Στη θλίψη βύθισε όλη την Ελλάδα η είδηση πως τα ξημερώματα της Κυριακής έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου. Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές, στιχουργούς και πεζογράφους που γνώρισε ποτέ η χώρα, ένας άνθρωπος του πνεύματος που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
Ο Μάνος Ελευθερίου είχε αντιμετωπίσει πρόσφατα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Φάνηκε πως το είχε ξεπεράσει. Αλλά η καρδιά του δεν άντεξε. Τα ξημερώματα της Κυριακής υπέστη ανακοπή καρδιάς. Η πολιτική του κηδεία πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί για να του πει το τελευταίο αντίο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιώργος Νταλάρας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προκόπης Παυλόπουλος
Λυδία Κονιόρδου
Ευάγγελος Βενιζέλος
Θάνος Μικρούτσικος με τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη
Δημήτρης Κουτσούμπας
Μάριος Φραγκούλης
Άννα Νταλάρα, Ματούλα
Παντελής Θαλασσινός
Κώστας Θωμαΐδης
Νότης Μαυρουδής
Γιάννης Ευαγγελίδης
Γιώργος Μεσσάλας
Βασίλης Παλαιολόγος, Άβα Γαλανοπούλου
Γιώργος Σαμπάνης
Άννα Φόνσου
Κατερίνα Χέλμη
Σπύρος Μπιμπίλας
Σταύρος Θεοδωράκης
Κώστας Πρέκας
Πασχάλης Τσαρούχας
Χρήστος Θηβαίος
Χρήστος Νικολόπουλος
Φωτεινή Βελεσιώτου
Τάκης Ζαχαράτος
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Παντελής Αμπαζής, Ρένος Χαραλαμπίδης
Μαρίζα Κωχ
Μίνα Αδαμάκη
Γιώργος Μαργαρίτης
Στέλιος Μαΐνας, Γιώργος Καρτάλος
Γιώργος Κιμούλης
Διονύσης Τσακνής
Πέτρος Φιλιππίδης
Χρήστος Χωμενίδης
Ηρώ Σάϊα, Σταύρος Ξαρχάκος
Μαργαρίτα Μάτσα
Λιλή Ελευθερίου
Γιώργος Λιάνης
Γιώτα Γιάννα
Μάκης Τσέλιος
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Είπαν για τον Μάνο Ελευθερίου:
Λυδία Κονιόρδου: Σήμερα αποχαιρετούμε τον Μάνο Ελευθερίου, έναν γλυκό, ταπεινό, άνθρωπο με χιούμορ, γενναιόδωρο που έκανε κάτι μοναδικό. Συνέδεσε τον έντεχνο δημιουργό με τον λαϊκό τεχνίτη. Το έργο του θα μείνει στο στόμα μας, θα το τραγουδάμε κι εμείς και οι επόμενες γενιές ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε ποιος έγραψε αυτούς τους μοναδικούς στίχους. Γιατί το έργο των μεγάλων καλλιτεχνών τους υπερβαίνει, αυτονομείται, μπαίνει στη συλλογική συνείδηση και γίνεται παιδί όλων μας. Τον ευχαριστούμε και καλό του ταξίδι.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Είναι δύσκολη μέρα η σημερινή. Ο Μάνος Ελευθερίου όμως ζει και θα ζει στις καρδιές μας, στις ζωές μας, μέσα από τους στίχους του και την ποίησή του. Και όχι μόνο για τις σημερινές γενιές που τον γνωρίσαμε και τον τραγουδήσαμε, αλλά και για τις επόμενες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Χρήστος Λεοντής: Το μόνο που έχω να πω είναι να θυμηθούμε το πρώτο τραγούδι του Μάνου και το πρώτο τραγούδι το δικό μου «Το σπίτι γέμισε με λύπη και με σταχτί πικρό καπνό». Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να το πει κανείς. Θα τον θυμόμαστε και κυρίως το έργο του.
Η σορός του Μάνου Ελευθερίου θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Ποιος ήταν ο Μάνος Ελευθερίου
Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου. Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πέρασε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα και το Χαλάνδρι. Λίγα χρόνια μετά, το 1960, η οικογένεια Ελευθερίου μετακομίζει στο Νέο Ψυχικό.
Το 1955, ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άγγελο Τερζάκη. Εκείνος ήταν που τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου.
Τα πρώτα βήματα
Το 1960 βρέθηκε για Γιάννενα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Εκεί αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή, πάντα στα Γιάννενα, γράφει τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκινά να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965), τα οποία απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.
Η δισκογραφία
Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάζεται με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967) με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στον δίσκο Θητεία του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με την Μεταπολίτευση.
Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιώργο Νταλάρα καθώς και με το Θανάση Γκαϊφύλλια στην Ατέλειωτη Εκδρομή (1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.
Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1994 εκδίδει τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο Το άγγιγμα του χρόνου. Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
Με πληροφορίες από Wikipedia
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος, NDP
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ