Site icon TLIFE

Οι διάσημοι Έλληνες που έφυγαν από την ζωή το 2018

Το 2018 ήταν από τις χρονιές που δυστυχώς μερικοί από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες άφησαν την τελευταία τους πνοή, κάνοντας φτωχότερο τον ελληνικό πολιτισμό και βυθίζοντας σε βαρύ πένθος όλους εμάς που τους αγαπήσαμε. Έφυγαν από την ζωή προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στα αγαπημένα πρόσωπα, στους συναδέλφους τους και στους θαυμαστές τους. Αγαπημένοι ηθοποιοί, σπουδαίοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι μπορεί να έφυγαν αλλά πάντα θα βρίσκονται εδώ είτε με τα έργα τους, είτε με τα τραγούδια τους και εμείς θα τους θυμόμαστε για πάντα.

Το TLIFE θυμάται όσους έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε…

Τζίμης Πανούσης

Μια από τις σημαντικότερες απώλειες της φετινής χρονιάς ήταν εκείνη του Τζίμη Πανούση. Ο σπουδαίος τραγουδοποιός, που έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην ελληνική μουσική, έφυγε από την ζωή στις αρχές του 2018, βυθίζοντας σε ανείπωτη θλίψη την οικογένειά του και τους χιλιάδες θαυμαστές του. Στις 13 Ιανουαρίου, ο Τζίμης Πανούσης μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με καρδιακό επεισόδιο. Στο νοσοκομείο έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς όμως δεν ανταποκρίθηκε και κατέληξε…

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Τζίμης Πανούσης συμμετείχε στο συγκρότημα «Μουσικές Ταξιαρχίες» όπου τραγουδούσε και έγραφε στίχους και μουσική. Από το 1986, ο καλλιτέχνης αποφασίζει να συνεχίσει μόνος του.

Εκτός από ένας σπουδαίος τραγουδοποιός και τραγουδιστής, ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο για περίπου 15 χρόνια, αλλά και με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ο Τζίμης Πανούσης είχε εμφανιστεί έκτακτα σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι Δέκα Μικροί Μήτσοι του Λάκη Λαζόπουλου, ενώ στον κινηματογράφο, έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1981) του Νίκου Ζερβού μαζί με τις υπόλοιπες Μουσικές Ταξιαρχίες και έχει εμφανιστεί ως γκεστ σταρ στις ταινίες Ηνίοχος (1995) του Αλέξη Δαμιανού, Προστάτης Οικογένειας (1997) του Νίκου Περάκη και Safe Sex (1999) των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου.

Χάρρυ Κλυνν

Μια από τις πιο δυσάρεστες απώλειες ήταν και εκείνη του Χάρρυ Κλυνν σε ηλικία 78 ετών. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έφυγε από την ζωή τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Ο σπουδαίος Χάρρυ Κλυνν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς για πολλούς μήνες ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι και ανέπνεε με τη βοήθεια οξυγόνου. Μετά το θάνατο του γιου του Νίκου πριν μερικά χρόνια η υγεία του Βασίλη Τριανταφυλλίδη χειροτέρεψε αρκετά, με συνέπεια να πεθάνει την άνοιξη του 2018.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Χάρρυ Κλυνν εκδηλώνει το συγγραφικό και υποκριτικό του ταλέντο από μικρή ηλικία. Το 1958, ξεκινώντας από μια βραδιά ταλέντων του Γ. Οικονομίδη, μετακομίζει στην Αθήνα απ’ όπου ξεκινά την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Μέσα σε οχτώ χρόνια κατορθώνει να διακριθεί και να έχει σημαντική πορεία στο χώρο των νυχτερινών κέντρων, κυρίως και των καμπαρέ. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 γυρίζει τις πρώτες του κινηματογραφικές ταινίες και κάνει τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα «ΑΚΡΟΠΟΛ» και «ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ».

Από το 1964 έως το 1974 ζει και εργάζεται στη Β. Αμερική και διαπρέπει ως συγγραφέας και stand up comedian. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και αλλάζει τη μορφή της νυχτερινής διασκέδασης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ευρηματικά και πρωτότυπα shows στο χώρο των νυχτερινών κέντρων και των μπουάτ. Οι δίσκοι του που κυκλοφορούν την ίδια εποχή κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων.

Τζέση Παπουτσή

Η Τζέση Παπουτσή αποτελούσε μια από τις πιο αγαπητές ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης και ο θάνατός της τον περασμένο Ιούλη βύθισε σε ανείπωτη θλίψη την οικογένειά της και τους αμέτρητους θαυμαστές της. Η ταλαντούχα ηθοποιός έφυγε από την ζωή την 1η Ιουλίου, σε ηλικία 62 ετών, ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Λίγο πριν φύγει από την ζωή, η κατάσταση της υγείας της ήταν πολύ κακή καθώς έπασχε από όγκο στο κεφάλι και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και για 20 και παραπάνω χρόνια δούλευε στο Εθνικό Θέατρο, ενώ τα χρόνια της στη σκηνή ξεπερνούσαν τα 37. Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, η Τζέση ήταν παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό και στιχουργό Γιάννη Μάνιο. Αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος της, καθώς είχε υπάρξει παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Θάνο Καληώρα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Γιώργο.

Χρήστος Σιμαρδάνης

Ο ξαφνικός θάνατος του Χρήστου Σιμαρδάνη, τον περασμένο Μάρτη, σε ηλικία 60 ετών, ξάφνιασε και βύθισε σε πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο αγαπημένος ηθοποιός λίγους μήνες πριν φύγει από την ζωή, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Χρήστος Σιμαρδάνης, έχοντας στο πλευρό του τον σύντροφό του και καλούς του φίλους, ανέβαινε τον προσωπικό του «Γολγοθά» με διακριτικότητα, μέχρι που δεν άντεξε και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Γεννήθηκε το 1957 και έζησε μέχρι την ηλικία των 6 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η φωνή του μας είναι αρκετά οικεία λόγω του ότι έχει αναλάβει σχεδόν όλα τα διαφημιστικά σποτ που σχετίζονται με το διοργανώσεις – χορηγίες επικοινωνίας του Mega. Μετά το σχολείο, γράφτηκε κρυφά σε δραματική σχολή αλλά οι γονείς του δεν συμφωνούσαν και του πρότειναν σπουδές στην Αμερική. Λόγω του ότι δεν κατάφερε να πάρει τη Visa , αποφάσισαν να πάει στο Λονδίνο. Αλλά εκεί, ο Χρήστος Σιμαρδάνης πάλι κατέληξε σε δραματική σχολή, την Central School of Speech and Drama.

Ρίκα Βαγιάνη

Άλλος ένας θάνατος που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο ήταν εκείνος της Ρίκας Βαγιάνη, σε ηλικία μόλις 56 ετών. Η αγαπημένη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της, κάτι που γνώριζε μόνο το στενό και οικογενειακό της περιβάλλον. Με κουράγιο και αξιοπρέπεια στάθηκε απέναντι σε αυτό, θέλοντας να υπάρχει μια διακριτικότητα. Η Ρίκα Βαγιάννη ήταν παντρεμένη με τον ψυχίατρο Νίκο Στεφανή και έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Οδυσσέα.

Η Μαρίκα Ζούλα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου. Γεννήθηκε στο Παγκράτι το 1962 και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου το 1982. Λίγοι ξέρουν πώς προέκυψε το όνομα Βαγιάνη. Είναι τα αρχικά από το όνομα της μητέρας της Βαρβάρας και του δεύτερου γάμου της με τον αθλητικογράφο Γιάννη Διακογιάννη που ως πατριός της την μεγάλωσε σαν κόρη του.

Ήδη από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έπαιξε στο Εθνικό, στο Θεσσαλικό, σε αρκετές ταινίες, αλλά και σε σήριαλ, όπως το Μινόρε της Αυγής. Παράλληλα είχε ήδη αρχίσει και την δημοσιογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε αρχικά συντάκτης και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Ένα» «Και», «Τέταρτο» και από το 1994 με καθημερινή στήλη στην Απογευματινή και από το 2005 στο Έθνος.

Νατάσα Βαρελά

Ο πρόωρος χαμός της δημοσιογράφου Νατάσας Βαρελά προκάλεσε σοκ και βύθισε σε ανείπωτη θλίψη τον δημοσιογραφικό χώρο και όχι μόνο. Η νεαρή δημοσιογράφος έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία 30 ετών από διάτρηση στομάχου. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά και στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο στο τμήμα Μέσων Ενημέρωσης. Δούλευε σκληρά και το γλυκό της χαμόγελο δεν έφευγε ποτέ από το πρόσωπό της

Εργάστηκε στο Extra, μετά στο κανάλι Epsilon ενώ τελευταία, εργαζόταν στο Νέο Κανάλι όπου παρουσίαζε μαζί με την Βασιλική Πετρίδου εκπομπή με θέματα υγείας.

Χρύσα Σπηλιώτη

Μια μαύρη μέρα ξημέρωσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου. Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι είχε ως συνέπεια να χαθούν 100 ανθρώπινες ζωές. Τα ζώα, οι δασικές εκτάσεις αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων του είναι οι πληγές που παραμένουν ανοιχτές. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και η Χρύσα Σπηλιώτη… Η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης ταυτοποιήθηκαν ως νεκροί και απέραντη θλίψη σκέπασε τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η Χρύσα παρέμεινε για αρκετές μέρες αγνοουμένη αλλά μόλις 7 μέρες μετά γράφτηκε ο τραγικός επίλογος.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός.

Το 1997, η Χρύσα Σπηλιώτη έκανε την παρθενική της τηλεοπτική εμφάνιση στη σειρά του Mega, «Καρέ της ντάμας». Από εκεί έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό. Τα επόμενα συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές. Απ’ το 1996 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Το έργο της «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει ανέβει σε 30 διαφορετικές παραστάσεις, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά, γερμανικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu» ενώ το Φωτιά και Νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και παρουσιαστεί στο Tristan Bates Theatre στο Λονδίνο.

Μάνος Αντώναρος

Ακόμη ένας σπουδαίος δημοσιογράφος έφυγε από την ζωή τη φετινή χρονιά. Ο Μάνος Αντώναρος πέθανε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 62 ετών. Έχασε την μάχη στην εντατική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν, αφού είχε προσβληθεί από το βακτήριο της λεγιονέλλας. Ο δημοσιογράφος και αδελφός του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, έδινε επί μέρες αυτό που είχε περιγράψει ο αδελφός του ως άνιση μάχη…

Ο Μάνος Αντώναρος είχε εργαστεί ως αρθρογράφος σε ελληνικές εφημερίδες (Ελεύθερος Τύπος, Εθνος, Βραδυνή, Εξπρες, Κέρδος, Αθλητική Ηχώ) και περιοδικά, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Αθήνα 9.84. Διευθυντής στο Κανάλι-5 και παραγωγός στον ΑΝΤ1 Radio και στον Alpha. Στην τηλεόραση εργάστηκε στην παραγωγή ειδήσεων του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, διευθυντής προγράμματος στον ΣΚΑΙ, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του MEGA, παρουσιαστής 2 εκπομπών στο Seven-X και συντονιστής στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕRT-SAT.

Ο Μάνος Αντώναρος ήταν πατέρας δύο παιδιών, της Αθηνάς και του Αρχέλαου. Οι δυο του ήλιοι όπως τους αποκαλούσε. Ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν γιος του σκιτσογράφου Αρχέλαου.

Νίκος Κούρος

Μια αγαπημένη μορφή της τηλεόρασης έφυγε από την ζωή, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Νίκος Κούρος, τον οποίο αγαπήσαμε μέσα από τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά ΡΕΤΙΡΕ, πέθανε φέτος σε ηλικία 90 χρονών, βυθίζοντας σε πένθος τους συναδέρφους του και την οικογένειά του.

Ο Νίκος Κούρος γεννήθηκε το 1928 στη Χαλκίδα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και τραγούδι στο «Ωδείο Αθηνών» και θέατρο στη δραματική σχολή του «Ελληνικού Ωδείου». Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 με το θίασο Άννας Λώρη – Άλκη Παπά (θέατρο «Διονύσια», Καλλιθέα). Ήταν για αρκετά χρόνια μέλος του Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν και αργότερα μεταπήδησε σε άλλους θιάσους. Εκτός από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εργάστηκε ως εκφωνητής θεατρικών και λογοτεχνικών εκπομπών και ως πολιτικός σχολιαστής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1954-1957), ενώ ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη λογοτεχνία.

Σπύρος Μερκούρης

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σπύρος Μερκούρης – ο αδερφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη – άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών. Η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη και τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου έφυγε από την ζωή από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, στο νοσοκομείο Νίμιτς.

Προερχόταν από μία πολιτική οικογένεια. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης -Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975), μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Μάνος Ελευθερίου

Μεγάλη απώλεια στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης ήταν εκείνη του Μάνου Ελευθερίου. Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών το καλοκαίρι του 2018, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη. Ο Μάνος Ελευθερίου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον πνεύμονα και απεβίωσε στις 22 Ιουλίου από ανακοπή καρδιάς.

Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου.

Μαριάννα Τόλη

Λίγο πριν μας αφήσει το 2018, ο καλλιτεχνικός χώρος ήρθε αντιμέτωπος με μία ακόμη μεγάλη απώλεια. Η σπουδαία Μαριάννα Τόλη έφυγε ξαφνικά από την ζωή το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό θέατρο. Η αγαπημένη ηθοποιός πάλευε αθόρυβα και διακριτικά με τον καρκίνο και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την οικογένειά της και όλους όσους την αγάπησαν.

Στην Ελλάδα, η Μαριάννα Τόλη ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. Στο μεταξύ, η Μαριάννα Τόλη είχε ξεκινήσει δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Η γνωστή ηθοποιός έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams «Η κυρία Στόουν». Για τρία χρόνια επίσης είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, μετέφρασε βιβλία και έγραψε στίχους για τα παιδικά έργα που ανέβασε. Η Μαριάννα Τόλη είχε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο και τα τελευταία τρία χρόνια είχε αναλάβει το θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, όπου ανέβαζε επί το πλείστον παιδικές παραστάσεις.

© 2025 tlife.gr