Πόσες φορές συναντάς υποκριτικές συμπεριφορές μέσα στην ημέρα σου και πώς θα σου φαινόταν αν οι απαντήσεις που σκέφτεσαι πως θα ήθελες να δώσεις εκείνη τη στιγμή, υπάρχουν σε πιάτα, κούπες, τσάντες, σουπλά και φωτιστικά. Γι’ αυτό υπάρχουν εδώ καιρό οι πιο σουρεάλ δημιουργίες, εμπνευσμένες από τη Μαριλένα Βαΐνανίδη και την Αθηνά Αλεξιάδου και ακούνε στο όνομα Think Pig.
Τα κορίτσια που δεν πετάνε σε ροζ συννεφάκια, αλλά σε ροζ… γουρουνάκια και που αποφάσισαν να μην συμβαδίζουν με τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά να εκφράζουν αυτά που όλοι σκεφτόμαστε, μέσα από διάφορα αντικείμενα. “Σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε, ΦΑΤΕ” Πόσες φορές δεν το σκέφτηκες; “Μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα“, γράφει ένα πιάτο μου… και δίκιο έχει.
Για να δημιουργήσουν όμως αυτό που σκέφτηκαν πως θα τις εκφράζει και θα τις ευχαριστεί, δεν πέρασαν και τόσο εύκολα. Άλλωστε γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως στη ζωή δεν είναι όλα ροζ, αλλά για λίγο μπορείς να το σκέφτεσαι κι έτσι το τόλμησαν. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Key Βooks και ήταν η αφορμή που μας μίλησαν για την μέχρι τώρα εμπειρία τους, στον κόσμο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, έχοντας επιλέξει να εκφράζονται ελεύθερα μέσα από τα αντικείμενά τους και μπαίνοντας στη θέση πολλών μας.
Αν έπρεπε να περιγράψετε με τρεις λέξεις κλειδιά την στιγμή που αποφασίσατε να δημιουργήσετε τo Think Pig, ποιες θα ήταν;
Έργο τέχνης, αι σιχτίρ, αποδόμηση.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Στις αρχές του 2015, έκανα φωτογράφιση στην Αθηνά για το site μου spitishoot και χωρίς να θυμόμαστε πώς, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε καδράκια που να γκρινιάζουν και να μη λένε σοβαρά, θετικά ή βαρύγδουπα μηνύματα.
Ποια είναι η φιλοσοφία του Think Pig;
Η φιλοσοφία είναι οτι δεν υπάρχει φιλοσοφία, υπάρχει μόνο μια δύσκολη και σύντομη ζωή με στιγμές χαράς και στιγμές απόγνωσης στις οποίες πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις διακωμωδούμε. Τα αντικείμενα μας βοηθάνε σ’ αυτή τη διακωμώδηση.
Ποια είναι τα επαγγελματά σας, ασχολείστε ακόμη με αυτά;
Η μία είναι διακοσμήτρια (Αθηνά) και η άλλη είναι φωτογράφος (Μαριλένα), αλλα τώρα πια ασχολούμαστε μόνο με το think pig καθώς απαιτεί απόλυτη αφοσίωση!
Πόσο γρήγορα υλοποιήσατε το Think Pig από τη στιγμή που το σκεφτήκατε;
Μας πήρε ελάχιστες μέρες για να κάνουμε τη σελίδα και ν’ αρχίσουμε να μοιραζόμαστε με τον κόσμο ό,τι μας ερχόταν στο μυαλό κι ευτυχώς είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, καθώς όλοι οι άνθρωποι πάνω κάτω περνάμε σχεδόν τα ίδια.
Περάσατε δυσκολίες με την επιχείρησή σας;
Δυσκολευτήκαμε αρκετά και πολλές στιγμές σκεφτήκαμε ότι δε μπορούμε ν’ ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Περάσαμε και την περίοδο του δημοψηφίσματος που δυσκόλεψε ακόμα πιο πολύ τα πράγματα, αλλά μας βοήθησαν πολύ όσοι έχουν αγαπήσει τα πράγματα μας και το οτι είμαστε δυο κι έχουμε η μία την άλλη να μοιραζόμαστε τις δυσκολίες.
Θα παροτρύνατε τις γυναίκες του σήμερα να κάνουν δική τους επιχείρηση; Τι θα τους συμβουλεύατε να προσέξουν;
Θα τις παροτρύναμε να το κάνουν, αρκεί να έχουν πολλή θέληση, υπομονή και αντοχές. Αυτά είναι τα τρια sos, που αν λείπει το ένα δύσκολα μπορεί να προχωρήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα του σήμερα. Επίσης, θα ήταν καλό να μην πέφτουν στην παγίδα ν’ αντιγράφουν όλα τα κλισέ που κυκλοφορούν, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο γιατί όπου κι αν κοιτάξεις, από την τηλεόραση μέχρι τα σόσιαλ, οι εκφράσεις των ανθρώπων είναι πάνω κάτω οι ίδιες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις την ατομικότητα σου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας σχέδιο;
Κάθε φορά που κάνουμε ένα νέο σχέδιο είναι και το αγαπημένο μας!
Αγοράζουν περισσότερα άντρες ή γυναίκες τα αντικείμενά σας;
Περισσότερο αγοράζουν οι γυναίκες, ίσως γιατί οι δυο ηρωίδες μας – πρωταγωνίστριες είναι γυναίκες και ταυτίζονται πιο εύκολα μ’ αυτές.
Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το ποιο άστοχο σχόλιο που έχτε ακούσει ποτέ;
Ωραία σχόλια ακούμε πολλά και θα ‘ταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποιο, γιατί κάθε φορά που βλέπουμε νιώθουμε την ίδια χαρά κι ευγνωμοσύνη. Το πιο άστοχο ήταν πέρσι το Πάσχα που κάποιος αγόρασε μια λαμπάδα και μας έγραψε οτι η λαμπάδα άναψε μια φορά και ποτέ ξανά. Πράγμα που υπονοούσε μάλλον οτι πριν πουλήσουμε τις λαμπάδες πρέπει να τις ανάβουμε πολλές φορές για δοκιμή μέχρι να λιώσουν!
Πώς προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο;
Είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε κόμιξ με τον εαυτό μας για να διακωμωδήσουμε πράγματα που γίνονταν στη ζωή μας και τελικά ταυτίστηκαν πολλοί και το συνεχίσαμε! Πριν περίπου ενάμιση χρόνο αρχίσαμε να τ’ ανεβάζουμε πιο εντατικά και τελικά κυκλοφόρησαν σε βιβλίο απο τους key books και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα.
Πόσο αντικατοπτρίζουν αυτά που βλέπουμε στο βιβλίο τις ζωές σας;
Αντικατοπτρίζουν πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, στη ζωή των φίλων και γνωστών μας, στη ζωή του καθενός που ζει στο σήμερα.
Τελικά ο κύριος Στρούμπας υπάρχει; (σ.σ ο χαρακτήρας στο βιβλίο που πηγαίνει στα κορίτσια τους καφέδες και που συνήθως ακούει τον εξάψαλμο!)
Ο κύριος Στρούμπας δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά είναι εμπνευσμένος από αρκετά υπαρκτά πρόσωπα που κάνουμε παρέα ή συνεργαζόμαστε.
Ποια είναι τα επόμενα σχεδιά σας;
Τα επόμενα σχέδια μας είναι πάντα να έχουμε έμπνευση, να βγάζουμε καινούρια σχέδια για να μην προλαβαίνουμε να βαρεθούμε ούτε εμείς, ούτε ο κόσμος.
Γιατί όχι Think pink;
Ο κυνισμός είναι η άλλη όψη του ροζ. Με κάποιο τρόπο μπορούμε να τα δούμε όλα ροζ όποτε θελήσουμε και ταυτόχρονα να επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι τίποτα δεν είναι ροζ, όμως μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε εμείς. Κι ακόμα κι αν δε γίνει, η ελπίδα και μόνο μας κρατάει χαρούμενους.
Τελικά καταλήξατε στο ποιο είναι το νόημα της ζωής, αφού σίγουρα θα πεθάνουμε όλοι;
Το νόημα είναι να βρούμε ποιοι είμαστε χωρίς να επηρεαζόμαστε από το τι μας επιβάλλει η κοινωνία, η οικογένεια και όλα τα στερεότυπα και να περάσουμε μ’ αυτο που είμαστε όσο καλύτερα μπορούμε.