Η οικονομική κρίση δεν κάνει διαλείμματα για αργίες και διακοπές και καλό θα ήταν κι εμείς να μην παρεκτραπούμε από τη λιακάδα που φέρνει περίσσεια αισιοδοξία και την πασχαλιάτικη ευφορία που μας ανοίγει την όρεξη όχι μόνο για τα ψητά της σούβλας αλλά και για περιττές σπατάλες! Ωστόσο εμείς δεν σταματάμε να θέλουμε γεμάτο το πασχαλινό μας τραπέζι και όμορφα στρωμένο!
Aς δούμε τις πολύτιμες προτάσεις και συνταγές της Αλεξίας Αλεξιάδου, που μπορείς να βρεις και στο Realfood Απριλίου.
Το υπέροχο τραπέζι της Ανάστασης!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με απλά υλικά και μικρά διακοσμητικά μπορείτε να δημιουργήσετε εορταστική ατμόσφαιρα. Τοποθετήστε κεράκια μέσα σε χρωματιστά ποτήρια ή ακόμη και σε μικρά βαζάκια στο κέντρο του τραπεζιού και προσθέστε λίγη «άνοιξη» στο τραπέζι με μερικά φρέσκα λουλούδια στο βάζο. Οι όμορφα διπλωμένες λινές ή χάρτινες πετσέτες είναι η πλέον κατάλληλη διακόσμηση για την περίπτωση, αφού στο εσωτερικό τους μπορείτε να τοποθετήσετε το πασχαλινό αυγό. Τα κουλουράκια, τα πολύχρωμα αυγά και μικρά όμορφα τσουρέκια μπορούν να τοποθετηθούν σε καλάθια και να αποτελέσουν το πιο όμορφο, πρακτικό και νόστιμο διάκοσμο του πασχαλινού τραπεζιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σερβίρετε στο τραπέζι σαλάτες ελληνικές, όπως μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι που ταιριάζουν άψογα με κρεατικά. Μια απλή βραστή σαλάτα, όπως κολοκυθάκια, μπρόκολο ή χόρτα θα προετοιμάσει το έδαφος… για το λιπαρό κρέας που θα ακολουθήσει. Αποφύγετε τα περίτεχνα εδέσματα την Κυριακή του Πάσχα. Και προσοχή… Από το Πασχαλινό τραπέζι δεν πρέπει να σηκωθεί κανείς «άρρωστος». Φροντίστε ένα λιπαρό φαγητό να συνοδεύεται από μια πράσινη σαλάτα, χωρίς πολύ ντρέσινγκ.
Ένα πλούσιο δείπνο να κλείσει με ένα ελαφρύ γλύκισμα ή απλά με μια πιατέλα φράουλες. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το έθιμο της πατροπαράδοτης μαγειρίτσας, προετοιμάζει το στομάχι μας που έχει στερηθεί επί 40 ημέρες τις τροφές με ζωϊκά λιπαρά, ώστε να δεχτεί την απότομη εισαγωγή των λιπαρών κρεάτων. Μια τελευταία οδηγία, όπως και να μαγειρέψετε το αρνάκι (προτιμότερο κατσικάκι γάλακτος) της Λαμπρής, αφαιρέστε όλο το φανερό λίπος πριν το βάλετε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα.
-
Πάρτε τα κρέατα από τον χασάπη
-
Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα σαλατικά για τη μαγειρίτσα σας (μαρούλι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια)
-
Ξεπλύνετε σχολαστικά τις συκωταριές και κυρίως τα έντερα που θα σας χρειαστούν για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι σας.
-
Τα έντερα θέλουν πολύ καλό καθάρισμα, γι αυτό βάλτε ένα χωνί στο άνοιγμα κάθε κομματιού και ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό.
-
Ψιλοκόψτε τη συκωταριά και τα εντεράκια για τη μαγειρίτσα και ετοιμάστε τη σούπα χωρίς το αυγολέμονο.
-
Αρχίστε να ετοιμάζετε το αρνί και το κοκορέτσι, αν πρόκειται να σουβλίσετε την επομένη. Δέστε το αρνί στη σούβλα και αφήστε το όρθιο μέσα σε λεκάνες ή πάνω σε αλουμινόχαρτο έξω όλο το βράδυ να φύγουν τα πολλά υγρά. Κάντε το ίδιο και με το κοκορέτσι, αφού το περάσετε στη σούβλα του, φροντίζοντας τα κομμάτια από τις συκωταριές να μην είναι πολύ μεγάλα.
-
Ετοιμάστε τις σαλάτες που θα σερβίρετε το βράδυ χωρίς να τους προσθέσετε καθόλου λάδι ή άλλο ντρέσινγκ.
-
Αφού γυρίσετε από την Εκκλησία, ζεστάνετε τη σούπα σας (μαγειρίτσα ή άλλη) και αυγοκόψτε την.
-
Ρίξτε το λαδόξιδο στη σαλάτα και στρώστε το τραπέζι, φροντίζοντας να υπάρχουν κόκκινα αυγά σε διάφορα σημεία του, για να τα φτάνουν όλοι.
-
Αν σκοπεύετε να σουβλίσετε, πρέπει να ξυπνήσετε περίπου στις 7 το πρωί για να ετοιμάσετε τη φωτιά, αλλιώς αποκλείεται να είναι έτοιμο πριν τις 3. Αν απλώς βάλετε το αρνί στο φούρνο, 9 η ώρα πρέπει να αρχίσετε τις προετοιμασίες.
-
Όσο ψήνεται το αρνί, ετοιμάστε τα συνοδευτικά σας που θα είναι κυρίως σαλάτες.
-
Αν έχετε ανάψει κάρβουνα, ψήστε μελιτζάνες για να φτιάξετε μελιτζανοσαλάτα. Βάλτε και φέτες ψωμιού αλειμμένες με λάδι και ρίγανη για να φρυγανιστούν.
-
Σύνηθες συνοδευτικό και αγαπημένο, το τζατζίκι. Φτιάξτε αρκετό για όλους. Το ίδιο και με τις σαλάτες σας: με τόσο κρέας πρέπει να εξισορροπήσετε το γεύμα σας.
-
Αν θέλετε, ετοιμάστε πατάτες στο φούρνο ή κάποιο άλλο φαγητό, όπως τυρόπιτα ή απλά μια νόστιμη πατατοσαλάτα.
-
Απαραίτητο συμπλήρωμα για το πασχαλιάτικο γλέντι σας το κρασάκι, όπως το προτιμάτε εσείς. Όσο ετοιμάζεται βέβαια το αρνί, μπορείτε να «τσιμπάτε» τα αυγά κομμένα σε τέταρτα με λάδι, ξίδι και αλατοπίπερο με συνοδεία τσίπουρου ή ούζου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ