Το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουνίου, το Φεστιβάλ Επιδαύρου άνοιξε με το έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής», σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Στο ρόλο του Δικαιόπολι είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης), Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και τον Ιωάννη Παπαζήση (Ευριπίδης). Πρωταγωνιστεί επίσης ο Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε όλη τη χώρα.
Στο θέατρο της Επιδαύρου το παρών έδωσαν πολλοί άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό κι επιχειρηματικό χώρο, περνώντας μια αξέχαστη θεατρική βραδιά. Ανάμεσά τους ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τη Νατάσα Καλογρίδη, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, η Τζένη Μπότση, η Σάσα Σταμάτη, η Βανέσσα Αδαμοπούλου και άλλοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νατάσα Καλογρίδη – Αλέξανδρος Λυκουρέζος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιώργος Αγγελόπουλος
Σάσα Σταμάτη
Παύλος Χαϊκάλης
Η Σάσα Σταμάτη με τον Πέτρο Φιλιππίδη
Κώστας Κόκλας – Τζένη Μπότση
Ιωάννης Παπαζήσης – Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Το έργο:
Αθήνα 425 πχ., έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο Δικαιόπολις, ένας αγρότης της Αττικής, απελπισμένος από τις ταλαιπωρίες, αποφασίζει να μιλήσει για την ειρήνη στην Εκκλησία του Δήμου. Στην Πνύκα δε βρίσκει κανέναν από τους συνέδρους, οι οποίοι συνήθως αργούν, και όταν εμφανιστούν σπανίως συζητούν για τα φλέγοντα ζητήματα. Ο Δικαιόπολις αδίκως προσπαθεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ειρήνης. Οι κήρυκες τον κατεβάζουν κάτω, γιατί ήρθαν οι Πρέσβεις από την Περσία που θα ‘φερναν «έξωθεν βοήθεια». Γίνεται μια αλλοπρόσαλη συζήτηση με τα πιο άσχετα θέματα.
Ο Δικαιόπολις αποφασίζει να στείλει τον Αμφίθεο στη Σπάρτη, για να συνάψει ειρήνη. Όταν εκείνος γυρίζει με τη συνθήκη, τον κυνηγούν οι καρβουνιάρηδες Αχαρνιώτες που δε θέλουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, γιατί τους κατέστρεψαν τα κτήματα.
Ο Δικαιόπολις, με την ειρήνη στα χέρια του, ορίζει τη δική του «επικράτεια» έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύεται ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, που τους είχαν σε εμπάργκο. Οι Αχαρνιώτες του επιτίθενται, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει. Για να τον λυπηθούν, επισκέπτεται τον Ευριπίδη να του δώσει κουρελιασμένα ρούχα από παραστάσεις του, ώστε να μοιάζει με ζητιάνο. Ακολουθούν σπαρταριστά επεισόδια, ενώ το έργο τελειώνει με ένα γλέντι και διαγωνισμό για το ποιος θα πιει περισσότερο κρασί. Νικάει ο Δικαιόπολις, έχοντας στην αγκαλιά του δυο πανέμορφες εταίρες, ενώ ο πολεμοκάπηλος Λάμαχος γυρίζει από τις μάχες πληγωμένος και σε άθλια κατάσταση.
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ