ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι «Πρωταγωνιστές» του αναδείχθηκαν και πάλι η πρώτη ενημερωτική εκπομπή, το συγγραφικό του εγχείρημα «Αυτό που ζούμε» έκανε πολλές εκδόσεις και το ιντερνετικό του δημιούργημα, protagon.gr, ξεπερνά κάθε μέρα τις 100.000 μοναδικές επισκέψεις. Παρ’ όλα αυτά, ο έμπειρος δημοσιογράφος δεν είναι ευτυχισμένος, αφού, όπως λέει, «στην κατάσταση που είναι η χώρα, είναι δύσκολο να χαρείς ώς και τα απλά πράγματα».
– Bρισκόμαστε λίγο πριν το φινάλε της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Αυτή η χρονιά τι γεύση άφησε στους «Πρωταγωνιστές»;
– Για όλους εμάς στην εκπομπή ήταν σαφέστατα δύσκολη, αλλά και σούπερ χρονιά ταυτόχρονα, αφού οι «Πρωταγωνιστές» μας έσκισαν! Ομως, στην κατάσταση που είναι η χώρα, είναι δύσκολο να χαρείς ώς και τα απλά πράγματα.
– «Ηταν μια σεζόν που…» Τι θα συμπλήρωνες στη φράση;
– Ηταν μια σεζόν όπου φάνηκαν τα γυάλινα πόδια μας.
– Η ενημέρωση στην τηλεόραση, σε μία τόσο δύσκολη χρονιά, θύμιζε -σύμφωνα με πολλούς- τριτοκλασάτη επιθεώρηση. Συμφωνείς;
– Η τηλεόραση είναι και αυτή μέρος της μεγάλης μας κρίσης. Και δεν εννοώ μόνο ότι της λείπουν λεφτά. Κυρίως της λείπει η κατεύθυνση. Και έτσι φτάσαμε να δείχνει σήμερα περισσότερα τούρκικα σίριαλ από ό,τι ίσως… στην Αίγυπτο. Πάντως, για να μην αυτoμαστιγωνόμαστε συνεχώς, η τηλεόρασή μας παραμένει ένας τόπος όπου μπορείς να βρεις διαμάντια μέσα στα σκουπίδια. Οπως και σε όλη την ελληνική κοινωνία, δηλαδή.
– Υπάρχουν διαμάντια ακόμη και στην ενημέρωση;
– Βέβαια. Ορισμένα προεκλογικά ρεπορτάζ στο Mega, του Τσίμα για παράδειγμα, αλλά και του Τέλλογλου, της Χούκλη, ήταν εξαίρετα. Ακόμη και στην «όπου φυσάει ο άνεμος» ΕΡΤ θα βρεις αξιόλογες δημοσιογραφικές στιγμές, εφάμιλλες των ευρωπαϊκών, όπως θα λέγαμε και με την παλιά γλώσσα της διαφήμισης.
– Πιστεύεις πως τα Μέσα προσπάθησαν να αφυπνίσουν, ή να… υπνωτίσουν συνειδήσεις, σκέψεις, απόψεις;
– Τα «Μέσα» δεν είναι ένα. Υπάρχουν «Μέσα» που υπνωτίζουν και «Μέσα» που αφυπνίζουν. Και πάντα εντός του ίδιου «Μέσου» θα βρεις δημοσιογράφους που θα δώσουν τη σπίθα για να σκεφτείς και άλλους που θα σε νανουρίσουν.
– Κάποιοι θεωρούν ότι η κρίση επιβεβαιώνει το σύνθημα «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Εσύ τι λές;
– Αλήτες ή ρουφιάνοι υπάρχουν παντού. Στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ. Και βεβαίως και στη δημοσιογραφία. Δεν είναι δηλαδή προνόμιο δικό μας. Τεράστια σημασία έχει, όμως, το ποιος φωνάζει ένα σύνθημα. Τώρα μαθαίνουμε ότι στις Σέρρες, αυτοί που διέλυσαν την παρέλαση του Μαρτίου βρίζοντας πολιτικούς και δημοσιογράφους, στις εκλογές έβγαλαν ανακοίνωση υπέρ της «Χρυσής Αυγής». Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να μαθαίνουμε κάθε φορά ποιος είναι αυτός που φωνάζει και τι
– Πώς «είδες» τη live μετάδοση της επίθεσης Κασιδιάρη προς την Κανέλλη και τη Δούρου;
– Αλήθεια σου λέω, δεν ξαφνιάστηκα. Οποιος παρατηρεί προσεκτικά την κοινωνία έχει δει πολλά χαστούκια και πολλά καταβρέγματα. Το ότι αυτά έγιναν σε ζωντανή μετάδοση δεν τα κάνει περισσότερο οδυνηρά.
– Τελικά οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής πρέπει να καλούνται ή όχι στην τηλεόραση;
– Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Οι απόψεις τους και οι συμπεριφορές τους πρέπει να βγουν στο φως. εν εξαφανίζεις κάποιον επειδή τον βγάζεις από το οπτικό σου πεδίο. Ελεος! Αντιθέτως, ο αποκλεισμός τους πριν τις εκλογές της 6ης Μάη δημιούργησε τον «μύθο» τους. Ο προεκλογικός τους αποκλεισμός επεβλήθη από μια κακώς εννοούμενη πολιτική ορθότητα -«μη μας πουν και φασίστες που τους καλούμε»- και λειτούργησε τελικά υπέρ τους. Γυρνούσαν στις συνοικίες και έλεγαν «εμείς είμαστε οι αποκλεισμένοι του συστήματος». Να βγουν, λοιπόν. Οχι για να χαριεντιστούν με τους δημοσιογράφους, αλλά για να αναμετρηθούν. Χωρίς αφορισμούς και κατάρες, όμως, γιατί και αυτό τους ηρωοποιεί.
– Κάνεις μία από τις πιο πετυχημένες εκπομπές. Παιδί των «χρυσών συμβολαίων» υπήρξες;
– Οχι μόνο χρυσό, αλλά ούτε καν συμβόλαιο δεν κάνω όλα αυτά τα χρόνια στην τηλεόραση. Οπως έχω ξαναπεί, είμαι «λογοτιμίτης». Δηλαδή κάνω την εκπομπή μου και αν τους αρέσει, συνεχίζω, αν δεν τους αρέσει, φεύγω. Ή αν μου αρέσουν, συνεχίζω, αν δεν μου αρέσουν, φεύγω. Δεν βρίσκω τον λόγο να κρατάω κάποιον με ένα συμβόλαιο.
– Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των «Πρωταγωνιστών» τόσα χρόνια;
– Οτι συναντώ παντού μόνο φίλους. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου κάποιος διαφωνεί με κάτι που ειπώθηκε σε μια εκπομπή, η διάθεσή του παραμένει φιλική. Με σταματούν στον δρόμο, συζητάμε, μου λένε τις παρατηρήσεις τους και είναι φανερό ότι έχουν κατατάξει την εκπομπή στην παρέα τους. Είναι ωραίο να αγαπούν αυτό που κι εσύ αγαπάς.
– Οταν κάνεις τον απολογισμό σου, λες «μπράβο μου» ή επειδή είσαι τελειομανής συνεχίζεις να… αυτομαστιγώνεσαι;
– Με τις μέρες μου είμαι. Μπορεί ένα πρωί να σκεφτώ ότι αυτό που κάνω είναι λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε ή που θα μπορούσα, υπάρχουν όμως και μέρες που νιώθω μια υπερηφάνια.
– Οι σχέσεις σου με το Mega πώς είναι; Η κρίση έχει φέρει «κούρεμα» στις αποδοχές σου;
– Λέτε σε εμένα να έχει γίνει κάποια εξαίρεση; Οι μισθοί στην τηλεόραση έχουν πέσει πάρα πολύ. Οσοι συνεχίζουμε σημαίνει ότι το έχουμε δεχτεί. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να συνεχίσει η τηλεόραση να χρηματοδοτεί ελληνικές παραγωγές στην ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία. Να μη γίνουμε υποκαταστήματα ξένων καναλιών. Να μην αντικατασταθε’ι η έρευνα και το ρεπορτάζ από το lifestyle και το reality.
– H εκπομπή για να συνεχιστεί και του χρόνου, θα πρέπει να συμπιεστεί κι άλλο ο προϋπολογισμός της;
– Το κάθε κανάλι πρέπει να αξιολογήσει τους ανθρώπους του και τα «έργα» τους. Ποιοι βλέπουν, πόσο βλέπουν, τι διαφήμιση μπαίνει. Ποια είναι δηλαδή η ανταπόκριση της κοινωνίας αλλά και της αγοράς σε κάθε έναν από εμάς. Και με βάση αυτή την αξιολόγηση να γίνουν όλοι οι σχεδιασμοί.
– Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο της ζωής σου;
– Δεν νομίζω ότι έχω αλλάξει ζωή. Οι σπατάλες μου ήταν πάντα μετρημένες. Μολύβια μάζευα, μολύβια μαζεύω (γέλια). Δεν έκανα συλλογές από αυτοκίνητα.
– Αυτό τον χειμώνα εξέδωσες ένα βιβλίο με τίτλο «Αυτό που ζούμε» και έβαλες στο εξώφυλλο ένα σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου με ένα μισοβυθισμένο καράβι. Ηταν η Ελλάδα του Τιτανικού;
– Ο Χαντζόπουλος λέει ότι μπορούμε να το δούμε κι αλλιώς. Οτι είναι ένα καράβι που αναδύεται και όχι ένα καράβι που βυθίζεται. Αστειεύομαι! Η χώρα δυστυχώς θυμίζει συχνά ένα καράβι που θαλασσοδέρνεται. Και πολύ φοβάμαι ότι δε φταίνε οι θάλασσες, αλλά το πλήρωμα και κυρίως οι καπεταναίοι.
– Προεκλογικά πήρες συνέντευξη από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το protagon.gr. Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, τι θα μπορούσες να τους πεις;
– Να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να ζητήσουν βοήθεια. Να μην κάνουν πως τα ξέρουν όλα. Υπάρχει ένας νεοελληνικός τσαμπουκάς, ότι «εγώ μόνο ξέρω» και «εγώ μόνος μου μπορώ»». Ε, δεν είναι έτσι. Χρειάζεται αυτογνωσία και συνεργασίες. Να πουν «πολίτες, βοηθήστε». «Δεν είμαστε οι καλύτεροι».
– Πιστεύεις πως μπορούμε να έχουμε όνειρα και ελπίδες σ’ αυτόν τον τόπο;
– Τα όνειρα είναι για τους ερωτευμένους. Και οι ελπίδες είναι γι’ αυτούς που εναποθέτουν την ύπαρξή τους στον Θεό. Εμείς πρέπει να κάνουμε σχέδια. Συγκεκριμένα, μελετημένα και αποτελεσματικά. Διαφορετικά, δεν θα το αποφύγουμε το ναυάγιο.
Πηγή : TV Εθνος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ