Ο Γιάννης Μπεχράκης που άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων του πλανήτη με τις φωτογραφίες του, δεν είναι πια μαζί μας. Πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο στα 58 του χρόνια. Ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ Σαρίδου και είχε μια κόρη την Ρεββέκα
Για τις εκπληκτικές φωτογραφίες του με θέμα την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, βραβεύτηκε με το βραβείο Πουλιτζερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με τον φακό του είχε καταγράψει συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου και του 21ου αιώνα μεταξύ των οποίων την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και του πολέμους στην Κροατία, την Βοσνία και το Κόσοβο, στην Τσετσενία, την Σιέρα Λεόνε, στην Σομαλία, στο Αφγανιστάν και στον Λίβανο. Κάλυψε επίσης, κοσμοιστορικά γεγονότα όπως ο πρώτος και ο δεύτερος πόλεμος στον Κόλπο, η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο στην Λιβύη και στην Τυνησία.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και είναι ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο και διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Με τον φακό του έχει απαθανατίσει τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.
Σπούδασε Φωτογραφία και το 1987 ξεκίνησε να εργάζεται για το Reuters. Μόλις ένα χρόνο αργότερα του προσφέρθηκε μόνιμη θέση στο πρακτορείο με βάση την Αθήνα. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη. Έκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως.
Ήταν παρών στην κηδεία του Χομεϊνί στο Ιράν, στις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στους πολέμους στην Κροατία, στο Κόσοβο, στην Τσετσενία, στην Σιέρρα Λεόνε, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, στην Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και την Τυνησία. Επίσης κάλυψε την διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.
Το 2000 τραυματίστηκε σε μία ενέδρα στην Σιέρρα Λεόνε, κατάφερε όμως μαζί με έναν Νοτιοαφρικανό κάμεραμαν να ξεφύγουν από τους αντάρτες, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Στην αιφνιδιαστική αυτή επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο Αμερικάνος ρεπόρτερ Schork και ο ισπανός καμεραμάν Moreno de Mora του Associated Press, αλλά και τέσσερις εκ των δέκα στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής χώρας που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων.
Το 2008 μετακόμισε μαζί με την σύζυγό του αλλά και την μόλις 11 μηνών κόρη του, για ένα έτος στην Ιερουσαλήμ ως διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση, ως εκ τούτου, βρέθηκε σε πολλές διαδηλώσεις, στον παλμό της επικαιρότητας.
Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τον τίτλο του «Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» 7 φορές από την Fuji. Το 1999, το 2002 και το 2003 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη αντίστοιχα. Το 2000 στο Άμστερνταμ του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες. Είναι η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στο χώρο της φωτογραφίας.
Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, που αποτελεί το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 14 Οκτωβρίου 2002 κέρδισε το βραβείο Bayeux για τους πολεμικούς ανταποκριτές, στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό για την βράβευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2015 η Guardian τον ανέδειξε ως τον φωτογράφο της χρονιάς και το 2016 πήρε το Πούλιτζερ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ