύω από το 2009. Δεν θέλω να αναφέρω ούτε το όνομα… Όχι, τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Δεν θέλω όμως να ταλαιπωρηθώ. Το παλεύω και θα το παλέψω μέχρι τέλους. Άλλωστε, όλοι από κάτι θα πεθάνουμε. Είτε λέγεται καρκίνος, είτε άλλη αρρώστια… Είναι εδώ και 7 χρόνια που το ξέρω. Του άρεσε, φαίνεται, το σώμα μου και έμεινε μέσα. Στην ουσία, πηγαινοέρχεται η αρρώστια μου. Η δική μου η αρρώστια είναι σε δύσκολα σημεία. Ασ’ τα, μην τα ψάχνεις. Γράψε ότι περνάω την αρρώστια μου με αισιοδοξία”, είχε δηλώσει η σπουδαία ηθοποιός για την μάχη της με την επάρατη νόσο.

Η Καίτη Παπανίκα σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με Άριστα. Διδάχτηκε την υποκριτική από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Ελένη Χαλκούση και τον Αλέξη Σολωμό. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο ωδείο Αθηνών. Μαθήτρια ακόμη πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο »Υπόγειο Της Λέλας» του Β. Ιμπροχώρη στο Θέατρο Αττικόν. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και την επιθεώρηση. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1963 με την ταινία »Μας Κρύβουν Τον Ήλιο» και το 1968 ήταν σταθμός για την καριέρα της όπου και έγινε περισσότερο γνωστή όταν »έπαιξε» στην ταινία »Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη».

Νανά Καραγιάννη

Η γνωστή δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στην Κυψέλη, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο και στους συναδέρφους και φίλους της. Η Νανά Καραγιάννη έδινε πολλά χρόνια μάχη με τη νευρική ανορεξία και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 38 ετών. Μάλιστα, η νεαρή παρουσιάστρια είχε νοσηλευτεί το 2016 σε κωματώδη κατάσταση στην Εντατική με νεφροπάθεια, αλλά είχε καταφέρει να βγει νικήτρια. 41 μέρες πριν πεθάνει είχε ξανά νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η Νανά Καραγιάννη έγινε γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από την ανατρεπτική για εκείνα τα χρόνια εκπομπή «Μύθοι και πραγματικότητα», στο πλευρό του Δημήτρη Παπανώτα, ενώ έπειτα συμμετείχε και σε άλλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Μίνως Κυριακού

Τέλος εποχής χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του πατριάρχη του ΑΝΤ1, το περασμένο καλοκαίρι. Ο Μίνως Κυριακού έφυγε από την ζωή, ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 75 ετών. Ο ισχυρός άντρας του ANT1 ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο Μίνως Κυριακού αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ο θάνατός του προκάλεσε ανείπωτη θλίψη στην οικογένεια του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο ιδρυτής του ΑΝΤ1 ήταν στο εξοχικό του στον Άγιο Αιμιλιανό όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα,στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά έχασε τη μάχη για τη ζωή, ύστερα από ανακοπή.

«Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, σύσσωμη η οικογένεια Κυριακού αποχαιρετά τον πολυαγαπημένο μας Μίνω, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς αργά το απόγευμα. Ο σεβασμός και η βαθιά οδύνη διακατέχουν το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Ομίλου Μίνου Κυριακού. Ο Μίνως Κυριακού γεννήθηκε το 1942 και δραστηριοποιήθηκε με τη Ναυτιλία και τα Μέσα Ενημέρωσης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε το ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 FM 97.2. Το 1989 εγκαινίασε τη λειτουργία της και η τηλεόραση του ΑΝΤ1», ήταν η λιτή ανακοίνωση του ANT1.

Γιάννης Καψής

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του Γιάννη Καψή, σε ηλικία 88 ετών στις 13 Νοεμβρίου 2017. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος ήταν για χρόνια δικηγόρος, αλλά άφησε το επάγγελμά του για χάρη της δημοσιογραφίας, ενώ το 1982 του μπήκε το μικρόβιο της πολιτικής και έγινε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν πατέρας του Μανώλη και του Παντελή Καψή, οι οποίοι ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους και έγιναν και οι δύο επιτυχημένοι δημοσιογράφοι.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία. Όμως η δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν από 17 ετών, ήταν εκείνη που τον κέρδισε. Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη του ρεπορτάζ. Απέκτησε όμως ειδίκευση στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970. Καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος.

Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Εξέδωσε συνολικά 15 βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.

Γιώργος Σαρρής

Ο Γιώργος Σαρρής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο γνωστός τραγουδιστής ήταν ο αδερφός της Χαρούλας Αλεξίου, με την οποία είχαν μία ιδιαίτερη και στενή σχέση. Ο Γιώργος Σαρρής είχε τραγουδήσει τις «Νταλίκες» των Νικολόπουλου – Ρασούλη, ενός από των πιο εμβληματικών λαϊκών τραγουδιών. Ο ξαφνικός χαμός του βύθισε στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο και ιδιαίτερα την σπουδαία ερμηνεύτρια και αδερφή του.

Ο Γιώργος Σαρρής γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1948 στη Θήβα. Η καριέρα του είχε ξεκινήσει από το 1973 αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός την δεκαετία του 1980. Πριν από μερικά χρόνια είχε πέσει θύμα τροχαίου με αποτέλεσμα να τραυματισθεί τόσο σοβαρά που είχε κινητικά προβλήματα. Μάλιστα είχε υποβληθεί σε δεκάδες εγχειρήσεις για να μπορέσει και πάλι να σταθεί στα πόδια του.

Βέτα Μπετίνη

Η αγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από νοσηλεία της στο νοσοκομείο Ευαγγελισμό, ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, σκορπώντας θλίψη στα αγαπημένα της πρόσωπα και ιδιαίτερα στην μονάκριβη κόρη της, Λιάνα Καραγιαννίδου.

Η Βέτα Μπετίνη έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τις ταινίες της δεκαετίας του ’80, αλλά και από τη συμμετοχή της σε σειρές στην ιδιωτική τηλεόραση, όπως το «Οι Στάβλοι της Εριέττας Ζαϊμη» των Ρήγα-Αποστόλου. Η αγαπημένη ηθοποιός ασχολούνταν και με τη συγγραφή, ενώ ήταν η στιχουργός αγαπημένων τραγουδιών, όπως του «Μη γυρίσεις», των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Γιάννης Καλατζής

Άλλος ένας σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 ετών. Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943 και την καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές του 1960, όταν ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Μητσάκη.

Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστότερο όταν άρχισε κάποιες συνεργασίες με κάποιους από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτης: Μάνος Λοΐζος, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Σπανός και Τόλης Βοσκόπουλος.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε δίσκους τραγουδιστών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Ο Γιάννης Καλατζής έχει συμμετάσχει και σε δέκα ταινίες. Μέσα στη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα ενώ το 1981 κυκλοφόρησε δίσκο με τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Αποσύρθηκε από το τραγούδι το 1984 αλλά το 1985 πήρε μέρος σε μία συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο.

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς, τόσο στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 2017, σε ηλικία 83 ετών. Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας και τελικά δεν άντεξε, αφήνοντας την τελευταία της πνοή. Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν η σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Καλογήρου και πήγε να τον βρει, μερικά χρόνια μετά τον θάνατό του, τον Ιούνιο του 2009.

Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον Ερωτόκριτο του Νίκου Χατζίσκου. Μετά την αποφοίτηση της έπαιζε για 17 συναπτά έτη ρόλους από αττικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Αποτέλεσε μάλιστα αγαπημένη ηθοποιό του Αλέξη Σολωμού στο ρόλο της Λαμπιτούς στο έργο Λυσιστράτη. Συνεργάστηκε από το 1965 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1978 ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο. Πραγματοποίησε και η ίδια θεατρικές παραγωγές επί 17 χρόνια, ενώ πραγματοποίησε περιοδείες σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά. Συμμετείχε σε πολλές σειρές και ταινίες, ελληνικής αλλά και ξένης παραγωγής.

Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών μετά από πολυήμερη μάχη που έδινε για την υγεία του σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στον καλλιτεχνικό αλλά και πολιτικό κόσμο της χώρας μας. Τα τραγούδια του μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά, ενώ θα μείνει στην ιστορία ως ο «Φτωχός και Μόνος Καουμπόι».

Γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου 1943 και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Βαγενά και απέκτησε μαζί της δύο κόρες. Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο».

Κέλλυ Σακάκου

Μία από τις πρώτες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης πέθανε στις αρχές του 2017. Η Κέλλυ Σακάκου βρισκόταν εδώ και μήνες σε ακινησία λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στο ισχίο της και η απώλειά της βύθισε στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Το διάστημα, λίγο πριν φύγει από την ζωή, αντιμετώπιζε προβλήματα τόσο με την υγεία της, όσο και με την ψυχολογία της, ειδικά μετά τον θάνατο του πολυαγαπημένου της συζύγου, Σπύρο Φασιανό, με τον οποία ήταν μαζί για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Κέλλυ Σακάκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ήταν αριστούχος στην «Ευαγγελική Σχολή» της Νέας Σμύρνης ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη σχολή «Κατσέλη» όπου σπούδασε ηθοποιός. Σπούδασε δραματική τέχνη και δημοσιογραφία και εργάστηκε στην Τηλεόραση, στο Ραδιόφωνο, στη Διαφήμιση και στον Τύπο. Συγκεκριμένα, συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η παρουσία της στην ΕΡΤ σφράγισε τις δεκαετίες 1970 και 1980. Ήταν μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσιάστριες της Ελληνικής τηλεόρασης.

Μπέμπα Μπλανς

Η θρυλική τραγουδίστρια Μπέμπα Μπλανς έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 73 ετών, στις 7 Σεπτεμβρίου. Η Αγγελική Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς υπέφερε από βαριάς μορφής αναιμία. Η τραγουδίστρια που πρωτοεμφανίστηκε στο πάλκο το 1964 ερμηνεύοντας το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Καλωσόρισες βρε Γιώργη», έδινε μάχη για τη ζωή της για μεγάλο διάστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Η Αγγελική Κωνσταντοπούλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Μπέμπα Μπλανς» γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 1944. H τραγουδίστρια με τη βελούδινη φωνή είχε τον τίτλο της μοιραίας ντίβας και οι εμφανίσεις της κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούσαν. Η Μπέμπα Μπλανς με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο τροφοδότησε την έμπνευση μεγάλων δημιουργών, όπως του αγαπημένου της Γιώργου Ζαμπέτα που την αποκαλούσε «Μπεμπέκα-βελούδο». Πέρασε στο πάνθεον του ελληνικού τραγουδιού ερμηνεύοντας το 1966 τα τραγούδια «Μιας πεντάρας νιάτα» και «Το καράβι» του Γ. Ζαμπέτα, ενώ είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων, με τη Μαρινέλλα, τον Στράτο Διονυσίου, τον Γιάννη Πουλόπουλο, και σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιάννης Καραμπεσίνης και ο Γιάννης Σπανός.

Θέμης Μάνεσης

Ο αγαπημένος ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε με την καρδιά του. Ο Θέμης Μάνεσης σημάδεψε τη γενιά του με τις υπέροχες ερμηνείες του τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος την οικογένεια, τους φίλους και όσους τον θαύμαζαν.

Ο Θέμης Μάνεσης συμμετείχε σε πολλές κωμωδίες και επιθεωρήσεις. Έπαιξε με τον Λ.Κωνσταντάρα στο έργο «Της Ζήλειας τα Καμώματα», τον Γ. Μεσσάλα «Τα Πατατάκια», την Ρ. Βλαχοπούλου «Η Χαρτοπαίχτρα». Εμφανίστηκε στις ταινίες: «Οι Αμαρτωλοί» (1971), «Παραγγελιά!» (1980), «Ξεβράκωτος Ρωμιός» (1980), «Θανάση Σφίξε κι Άλλο το Ζωνάρι» (1980), «Οι Απέναντι» (1981), «Φυλακές Ανηλίκων» (1982) κ.α. Η πρώτη του εμφάνιση στη μικρή οθόνη, έγινε το 1972, στο θρυλικό σίριαλ «Η Γειτονιά μας» ενώ αξέχαστη θα μείνει η ερμηνεία του ως “Μένιος” στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Δύο Ξένοι».

Πέτρος Αλαντζάς

Ο Πέτρος Αλαντζάς έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 50 ετών, ύστερα από έμφραγμα που υπέστη. Ο ηθοποιός είχε γίνει ευρύτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό, μέσα από το ρόλο του στη σειρά «Το Νησί», η οποία είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία.

Ο Πέτρος Αλατζάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” (Θέατρο “Εμπρός” 1992-1996) και από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο θέατρο είχε παίξει σε πολλές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά. Είχε επίσης διδάξει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κι ερασιτέχνες ηθοποιούς και είχε φωτογραφήσει πολλές παραστάσεις χορού και θεάτρου. Φωτογραφίες του έχουν συνοδεύσει ποιητικές συλλογές.

Αλέξης Μαρδάς

Στις αρχές του 2017, ο Αλέξης Μαρδάς βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, σε ηλικία 75 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αφού ο «Magic Alex» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία κατά την διάρκεια της ζωής του, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ο μπον βιβέρ αποτέλεσε “αναπόσπαστο” κομμάτι των θρυλικών Beatles, με τον ίδιο τον John Lennon να τον… βαφτίζει με το παρατσούκλι που τον συνόδευε εν τέλει σε όλη του τη ζωή.

Ο Αλέξης Μαρδάς γεννήθηκε στις 5 Μαίου του 1942 και το 1993 παντρεύτηκε με την ηθοποιό Τάνια Τρύπη με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη, την 23 ετών – σήμερα – Μαρίνα. Ο γάμος του μάλιστα με την γνωστή ηθοποιό είχε μετατραπεί στο απόλυτο event εκείνης της περιόδου, με πασίγνωστα πρόσωπα να δίνουν το παρών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μετακόμισε στην Αγγλία, όπου τo 1963 γνώρισε τον “εγκέφαλο τωn “Rolling Stones”. Το συγκρότημα του ανέθεσε τον σχεδιασμό του τρόπου που θα μπορούσαν να συνδυαστούν η μουσική και ο φωτισμός στις συναυλίες τους. Έγινε φίλος με τον John Dunbar, ιδιοκτήτη της γκαλερί τέχνης Indica, και συγκατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck. Το 1966 θα έβλεπε τη ζωή του να αλλάζει… Τότε ήταν που γνώρισε τον John Lennon.

O Lennon του έβγαλε το παρατσούκλι «Magic Alex» λόγω των εντυπωσιακών γνώσεων που είχε στην τεχνολογία και την επιστήμη. Το πιο διάσημο σκαθάρι συνήθιζε να τον φωνάζει και “γκουρού” και μόλις οι Beatles ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους, εκείνος έγινε μέλος της ομάδας τους.

© 2024 tlife.gr