“To τελευταίο εξάμηνο του έτους παρατηρήσαμε ότι τα χρήματα τα οποία δίνονταν από την κυβέρνηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 50%. Αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ αρνητική γιατί όπως ξέρετε οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων άπτονται της υγείας των μαθητών (παράδειγμα συνθήκες υγιεινής), έχουν να κάνουν με το μορφωτικό τους επίπεδο (π.χ. χαρτί φωτοτυπίας), έχουν να κάνουν με αξιοπρεπής συνθήκες μάθησης (όπως για παράδειγμα καλοριφέρ το χειμώνα). Αν λοιπόν αυτά δεν συνεχίσουν να υπάρχουν δεν μιλάμε για δημόσιο σχολείο!”, εξηγεί στο TLife o Ηλίας Παπαζήσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ.
“Άρα εμείς κάνουμε έκκληση στην Υπουργό Παιδείας, που είπε ότι θα το κοιτάξει, να εξαντλήσει όλα τα μέσα έτσι ώστε να αποκατασταθούν τουλάχιστον στο προηγούμενο επίπεδο οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Αν βεβαίως ενδιαφέρονται στο Υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση να υπάρξει δημόσιο σχολείο. Γιατί τελευταία έχουμε κι άλλα πράγματα, ότι θα πάμε στους 28-30 μαθητές ανα τμήμα, ότι θα καταργηθούν οι υπερωρίες των μονίμων κτλ. Παιδεία καταναγκαστικών έργων εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε!”, συνεχίζει ο ίδιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απαίτηση να έχουν αξιπρεπής συνθήκες μάθησης τα παιδιά μας δεν είναι υπερβολική και όπως ανάφερει ο φιλόλογος κύριος Παπαχατζής: “Αν θέλουν δημόσιο σχολείο, μάθηση, αξιοπρέπεια και παιδαγωγικό έργο, να το στηρίξουν. Νομίζω ότι ότι υπάρχουν τα περιθώρια. Μνημόνιο, τροικα. Αυτά τα ξέρουμε. Τόσο πολλά λεφτά είναι αυτά που τους λείπουν για να μην τουρτουρίζουν τα παιδιά τους τον χειμώνα;”
Ωστόσο ο κος Παπαχατζής θίγει κι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. “Υπήρχαν κάποιοι δήμοι που αμφισβητούσαν την υποχρέωσή τους να πληρώνουν τις καθαρίστριες. Μας είπαν χθες από το Υπουργείο ότι αυτό κοντέβει να λυθεί, ότι σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχοθν τέτοια πράγματα. Βεβαίως είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιήθηκαν και τέτοια κονδύλια που σημαίνει ότι οι συνθήκες μάθησης ήταν ακόμη χειρότερες”, υπογραμμίζει. Όλα αυτά σε συνδιασμό με την άυξηση του πετρελαίου κατά 60% και την μείωση των πιστώσεων σε σχέση με πέρυσι, δημιουργούν μία ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ