Οι καταναλωτές έχουν αναγκαστεί να αγοράζουν φτηνά προϊόντα προκειμένου να μην βλέπουν το ψυγείο τους άδειο. Κανείς δεν είπε ότι το φτηνό είναι και βλαβερό. Το φτηνό όμως που δεν έχει ετικέτα και δεν γνωρίζεις από πού προέρχεται εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
”Εμείς προτρέπουμε στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα no name προϊόντα. Και αυτό διότι προφυλάσσεται καλύτερα καθώς ξέρει σε ποιον θα απευθυνθεί αν κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο και οι Αρχές γιατί ξέρουν σε ποιον θα αποταθούν και ποιον θα τιμωρήσουν. Δίχως την ετικέτα δεν ενημερώνεται για το τι περιέχει το τρόφιμο. Η ετικέτα όμως είναι η ταυτότητά του”, δηλώνει στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ η πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΦΕΤ, κυρία Ασπασία Μαρούγκα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέρα από το τι αγοράζεις, πρέπει να προσέχεις και το τι τρως όταν είσαι σε κάποια ταβέρνα, ξενοδοχείο ή εστιατόριο. Στο κόσμο των κρεοπωλών μία από τις συνήθεις συζητήσεις αφορούν τη λεγόμενη ”μπάλα”, μια μάζα κρέατος βάρους 25 κιλών. Αυτή αργότερα γίνεται μπιφτέκι και σουτζουκάκια. ”Όλοι μας έχουμε φάει μπάλα”, σχολιάζει ένας ελεγκτής τροφίμων.
Τι πρέπει να προσέχεις;
Γαλακτοκομικά: Όταν δεν έχουν ετικέτα, δεν τα αγοράζεις ποτέ. κινδυνεύεις να δηλητηριαστείς από Βρουκέλλωση και Λιστέρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λάδι και μέλι: Αν είναι χύμα να τα αποφεύγεις, εκτός αν ξέρεις τον προμηθευτή σου προσωπικά.
Αλλαντικά: Αν δεν έχουν ετικέτα και είναι σε εξευελιστικά χαμηλές τιμές, απαγορεύεται να τα καταναλώσεις δια ροπάλου. Αλλιώς κινδυνεύεις ν δηλητηριαστείς από σαλμονέλα.
Γενικά να ψήνεις πολύ καλά το κρέας και να μην εμπιστεύεσαι τα υπερβολικά φτηνά προϊόντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ