Site icon TLIFE

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 10 + 1 λόγοι για να σε κάνουν να διαβάσεις!

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των Πνευματικών Δικαιωμάτων από την Unesco το 1995.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι, αυτή τη μέρα, το 1616, έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη ‪Miguel De Cervantes‬ και ο Άγγλος δραματουργός William Shakespeare (δες εδώ το doodle που του αφιέρωσε η Google)‬.

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα “κρύβεται” στην Ισπανία. Ποιος είναι ο σκοτεινός ρόλος ενός βιβλιοπώλη της Βαρκελώνης, πίσω στο 1923;

Από τα μεσαιωνικά χρόνια, ο Άι Γιώργης (Sant Jordi), προστάτης της Καταλονίας, γιορταζόταν κάπως σαν τον Άγιο Βαλεντίνο. Με ανταλλαγή τριαντάφυλλων ανάμεσα στους ερωτευμένους. Κι αυτό, γιατί ο θρύλος λέει το εξής: ο Άι Γιώργης σκότωσε τον δράκο για να σώσει μια πριγκίπισσα κι αφού την έσωσε, της χάρισε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Το είχε κόψει από την τριανταφυλλιά που φύτρωσε εκεί όπου χύθηκε το αίμα του δράκου.

Ένας Ισπανός βιβλιοπώλης, λοιπόν, σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί το θρύλο και να “προωθήσει” το βιβλίο σαν να είναι το ρόδο, ως σύμβολο του πόθου. Τα πρώτα χρόνια, καθιερώθηκε οι άντρες να χαρίζουν στις γυναίκες τριαντάφυλλα κι εκείνες να τους ανταποδίδουν με ένα βιβλίο. “Ένα ρόδο για τον έρωτα, ένα βιβλίο για πάντα”. Η φράση αυτή συνοψίζει την τελετουργία της “Μέρας των Βιβλίων και των Ρόδων“.

Σταδιακά, επικράτησε η ανταλλαγή βιβλίων. Έτσι, κάθε 23 Απριλίου, η Las Ramblas (η λεωφόρος η οποία διασχίζει την καρδιά του κέντρου της ισπανικής πόλης) γεμίζει πάγκους ανθοπωλών και βιβλιοπωλών. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα!

Φοβερή σύμπτωση για τον βιβλιοπώλη της Βαρκελώνης, καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο, ήταν και ο θάνατος των δύο μεγάλων λογοτεχνών. Με τις ”ευλογίες”, λοιπόν, της Unesco καθιερώθηκε αυτή η ημέρα και γιορτάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου με ανταλλαγές και δωρεές βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις για βιβλιόφιλους.

Η ιστορία αυτή κρύβει μέσα της μια μαγεία! Αν δεν σε έπεισε για να μπεις στη διαδικασία να αρπάξεις το πρώτο βιβλίο που θα βρεις μπροστά σου και να αρχίζεις να διαβάζεις, σου έχουμε άλλους 10 λόγους! Τους οποίους μπορείς να τους κάνεις και post μιας και πλέον τα social media έχουν κατακλύσει τη ζωή μας.

Φωτογραφίες: Good Housekeeping

© 2024 tlife.gr