Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο για το ελληνικό κίνημα του #MeToo. Η Χρυσή Ολυμπιονίκης κατήγγειλε παράγοντα της Ομοσπονδίας για σεξουαλική κακοποίηση και από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Χθες, Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, μάλιστα, η Ζέτα Δούκα μίλησε για πρώτη φορά για την λεκτική και ψυχολογική βία που δέχτηκε από τον σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη, προκαλώντας αναβρασμό στον χώρο του θέατρου.
Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη θέλησε να εξομολογηθεί και τη δική της εμπειρία μέσα από το προσωπικό της blog στο MissBloom, όταν μόλις στα 14 της χρόνια δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όπως και τόσες άλλες γυναίκες (και άντρες φυσικά), έχω δεχτεί και εγώ σεξουαλική παρενόχληση, όπου όταν το είχα τότε εκμυστηρευτεί στη φίλη μου, μου είχε πει τη φράση «εσύ θα το προκάλεσες». Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάντησή της. Είχα μείνει αποσβολωμένη και αποδυναμωμένη στην αντίδρασή της γιατί είχα στραφεί σε εκείνη προκειμένου να με υποστηρίξει να αντιδράσω. Επειδή ήμουν 14 χρονών και επειδή εισέπραξα αυτή την αντίδραση από τη φίλη μου την οποία εμπιστευόμουν, αλλά και επειδή δεν είχα καμία ιδέα για το πώς θα έπρεπε να διαχειριστώ κάτι τέτοιο, είχα σκεφτεί πως μάλλον εγώ είχα κάνει κάτι λάθος, νιώθοντας ενοχές και ντροπή.
Η σεξουαλική παρενόχληση (ή κακοποίηση), συμβαδίζει συνήθως με την κατάχρηση εξουσίας, καθώς ο θύτης χρησιμοποιεί τη θέση ισχύος απέναντι στο θύμα, εκβιάζοντάς το έμμεσα ή άμεσα, ότι θα το βλάψει, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα φόβου και να το εκμεταλλευτεί. Πολλοί θύτες αλληλοκαλύπτονται και συνεργάζονται στα αποδυναμωμένα θύματα, προκειμένου να δρουν ανενόχλητοι» γράφει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ