Site icon TLIFE

Όσα δεν ξέρεις για τα Όσκαρ!

Το πολύτιμο αγαλματάκι που απονέμεται στους νικητές κατασκευάζεται από κασσίτερο, χαλκό, αντιμόνιο, καθώς και παχιά επίστρωση χρυσού 24 καρατίων.

Η ονομασία “Όσκαρ” λένε πως προήλθε από χαρακτηρισμό της ηθοποιού Μπέτι Ντέιβις, η οποία το παρομοίασε με τον τότε σύζυγό της, Χάρμον Όσκαρ Νέλσον. Κάποιοι όμως, το θεωρούν απίθανο και υποστηρίζουν πως ο Νέλσον ήταν περισσότερο γνωστός για το “Χαμ” (Ζαμπόν) παρά το Όσκαρ.

Η πρώτη απονομή των βραβείων διοργανώθηκε τον Μάιο του 1929 στο Roosevelt Hotel του Λος Άντζελες. Τότε βραβεύθηκαν τα καλύτερα φιλμ του 1927 και του 1928. Οικοδεσπότης ήταν ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ντάγκλας Φέρμπανκς.

Το 1937 η Άλις Μπράντι δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την απονομή και να παραλάβει το βραβείο της. Ένας άντρας λοιπόν, αγνώστου ταυτότητας, ανέβηκε στη σκηνή προκειμένου να παραλάβει το βραβείο.. και το έκλεψε. Το αγαλματάκι δεν βρέθηκε ποτέ και στην Μπράντι δόθηκε άλλο.

Η Βίβιαν Λι είναι ένα από τα διασημότερα ονόματα που πούλησαν το Όσκαρ τους. Η ηθοποιός βραβεύτηκε για τον ρόλο της στο “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” το 1939. Το βραβείο δημοπρατήθηκε για 563 χιλιάδες δολάρια από τους Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 1993. Οι νικητές από το 1950 υποχρεώνονται να συμφωνήσουν πως δεν θα πουλήσουν το – μεγάλης τελικά αξίας- αγαλματάκι τους!

Η μυθική Μέριλιν Μονρόε είναι ένας κινηματογραφικός θρύλος, αλλά ποτέ δεν ήταν υποψήφια για Όσκαρ κι έτσι κατατάχθηκε ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα που δεν κέρδισαν ποτέ ένα βραβείο της Ακαδημίας.

Το 1942 η ηθοποιός Γκριρ Γκάρσον έσπασε το ρεκόρ της πιο μακρόχρονης ομιλίας. Ο λόγος της διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα.

Τέλος, ο Τιτανικός διατηρεί το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων. Βραβεύτηκε στις 11 από τις 14 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιος.

© 2025 tlife.gr