Η εργασία δεν είναι απλώς ένας τρόπος βιοπορισμού. Είναι ένα πεδίο προσωπικής ανάπτυξης, επιτυχίας και –όπως δείχνει η νέα έρευνα της MARC με την υποστήριξη της Παπαστράτος– ένας καταλυτικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Καθώς η αγορά εργασίας εξελίσσεται, οι εργαζόμενοι αναζητούν περισσότερα από έναν σταθερό μισθό. Θέλουν νόημα, αναγνώριση, ευελιξία και μια ισορροπημένη ζωή γενικότερα.
Η αυτοπεποίθηση συναντά τις νέες προτεραιότητες
Πριν από μερικά χρόνια, η ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας ήταν ο απόλυτος στόχος. Σήμερα, τα πράγματα αλλάζουν. Η εργασιακή αυτοπεποίθηση είναι υψηλότερη από ποτέ, Σύμφωνα με την έρευνα, το 60,5% των Ελλήνων εργαζομένων, προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς του μέσω της δουλειάς του. Η σταθερότητα δεν είναι πλέον αυτοσκοπός. Το 69,6% είναι πρόθυμο να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης, αν αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές ή καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας: οι εργαζόμενοι δεν αρκούνται πια σε έναν πιο «παραδοσιακό» εργασιακό ρόλο, αλλά διεκδικούν εργασιακές συνθήκες που ανταποκρίνονται στις προσωπικές τους ανάγκες.
Διαφορετικές γενιές, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές απαιτήσεις
Ο σύγχρονος εργαζόμενος αξιολογεί πλέον τον εργοδότη του βάσει πολλών παραγόντων – οι αποδοχές παραμένουν βασικό κριτήριο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Η ευελιξία στο ωράριο και οι δυνατότητες τηλεργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες, με το 53,5% να προτιμά ένα μεικτό μοντέλο εργασίας.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι κάθε γενιά έχει τις δικές της αξίες και απαιτήσεις στο χώρο εργασίας. Η Gen Z θέτει ως προτεραιότητα την ποιότητα των απολαβών και των συνθηκών εργασίας. Οι Millennials αναζητούν την αμοιβή, αλλά και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η Gen X δίνει έμφαση στην εργασιακή ασφάλεια. Οι Baby Boomers θεωρούν σημαντική την αξιοκρατία, την αναγνώριση και την επιβράβευση.
Αυτές οι διαφοροποιήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη των επιχειρήσεων να προσαρμόζουν τις εργασιακές τους πρακτικές, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες κάθε γενιάς.
Η συνεργασία των γενεών: Ευκαιρία ή πρόκληση;
Ενώ η Gen Z δείχνει προτίμηση στη συνεργασία με συνομηλίκους της (32,6%), το 73,5% του συνόλου των εργαζομένων θεωρεί σημαντική τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ηλικιών. Αυτό σημαίνει ότι η πολυγενεακή συνεργασία είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία των επιχειρήσεων.
Ευελιξία: Το νέο πρότυπο εργασίας
Η τηλεργασία και η ευελιξία στις ώρες εργασίας γίνονται ολοένα και πιο επιθυμητές. Το 53,5% των εργαζομένων προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο, ενώ το 58,2% της Gen Z επιθυμεί ευέλικτο ωράριο. Οι επιχειρήσεις που θα αγκαλιάσουν αυτές τις αλλαγές, θα προσελκύσουν ταλέντα και θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση των εργαζομένων τους.
Οι προτιμήσεις για καριέρα και εργοδότες
Η πλειοψηφία των εργαζομένων (54,2%) προτιμά τις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το 31,7% στρέφεται προς την αυτοαπασχόληση. Επιπλέον, το 78,7% της Gen Z δηλώνει ότι θα μετακόμιζε στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη της εγχώριας αγοράς να δημιουργήσει πιο ελκυστικά περιβάλλοντα.
Η τεχνολογία ως καταλύτης αλλαγής
Η τεχνολογία διαδραματίζει πλέον κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα της εργασίας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Το 46,4% πιστεύει ότι η τεχνολογία διευκολύνει τις επαγγελματικές διαδικασίες. Το 42,4% ανησυχεί για τις πιθανές αρνητικές συνέπειές της, όπως παραδείγματος χάρη η απώλεια θέσεων εργασίας. Το 84,3% είναι πρόθυμο να εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες ενώ την ίδια στιγμή το 71,3% αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην εκπαίδευση και την προσαρμογή των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.
Η εργασία του αύριο, σήμερα!
Η έρευνα της MARC με την υποστήριξη της Παπαστράτος καταδεικνύει ότι η εργασία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Οι εργαζόμενοι αναζητούν ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, απαιτούν ευελιξία και νέες ευκαιρίες, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο Θέμης Χασιώτης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, σχολίασε: «Οι εργαζόμενοι δεν αναζητούν πλέον απλώς μια σταθερή δουλειά, αλλά ένα περιβάλλον που προάγει την εξέλιξη, την ισορροπία και την ουσιαστική αναγνώριση των προσπαθειών τους. Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες απαιτήσεις, θα είναι και εκείνες που θα προσελκύσουν το πιο αξιόλογο εργατικό δυναμικό».
Η Παπαστράτος, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, συμβάλλει ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα. Το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν η αγορά εργασίας θα αλλάξει, αλλά πόσο γρήγορα οι εργοδότες θα προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες πραγματικότητες. Το μέλλον της εργασίας διαμορφώνεται τώρα και όσοι κατανοήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων θα είναι αυτοί που θα ηγηθούν στη νέα εποχή της απασχόλησης.
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα