Site icon TLIFE

Πρεμιέρα απόψε για τον Νίκο Μάνεση!

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση, συνεχίζει για πέμπτη χρονιά, το ταξίδι της.
Το πρώτο οδοιπορικό της εκπομπής μάς οδηγεί στα ορεινά χωριά του Κισσάβου. Ανατολή, Μεταξοχώρι, Σπηλιά, Μελιβοία, Κεφαλόβρυσο και Καρίτσα.
Σκεφτείτε πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες και λίγο καπνό να βγαίνει από τις καμινάδες τους, τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
Σκεφτείτε μικρά ορεινά χωριά σε άσπρο και γαλάζιο φόντο, πλάι σε ρέματα και καταρράκτες με την φύση να οργιάζει. Μια φύση που προίκισε αυτά τα μέρη με τα πιο ακριβά της δώρα. Από τη μια, χωριά πνιγμένα σε δάση καστανιάς και μηλιάς, και από την άλλη χωριά τοποθετημένα γεωγραφικά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, με θέα στο Αιγαίο.
Σκεφτείτε, όμως, και τον άσχημο καιρό. Την ισχυρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με το δύσβατο των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στους αποκλεισμένους από τον χιονιά λιγοστούς κατοίκους.
Βαθμός δυσκολίας μεγάλος. Πρόκληση μοναδική.
Αυτά σκεφτήκαμε κι εμείς και –δε θέλαμε πολύ– εφοδιαστήκαμε με οδικούς χάρτες, γεμίσαμε ντεπόζιτα και ξεκινήσαμε. Προορισμός: Κίσσαβος. Η πρώτη αποστολή, για φέτος, στην χιονισμένη κορυφή της Όσσας, όπως αποκαλούν οι κάτοικοι το βουνό τους. Ένα μέρος που δεν αποτελεί πέρασμα και που δεν έχει στην κορυφή του χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίου φήμης. Εκεί, όπου ο πολιτισμός σταματά στα πεδινά και την παραλία και μάλιστα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ή μήπως δεν είναι έτσι τελικά;
Δείτε:
• Την περιπετειώδη διαδρομή για την κορυφή του Κισσάβου, το ορεινότερο χωριό της περιοχής τη Σπηλιά καθώς και το Καταφύγιο που είναι λίγο πριν την κορυφή, με το θαμμένο στο χιόνι εκκλησάκι του προφήτη Ηλία που σκάβεις στην κυριολεξία για να το επισκεφτείς.
Την έκπληξη δεν έκαναν ούτε οι συνηθισμένοι στο χιονιά κυνηγοί ούτε οι αγελαδοτρόφοι που επιτηρούσαν τα χαμένα στα χιονισμένα λαγκάδια ζώα τους. Οι «πρωτευουσιάνοι» έκαναν τη διαφορά, χιονοδρόμοι ορειβάτες από την Λάρισα, που βάλθηκαν να φτάσουν στην κορυφή, μέσα στη χιονοθύελλα, με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Τι και αν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που επιχειρούσαν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό προσπαθούσαν να τους μεταπείσουν…
• Τους καλλιτέχνες που επέλεξαν να απομονωθούν στο Κεφαλόβρυσο. Τον Θεόφιλο που κατασκευάζει ηλεκτρικές κιθάρες μαζί με την αγγειοπλάστη γυναίκα του. Επίσης, έναν συντηρητή έργων τέχνης και μια ζωγράφο από τη Νορβηγία. Τον Αχιλλέα και την Κέρστυ.

• Το πολυεθνικό ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι της Ανατολής. Μοναχές από την Ιαπωνία, την Εσθονία, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία εξηγούν πως γνώρισαν την Ορθοδοξία και βρέθηκαν μαζί. Σήμερα, καλλιεργούν και παράγουν σχεδόν τα πάντα. Δηλώνουν αυτάρκεις και κερδίζουν τα χρήματά τους από την πώληση των προϊόντων τους.
• Το Φαράγγι και τους καταρράκτες, στη Μελιβοία αλλά και αυτά της Καλυψούς, στην Καρίτσα. Τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που καταγράφουν την εγκατάλειψη της Πολιτείας σε μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς που αντί να αποτελούν πόλους τουριστικής έλξης έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές.
• Τα πολλά αρχοντικά σπίτια που θυμίζουν ακόμα τις ένδοξες ημέρες που γνώρισε αυτός ο τόπος. Ένας τόπος στον οποίο δεν πάτησαν ποτέ Τούρκοι, καθώς ήταν Ελβετικό τσιφλίκι που παρήγαγε μετάξι, με έδρα το Μεταξοχώρι. Σήμερα, δεν καλλιεργούν μεταξοσκώληκα απλά μαζεύουν από το έδαφος τα χρήματά τους. 10 κάστανα-ένα κιλό, 3 ευρώ στη χονδρική. 2.000 τόνους βγάζει η περιοχή. Οι κάτοικοι από τη Μελιβοία μέχρι την Καρίτσα ζουν σχεδόν μόνο από αυτό. Και λέμε σχεδόν γιατί έχουν και μηλιές, κόβουν ξύλα, ασχολούνται και με τον τουρισμό τους θερινούς μήνες. Η θάλασσα είναι δίπλα…
Αυτά και άλλα πολλά, σήμερα στις 11.50 μ.μ.
© 2025 tlife.gr