Site icon TLIFE

Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο του Γιώργου Μιχαηλίδη [pics]

Ήταν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και συγγραφείς της γενιάς του. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή, σκορπίζοντας ανείπωτη θλίψη στην οικογένειά του αλλά και στους στους φίλους και συνεργάτες του. Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος ήταν ένας εξαίρετος επαγγελματίας, έχοντας στο ενεργητικό του αμέτρητες επιτυχίες στο θέατρο.

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία από λοίμωξη του αναπνευστικού, αν και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα με την υγεία του. Η εξόδιος ακολουθία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης και πλήθος κόσμου τόσο από τον χώρο του θεάτρου όσο και της τηλεόρασης βρέθηκε στο κοιμητήριο της Μεταμορφώσεως για να πει το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μιχαηλίδη.

Δες τις φωτογραφίες:

Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Σπύρος Μπιμπίλας, Ζαχαρίας Ρόχας

Παναγιώτης Μπουγιούρης

Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου

Λυδία Κονιόρδου

Γιώργος Μεσσαλάς

Ηλίας Στρατάκος, Ντίνα Μιχαηλίδη

Νίκη Σερέτη

Κώστας Φαλελάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Οδυσσέας Σταμούλης

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης;

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία Αττικής το 1938 και παρόλο που ξεκίνησε σπουδές αρχιτεκτονικής, τις διέκοψε για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1965, δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Λειτούργησε μόνο για δυο χρόνια.

Στο θέατρο Νέας Ιωνίας ανέβασε τα έργα: Μπόρχερτ «Έξω από την πόρτα», Ευριπίδη «Ορέστης», Καμπανέλη «Η αυλή των θαυμάτων», Μάτεσι «Η τελετή», Γκούφα «Η επιστροφή του ευεργέτη», Ανδρεόπουλου «Ο κομιστής ειδήσεων». Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη, και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Ανέβασε τα έργα : Μπύχνερ «Βόυτσεκ», Μισέλ «Κυριακάτικος περίπατος», Σκούρτη «Μπερτόλδος», Χόρβαρτ «Ιστορίες από το δάσος της Βίεννης», Γ. Μιχαηλίδη «Η δίκη των έξι» και «Η μάχη της Αθήνας», Ευριπίδη «Τρωαδίτισσες».

Το 1975, διακόπτεται η λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου. Στα εννιά χρόνια που μεσολαβούν, ως τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, συνεργάζεται με τα κρατικά θέατρα και ανεβάζει με το Εθνικό Θέατρο: Ιονέσκο «Αμεδαίος», Άντον Τσέχωφ « Βυσσινόκηπος», Ευριπίδη «Ηλέκτρα», Σίλλερ «Μαρία Στιούαρτ», Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», Πλαύτου «Στοιχειωμένο σπίτι». Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέβασε τα έργα: Γκόρκι «Εχθροί», Μολιέρου «Σχολείο Γυναικών», Λόπε Ντε Βέγκα «Φουέντε Οβεχούνα», Αισχύλου «Ικέτιδες». Το 1984 αρχίζει η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου.

Φωτογραφίες: NDP

© 2025 tlife.gr