Site icon TLIFE

Πίνεις πολλούς καφέδες; Έπαθες ανοσία!

Ανοσία στην καφεΐνη προκαλεί… ο πολύς καφές! Αυτό τουλάχιστον, λένε μετά από έρευνα Βρετανοί και Γερμανοί επιστήμονες που αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν πολύ καφεΐνη καθημερινά, παθαίνουν ανοσία στις διεγερτικές της ιδιότητες!

Οι ερευνητές των δυο αυτών χωρών, ήρθαν για να ανατρέψουν αυτά που ξέραμε μέχρι στιγμής και να πουν σε όσους πίνουν πολύ καφέ πως αυτό δεν τους βοηθά να ξυπνήσουν, αλλα απλώς να έρθουν “στα ίσια τους” και να αποφύγουν τα στερητικά του συμπτώματα..

Η νέα έρευνα που ήρθε στο φως καταρρίπτει πανηγυρικά το μύθο του “Να πιω ένα καφεδάκι για να ανοίξει το μάτι μου”, που πολλοί λάτρεις του καφέ συνηθίζουν να λένε. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως ο καφές μπορεί να δράσει διεγερτικά και να αυξήσει την πνευματική εγρήγορση, μόνον σε όσους δεν την έχουν συνηθίσει.
Πως έχουν όμως, τα πράγματα; Οι επιστήμονες ζήτησαν σε 379 εθελοντές από τις δύο χώρες, οι μισοί από τους οποίους ήταν φανατικοί του καφέ και οι άλλοι μισοί έπιναν αραιά και που κανένα φλυτζάνι, να μην πιουν καθόλου καφέ για 16 ώρες. Όταν πέρασε ο χρόνος αποχής, έδωσαν στους μισούς συμπλήρωμα καφεΐνης και στους υπόλοιπους συμπλήρωμα με μια ανενεργό ουσία.

Όσοι από τους “λάτρεις” του καφέ πήραν την ανενεργό ουσία, είχαν χαμηλή πνευματική διάυγεια και πονοκέφαλο, ενώ, όσοι πήραν την καφεΐνη ένιωθαν φυσιολογικά. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχαν μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια από αυτούς που δεν έπιναν καφέ και πήραν την ανενεργό ουσία. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα εντοπίστηκαν στους εθελοντές που δεν έπιναν καφέ και πήραν τη μικρή ποσότητα της καφεΐνης.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει πνευματική διέγερση μόνο στους “παρθένους” στην καφεΐνη οργανισμούς. Ενώ, αυτοί που πίνουν πάνω από τρια φλυτζάνια καφέ την ημέρα, δεν φαίνεται να το κάνουν γιατί τους βοηθά, αλλά γαιτί τον έχουν συνηθίσει και τους φέρνει “στα ίσα τους”!

«Αν και όσοι πίνουν καθημερινά καφέ πιστεύουν πως τους ξυπνάει η καφεΐνη, ιδίως με το πρωινό καφεδάκι, το τσάι ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα που την περιέχει, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μάλλον αντιστρέφει τις συνέπειες της οξείας έλλειψής της στον οργανισμό, που μοιραία επέρχεται έπειτα από την πολύωρη αποχή από αυτήν», γράφουν ο καθηγητής Πίτερ Ρότζερς, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και οι συνεργάτες του.
© 2024 tlife.gr