Από την 1 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο και προσπαθεί για ένα πιο υγιές περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες όμως χώρων μαζικής εστίασης, έχουν την αντίθετη άποψη, καθώς θεωρούν πως η απαγόρευση του καπνίσματος, θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις τους στο λουκέτο.
Το TLIFE επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εστιατόρων, κύριο Γιάννη Τσάκο, ο οποίος δήλωσε: ”Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νέο αντικαπνιστικό νόμο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το θέμα είναι οι συνέπειες αυτής της εφαρμογής. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ύψος της. Αν πάρουμε για παράδειγμα άλλα κράτη της Ε.Ε που είδαν μείωση στο τζίρο τους 20 – 25%, στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι η πτώση θα είναι 30 – 50%. Θα γεμίσουμε λουκέτα που θα φέρουν ανεργία. Έχουμε κάνει διάφορες συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας, ζητήσαμε αναστολή του νόμου αλλά δεν το δέχτηκαν. Η Ισπανία και η Ιρλανδία τον ανέστειλαν. Εμείς ζητήσαμε την αναστολή μπας και φτιάξουν τα πράγματα. Δεν αντέχει δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο χώρος μας μια επιπρόσθετη επιβάρυνση”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κύριος Τσάκος ξεκαθαρίζει πως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μαζικής εστίασης δεν είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο. Απλά οι κακές οικονομικές συνθήκες της χώρας μας δεν επιτρέπουν τέτοιες απαγορεύσεις στη συγκεκριμένη περίοδο. ”Βεβαίως και το εφαρμόζουν κι άλλες χώρες. Μην ξεχνάμε όμως το φωτεινό παράδειγμα της Γαλλίας όπου εφαρμόστηκε ο νόμος και έκλεισαν 8.000 εστιατόρια. Έτσι παρενέβη ο πρόεδρος και μείωσαν το ΦΠΑ από 19.5% στο 5.5% και έδωσε και 2 δισεκατομμύρια ενίσχυση για να ξανά ανοίξουν τα εστιατόρια. Έχω την εντύπωση πως στην χώρα μας δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια όπως η Γαλλία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: ”Να βάλουμε τις ταμπέλες μας, να το γράψουμε στους καταλόγους, να πούμε στους πελάτες να μην καπνίζουν αλλά δεν μπορώ αν κάποιος δεν πειθαρχεί, να του φέρω τη δημοτική αστυνομία που μου λέει, γιατί εγώ αυτό τον πελάτη τον έχω απόλυτη ανάγκη. Είναι λίγος ο κόσμος που ανεβαίνει στα μαγαζιά και είναι πολλή δύσκολη η θέση μας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα με το πελάτη”.
Υπολογίζεται ότι θα κλείσουν 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Ο κύριος Τσάκος ολοκληρώνει λέγοντας: ”Όταν πεθαίνεις από τη πείνα είναι χειρότερος θάνατος από τον καρκίνο του πνεύμονος που μπορεί να σου προκύψει στα 75 ή στα 80 σου. Είναι πολύ σκληρό πράγμα η πείνα. Όταν κλείνει μια επιχείρηση μένουν 5 – 10 οικογένειες στο δρόμο. Πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν”.
Η ιδανική λύση σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση εστιατόρων, ήταν η αναστολή του νόμου για έναν ακόμη χρόνο, προκειμένου να φτιάξουν τα οικονομικά του κράτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ