Ένας άνθρωπος που είχε αφιερώσει τη ζωή του στον πολιτισμό. Εκείνος που οραματίστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και είχε την τύχη να είναι ο πρώτος επικεφαλής του, ο σπουδαίος επιστήμονας Δημήτρης Παντερμαλής έφυγε σήμερα (14.09.2022) από τη ζωή. Το θάνατό του ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Με βαθιά οδύνη και συγκίνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοινώνουν την απώλεια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή», αναφέρει η ανακοίνωση που κάνει γνωστή τη θλιβερή είδηση.
Ο Δημήτρης Παντερμαλής ήταν εκείνος που διήυθυνε τις ανασκαφές στο Δίον. Το μεγαλύτερο έργο της ζωής του ήταν το Μουσείο της Ακρόπολης, επικεφαλής του οποίου ήταν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του.
Λίνα Μενδώνη: Το αντίο στον Δημήτρη Παντερμαλή
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο καθηγητή, αναφέρθηκε στο έργο του και στο όραμά του για το Μουσείο της Ακρόπολης. Για τις πρωτοπόρες ιδέες που έφερε στην επιστήμη του ως πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ως κοσμήτορας της Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ.
«Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου», τονίζει η Λίνα Μενδώνη.
Όλη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού
«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή.
Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη.
Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά.
Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ