Site icon TLIFE

Σε φάκελο η σε δέμα η βόμβα στο υπουργείο;

Σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πως η βόμβα έφτασε ως δέμα με την ένδειξη ”προς το γραφείο του υπουργού”. Το κουτί είχε μέγεθος 15Χ10 εκατοστά. Ήταν τυλιγμένο με γκοφρέ χαρτί μέσα σε μια χάρτινη σακούλα.

Οι δράστες είχαν τοποθετήσει περίπου μισό κιλό εκρηκτικής ύλης. Ο μηχανισμός ήταν εξαιρετικά απλός στην κατασκευή. Στην άκρη υπήρχαν δυο καλώδια με γυμνές άκρες. Το ένα σε σχήμα άγκιστρου ήταν κολλημένο στο καπάκι του κουτιού, το δεύτερο στο κάτω μέρος ήταν τοποθετημένο έτσι ώστε με το άνοιγμα να έρθει σε επαφή με το άλλο και με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Χωρίς να περάσει από τον παραμικρό έλεγχο το δέμα μπήκε μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία για το γραφείο του υπουργού. Έφτασε στον 7ο όροφο του υπουργείου, μόλις δυο μέτρα από την πόρτα του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο αστυνομικός-φρουρός στην υποδοχή, ανυποψίαστος, το παρέδωσε μαζί με όλη την υπόλοιπη αλληλογραφία στον υπασπιστή του υπουργού. Όπως κάθε ημέρα ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης, η σκιά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη επί χρόνια, θα “τσέκαρε” την αλληλογραφία.

Ώρα εννιά το βράδυ (πιθανότατα 12 ώρες μετά την “άφιξη” της βόμβας) είχε έρθει η ώρα ο άτυχος 52χρονος να ελέγξει την υπόλοιπη αλληλογραφία.Στο γραφείο οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός φεύγει καθημερινά μετά τις έντεκα το βράδυ.Ο Γιώργος Βασιλάκης έπρεπε να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες. Μια από αυτές ήταν το μοιραίο δέμα.Η δολοφονική έκρηξη διέλυσε το γραφείο του υπασπιστή, τα θραύσματα έφτασαν μέχρι τα γραφείο του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού και τη γραμματεία.

Ωστόσο ο Συνταγματάρχης Σπύρος Καπράλος με την ιδιότητα του ειδικού πυροτεχνουργού και πραγματογνώμονα εισαγγελίας Αθηνών – Πειραιά, δίνει τη δική του εκδοχή για το θέμα.

”Η βόμβα πιστεύω ότι έφτασε με αλληλογραφία, βρισκόταν δηλαδή σε φάκελο. Περιείχε περίπου 100 με 200γρ εκρηκτικής ύλης με την μορφή φύλλων και έτσι όταν ο αστυνομικός άνοιξε τον φάκελο, το καλώδιο της μπαταρίας ενώθηκε με το καλώδιο του πυροκροτητή και έγινε η έκρηξη. Είναι μια καινούρια μεθοδολογία η οποία όμως είχε εφαρμοστεί και το 1985 στον Ευάγγελο Αβέρωφ”, δηλώνει ο κύριος Καπράλος στο ΤLIFE.

Πώς όμως κατάφερε αυτός ο φονικός φάκελος να φτάσει στα χέρια του αστυνομικού χωρίς να θεωρηθεί ύποπτος; Ο Συνταγματάρχης Σπύρος Καπράλος υποστηρίζει: ”Τα ταχυδρομεία δεν ψηλαφίζουν τους φακέλους. Ο έλεγχος της αλληλογραφίας γίνεται από άτομα του υπουργείου νομίζω κάπου στον πρώτο όροφο. Λόγω της πληθώρας των φακέλων δεν τον έλεγξε κανείς και υπάρχει πιθανότητα ο συγκεκριμένος φάκελος να βρισκόταν 3 μέρες στο υπουργείο”.

Ο κύριος Καπράλος εξηγεί πως η ποσότητα εκρηκτικής ύλης ήταν μικρή που σημαίνει ότι αυτοί που το έκαναν ήθελαν να κάνουν μια επίδειξη ισχύος να δείξουν ότι βαράνε το υπουργείο.

Για ποιο λόγο δεν ανιχνεύθηκε το εκρηκτικό υλικό από τα μηχανήματα; Ο κύριος Καπράλος δηλώνει: ”Το μηχάνημα που υπάρχει στην πύλη, ανιχνεύει μεταλλικά αντικείμενα. Το συγκεκριμένο υλικό στον φάκελο θα μπορούσε να το ανιχνεύσει μόνο σκύλος ή άνθρωπος που αφού το ψηλάφιζε θα το πέρναγε από ακτίνες Χ. Προφανώς υπήρξε κάποιο κενό ασφαλείας, γι’αυτό έφτασε στα χέρια του αστυνομικού”.

© 2025 tlife.gr