Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου 1826. Ο Rene Laennec ήταν Γάλλος φυσικός, και εφευρέτης του στηθοσκοπίου. Η Google τιμάει σήμερα με το Doodle το… στηθοσκόπιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι το 19ο αιώνα, η ακρόαση της καρδιάς αλλά και των πνευμόνων γινόταν εμπειρικά, με το αυτί του γιατρού τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς. Ο Ρενέ Λενέκ (Rene-Theophile-Hyacinthe Laennec) (1781-1826) σκέφθηκε να παρεμβάλλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό. Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς.
Το 1850 κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού. Η Google τιμάει σήμερα με ένα Doodle τα 235 χρόνια από τη γέννηση του “πατέρα” του στηθοσκόπιου. Ο Rene Laennec, Γάλλος ιατρός και εφευρέτης του στηθοσκοπίου, όταν εργαζόταν στο Hοpital Necker. Ο Rene Laennec διατέλεσε Καθηγητής Ιατρικής στο College de France (1822) και Διευθυντής Κλινικής στο Hôpital de la Charite. Επασχε από άσθμα και στο τέλος της ζωής του πέθανε από φυματίωση.
Ο Rene Laennec γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη της Γαλλίας. Στην ηλικία των 12 ετών βρέθηκε στη Ναντ μαζί με έναν θείο του που εργαζόταν στο φαρμακευτικό τμήμα ενός πανεπιστημίου. Είχε δεξιότητες από μικρή ηλικία, και μιλούσε εκτός από Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Μετά από μία περίοδο που ασχολήθηκε με διάφορα πράγματα, από ποίηση μέχρι χορό, το 1799 επέστρεψε στις σπουδές του. Σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, δίπλα σε γνωστούς γιατρούς της εποχής του.
Ο Rene Laennec εφηύρε το στηθοσκόπιο, καθώς αυτό ήταν αρκετά πιο αποτελεσματικό από την… ακρόαση του ασθενούς με το αυτί. Όπως παρατήρησε, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ακρόαση υπέρβαρων, αλλά έβγαζε από τη δύσκολη θέση τους γιατρούς που ακροάζονταν μέχρι τότε στο στήθος τις γυναίκες. Σύμφωνα με έναν θρύλο, η ιδέα για το στηθοσκόπιο του ήρθε όταν είδε παιδιά να παίζουν στο δρόμο με καλάμια…
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια για να μπει η εφεύρεση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ