Πανάδες! Εκείνες οι καφέ κηλίδες που μόνο αν τις έχεις μπορείς να καταλάβεις πόσο ενοχλητικές είναι ή πόσα χρόνια μπορεί να σου προσθέτουν χωρίς λόγο (ακόμη και αν μιλάμε για εκείνη τη ΜΙΑ πανάδα!).
Για αρχή να σου πω ότι το θέμα με αφορούσε μέχρι πριν καναδυό χρόνια πριν που την ξεφορτώθηκα αφού πήγα στην δερματολόγο μου. Α! Και για αρχή να σου πω ΚΑΙ κάτι άλλο: οι πανάδες δεν είναι εύκολη υπόθεση! Και αν δεν σηκώσεις το τηλέφωνό σου να κλείσεις ραντεβού με τον δερματολόγο σου δεν θα βρεις εύκολα λύση μόνη σου (πόσο μάλλον με homemade συνταγές τύπου λεμόνι με ζάχαρη. Όχι απλώς δεν θα κάνουν τίποτα στις πανάδες σου αλλά μπορεί να σου προκαλέσουν και φωτοαλλεργία).
Πώς, όμως, δημιουργούνται οι πανάδες; Πώς αντιμετωπίζονται; Υπάρχει κάποιος τρόπος να τις προλάβεις; Τι να κάνεις- πάρεις αυτό το καλοκαίρι ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ; Τρία… ντριιιιν μακριά η δεροματολόγος (και μου) Μάργκυ Καπελάρη , έδινε τις απαντήσεις!
Πανάδες: πώς δημιουργούνται
Οι πανάδες δημιουργούνται από την επίδραση του ήλιου, της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορεί να έχουμε είτε πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας είτε τα μελανοσώματα ( οι αποθηκευτικοί χώροι όπου αποθηκεύεται η μελανίνη στην βάση της επιδερμίδας και από εκεί και μετά με τον ερεθισμό του ήλιου και της υπεριώδους ακτινοβολίας θα ταξιδέψει προς την επιδερμίδα) να γίνουν πιο μεγάλα. Όπως και να ΄χει, το τελικό αποτέλεσμα είναι να εμφανιστούν πάνω στην επιδερμίδα οι πανάδες είτε διάχυτες είτε σε μορφή μικρών κηλίδων.
Πες μου πώς δημιουργήθηκε η πανάδα σου να σου πω τι να κάνεις!
Έχει σημασία πώς σχηματίζεται η πανάδα γιατί ανάλογα με το είδος της πανάδας και το πώς σχηματίζεται διαμορφώνεται και η θεραπεία που κάνουμε. Δηλαδή, μέσα στα θεραπευτικά μέτρα που παίρνουμε για την πανάδα είναι να εμποδίσουμε να γίνεται η παραγωγή της μελανίνης (άρα μέσα στα μελανοσώματα να μην μαζεύεται πολύ μελανίνη η οποία μετά θα αποδεσμευτεί στην επιδερμίδα) και στόχο έχουμε να καταστείλουμε την παραγωγή της. Αυτό είναι το ένα που θέλουμε να πετύχουμε. Το άλλο που θέλουμε να κάνουμε επειδή παίζει ρόλο η μεταφορά της μελανίνης στην επιδερμίδα, στα κερατινοκύτταρα, φροντίζουμε εμείς αυτή η μεταφορά είτε να διακοπεί είτε να ανανεώσουμε πάρα πολύ την επιδερμίδα και να διώξουμε το κομμάτι εκείνο που έχει “φορτωθεί” με μελανίνη.
Οπότε, λοιπόν, έτσι επεμβαίνουμε θεραπευτικά. Αν για κάποιο λόγο (π.χ. γεροντικές κηλίδες στα χέρια) υπάρχει και υπερπαραγωγή μελανοκυττάρων εκεί θα πρέπει να δράσουμε πιο καταστρεπτικά με ένα ειδικό laser. Δεν αρκεί να κάνουμε peeling ή να βάλουμε λευκαντικές κρέμες. Αντίθετα, για τις πανάδες που οφείλονται είτε στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης μέσα στα μελανοσώματα είτε στην αυξημένη μεταφορά μελανίνης προς την επιδερμίδα μπορούμε είτε με τα peeling είτε με τις κρέμες να κάνουμε θεραπεία.
Πανάδες: τι να κάνεις για να μην βγάλεις!
Πρόληψη των πανάδων δεν μπορούμε να κάνουμε 100% παρά μόνο αν γυρνάμε με πανοπλία! Ζούμε στην Ελλάδα και ο ήλιος μας βλέπει όλο τον χρόνο και χρειαζόμαστε να μας βλέπεις όλο το χρόνο τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα ώστε να μπορούμε να παράγουμε βιταμίνη D (έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση ενώ βοηθάει την ανάπτυξη των οστών στα μικρά παιδιά).
Μπορούμε, ωστόσο, να προλάβουμε την δημιουργία πανάδων σε μεγάλο βαθμό με την σωστή χρήση του αντηλιακού. Άρα θέλουμε αντηλιακό 50SPF και προσαρμόζουμε την υφή του ανάλογα με την ποιότητα και τον τύπο του δέρματός μας. Το αντηλιακό αυτό θα πρέπει να ανανεώνεται ανά τρίωρο και να το βάζουμε στη σωστή ποσότητα (δύο κουταλάκια του γλυκού για όλο το πρόσωπο).
Bonus info: Δες εδώ πώς θα βρεις το απόλυτα σωστό αντηλιακό για σένα!
Επιπλέον, μπορούμε να βάζουμε μια κρέμα με βιταμίνη C η οποία έχει αντιοξειδοτικές ιδιότητες, προστατευτικές από τις βλάβες του ήλιου.
Τέλος, μπορούμε από στόμα να πάρουμε βιταμίνες C και Ε ενώ υπάρχει και ένα ειδικό είδος φτέρης που λέγεται polypodium leucotomos με ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σκέψου ότι είναι τόσο ισχυρό ώστε εμείς οι δερματολόγοι το δίνουμε σε ανθρώπους που κάνουν αλλεργία στον ήλιο. Αυτο το ειδικό είδος φτέρης, λοιπόν, υπάρχει στις κάψουλες Heliocare Fernblock, ένα πολύ ανεπτυγμένο σύμπλεγμα, που δρα προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση των πανάδων.
Bonus info: Βιταμίνες: ποιες μας μαυρίζουν, ποιες μας κάνουν ομορφότερες και όσα πρέπει να ξέρεις με ένα κλικ εδώ!
Πανάδες και σπιτικές συνταγές: κάνουν δουλειά;
Επειδή οι πανάδες είναι ένα θέμα δύσκολο και ψυχολογικά… επίπονο για όσες τις έχουν, θα ήταν αστείο να σου πω ότι κάποιες homemade συνταγές μπορεί να έχουν αποτέλεσμα! Κάποιοι συνδυασμοί, ας πούμε, όπως το λεμόνι και η ζάχαρη όχι απλώς δεν κάνουν δουλειά (το πολύ πολύ να κάνει το πρόσωπό σου να λάμψει) αλλά να το κάνεις και καλοκαίρι ενδέχεται να προαλέσεις και αλλεργία. Άρα άφησέ το για τον Χειμώνα!
Γιατί πρέπει να επισκεφτείς τον δεροματολόγο σου!
Πώς θα σου φαινόταν να ήσουν 20 και να έβαζες την κρέμα της μαμάς σου που είναι 60 ή/και το αντίθετο; Βάζοντας την λάθος κρέμα το λιγότερο που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα σου είναι να… μην την βοηθάς καθόλου (το περισσότερο είναι να της κάνεις ζημιά!). Σκέψου ότι με το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις πανάδες μόνη σου κάνεις κάτι αντίστοιχο.
Βήμα ένα άρα είναι να επισκεφτούμε τον δερματολόγο για να μας ξεχωρίσει το είδος της πανάδας. Χοντρικά, δηλαδή, να μας πει αν είναι επιφανειακή η πανάδα ή αν έχει πιο βαθιές ρίζες. Όταν λέμε βαθιές ρίζες υπάρχει ένα είδος πανάδας που λέγεται μέλασμα και αυτή η πανάδα βγαίνει πολύ συχνά αν παίρνεις αντισυλληπτικά ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και από την φύση της έχει βαθιά ρίζα. Δηλαδή, υπάρχουν κοκκία μελανίνης βαθιά μέσα στο χόριο, κάτω από την επιδερμίδα.
Αφού ο δερματολόγος μας, λοιπόν, μας ξεχωρίσει το είδος της πανάδας, θα ξεκινήσουμε την θεραπεία η οποία θα βασίζεται σε έναν συνδυασμό peeling νέας γενιάς στο ιατρείο με λευκαντικές κρέμες.
Πανάδες και θεραπεία στο σπίτι
Για θεραπεία στο σπίτι θέλουμε μια
λευκαντική κρέμα που να έχει σύγχρονα λευκαντικά όπως νικοτιναμίδιο, βιταμίνη C, αρβουτίνη, μανδελικό οξύ και φαινυλαλανίνη τα οποία είναι βασικά λευκαντικά συστατικά και θα τα αναζητήσουμε στα συστατικά της κρέμας.
Αν έχουμε εντοπισμένες δυο- τρεις πανάδες, θα πάρουμε έναν ορό, αν έχουμε διάχυτες πανάδες θα πάρουμε μια κρέμα για να την βάλουμε σε όλο το πρόσωπο.
Πάντως, έχε στο νου σου πως οι λευκαντικές κρέμες που υπάρχουν στο φαρμακείο και το εμπόριο χρησιμεύουν σαν συντήρηση της θεραπείας μας ή στα αρχόμενα στάδια των πανάδων.
Τέλος, αν θέλουμε να κάνουμε ισχυρή θεραπεία, τότε ο δερματολόγος θα κάνει μια φτιαχτή λευκαντική που δεν υπάρχει στο εμπόριο με βασικά συστατικά την υδροκινόνη και την ισοτρετινοϊνη. Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν και λευκαντικές και αναπλαστικές ιδιότητες, όμως επειδή είναι φάρμακο θα πρέπει να δίνεται κάτω από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ιατρική παρακολούθηση γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή αλλεργία.
Πανάδες και θεραπεία στο ιατρείο
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπείες τις οποίες θα σου προτείνει ο δερματολόγος σου ανάλογα με το είδος της πανάδας και την εποχή. Σημείωσε τις νεότερες:
– Θεραπεία PH φόρμουλα: Πρόκειται για ένα λευκαντικό peeling με νέας γενιάς συνδυασμένα οξέα φρούτων τα οποία έχουν σύστημα που δρουν σε διαφορετικά βάθη της επιδερμίδας οπότε μπορούν και στοχεύουν τη μελανίνη σε όποιο βάθος και αν βρίσκεται. Δεν ξεφλουδίζεις ή αν ξεφλουδίσεις είναι πολύ ανεπαίσθητο, εφαρμόζεται Χειμώνα και θα χρειαστείς 4-6 επισκέψεις (η κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου 80 ευρώ).
– Διαδερμική μεσοθεραπεία λεύκανσης: Πρόκειται για θεραπεία με βιταμίνη C, πεπτίδια και φυτικούς λευκαντικούς παράγοντες που γίνεται και καλοκαίρι. Δεν ερεθίζει την επιδερμίδα και δίνει άμυνα στο δέρμα από τις βλάβες του ήλιου, δηλαδή λειτουργεί και προληπτικά. Η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται με μηχάνημα το οποίο με υπέρυθρες και υπερήχους περνάει όλες αυτές τις λευκαντικές ουσίες στο δέρμα. Όσον αφορά το πόσες θεραπείες θα χρειαστείς, αυτό εξαρτάται από την πανάδα και μπορεί να θες είτε μια θεραπεία είτε μια για κάθε μήνα του καλοκαιριού.
– Fractional ραδιοσυχνότητες: Μια πανάδα που είναι βαθιά, έχεις κάνει τα peeling, έχει ανοίξει το χρώμα της αλλά εξακολουθεί να έχεις βαθιές ρίζες και λίγο να φαίνεται τότε για να την αντιμετωπίσουμε κάνουμε σαν θεραπεία fractional ραδιοσυχνότητα.
Λεπτομέρειες γι’αυτό μπορείς να διαβάσεις εδώ!
Μας ρώτησες: “Πρόσεχα στον ήλιο και έβγαλα πανάδα! Τι μπορεί να φταίει;”
Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που να σου δημιουργήθηκε πανάδα παρά το γεγονός ότι ήσουν πολύ προσεκτική. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι εξής:
– Περσινό αντηλιακό
– Κακής ποιότητας αντηλιακό
– Μικρή ποσότητα αντηλιακού
– Ελλιπής ανανέωση
– Αντισυλληπτικά
Last but not least: Πάντως, αν έχεις πανάδες φρόντισε το αντηλιακό προσώπου στο οποίο θα επενδύσεις να είναι εξειδικευμένο ώστε να έχει μέσα του λευκαντικούς παράγοντες. Εδώ θα βρεις μερικά από τα αγαπημένα μας και με χρώμα που θα σου κάνουν λεύκανση!