Site icon TLIFE

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η παλαιότερη συνεργασία του με τον Σωτήρη Τσιόδρα! “Είναι κορυφαίος επιστήμονας και άνθρωπος”!

O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανοίγει την καρδιά του στα Παραπολιτικά και την Σάσα Σταμάτη και αποκαλύπτει τη συνεργασία που είχε παλαιότερα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, όταν ως επιμελητής ψυχίατρος εργαζόταν στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν».

«Πρόκειται για έναν κορυφαίο επιστήμονα, αλλά και άνθρωπο. Είναι εξαιρετικά απλός, πράος και ευγενικός», αναφέρει. Ο ίδιος περιγράφει τις θετικές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του COVID-19, ενώ παρουσιάζει και την πρωτοβουλία του -που συνυπέγραψαν και άλλοι ευρωβουλευτές- να στείλει επιστολή στην Ε.Ε. ζητώντας τη δημιουργία μιας ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την ψυχική υγεία, λόγω των επιπτώσεων που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στους Ευρωπαίους πολίτες.

Τις προάλλες στείλατε μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη δημιουργία ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την ψυχική υγεία, λόγω των επιπτώσεων που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην ψυχική υγεία των πολιτών της Ευρώπης. Μιλήστε μας για αυτή σας την πρωτοβουλία.
Καθώς εξελισσόταν αυτή η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, διαπίστωσα πως, πέρα από τα εμφανή σημάδια που θα αφήσει στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την ευημερία και τις οικονομίες των κρατών της, υπέβοσκε και μια άλλη κρίση. Οχι εμφανής, αλλά εξίσου σημαντική: αυτή της ψυχικής υγείας των πολιτών, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κοινωνικής αποστασιοποίησης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας εκατομμυρίων πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα. Εθεσα αυτούς τους προβληματισμούς μου σε συναδέλφους ευρωβουλευτές και, με πρωτοβουλία μου, συντάξαμε και προσυπογράψαμε μια επιστολή προς την Ευρωπαία επίτροπο, κ. Κυριακίδου, ζητώντας τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας από επιστήμονες υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα τη θέσπιση έτους ψυχικής υγείας. Σχετικά με την ομάδα αυτή, ζητάμε να αναλάβει να συμβουλεύει την Επιτροπή για τα ζητήματα ψυχικής υγείας των πολιτών, να βοηθάει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προώθηση πολιτικών ψυχικής υγείας από τις εθνικές κυβερνήσεις και να κατευθύνει επιτελικά δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο, ώστε αυτές να συνεργάζονται με τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά δίκτυα ψυχικής υγείας. Τώρα αναμένουμε να πληροφορηθούμε τις σκέψεις της επιτρόπου και να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα.

 

Εργαζόσασταν ως επιμελητής ψυχίατρος στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν». Μαθαίνουμε ότι είχατε συνεργαστεί με τον Σωτήρη Τσιόρδα; Πώς ήταν η σχέση σας; Ποια είναι η γνώμη σας για εκείνον;
Με τον καθηγητή κ. Τσίοδρα είχα συνεργαστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ιατρικών μου καθηκόντων. Πρόκειται για έναν κορυφαίο επιστήμονα, αλλά και άνθρωπο. Είναι εξαιρετικά απλός, πράος και ευγενικός. Πραγματικά, μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τους φοιτητές, για τους συναδέλφους του, για τους ασθενείς. Οταν συνεργάζεσαι μαζί του, αντιλαμβάνεσαι πως η Ιατρική είναι λειτούργημα και υπάρχει για να επωμίζεται ο ιατρός την ευθύνη της ζωής και της ευημερίας του ασθενή του. Ο κ. Τσίοδρας είναι ο αρχετυπικός γιατρός του Ιπποκράτειου όρκου. Αυτό τα λέει όλα, νομίζω.

Θέλουμε να μας σχολιάσετε την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.
Δεν μπορώ να επικεντρωθώ σε ένα στοιχείο, γιατί θα παραλείψω πολλά άλλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ροπή για ενδοοικογενειακή βία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρχε πριν από τον νέο κορονοϊό. Εκτονωνόταν, όμως, σε άλλα μέσα, με άλλους τρόπους. Αυτήν την περίοδο, που δεν υπάρχει η επιλογή για αυτούς τους τρόπους, λόγω καραντίνας, η μοναδική «διέξοδος», δυστυχώς, είναι η βία, και μάλιστα εντός της οικογένειας. Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, λειτούργησαν ως καταλύτης για να εμφανιστούν οι παθογένειες των μεταξύ μας σχέσεων. Η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας τέμνει, δυστυχώς, κάθετα την κοινωνία μας, ανεξάρτητα από γεωγραφικά, κοινωνικά ή ηλικιακά όρια. Χρειάζεται, λοιπόν, τα άτομα που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις να τις καταγγέλλουν άμεσα, ακόμα και αυτήν την περίοδο. Η σιωπή τρέφει τη βία και σε κάθε τέτοια περίπτωση χρειάζεται το θύμα να μην ντρέπεται, αλλά εξ ορισμού να νιώθει προσβολή και θυμό και να αντιδρά. Αλλά, και πάλι, αυτά δεν μπορούν να αναλυθούν σε κάποιες γραμμές μιας ερώτησης.

Είστε ψυχίατρος και σεξολόγος. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και της καραντίνας διαπίστωσαν πως πρέπει να χωρίσουν;
Οπως είπα και προηγουμένως, η κρίση αυτή επέτρεψε να εμφανιστούν οι παθογένειες των μεταξύ μας σχέσεων. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον ο κορονοϊός λειτουργεί ευεργετικά. Εφόσον ένα ζευγάρι υπό αυτές τις συνθήκες διαπιστώνει την ασυμβατότητά του, την αδυναμία συνύπαρξης, τότε ορθότατα επιλέγει να τερματίσει τον γάμο του. Ακούγεται κοινότοπο να πούμε ότι ένας γάμος πρέπει να βασίζεται σε γερά θεμέλια, αλλά είναι η αλήθεια. Αν ένα ζευγάρι επιπλέον έχει χάσει και τον ερωτισμό και την επικοινωνία, τότε επρόκειτο για ήδη τυπικά τερματισμένους γάμους και το διαζύγιο είναι απλώς το τυπικό κομμάτι.

Μένετε σπίτι; Σας φόβισε αυτός ο ιός; Ακολουθήσατε τις οδηγίες καραντίνας;
Αν και είχα το δικαίωμα, ως ευρωβουλευτής, να κινούμαι ελεύθερα, χωρίς SMS και υπεύθυνες δηλώσεις, επέλεξα να ακολουθήσω τις οδηγίες των Αρχών και είμαι, νομίζω, από τις αρχές Μαρτίου σε καραντίνα. Αυτό το έκανα γιατί μπορώ να επιτελώ τα καθήκοντά μου εξίσου αποτελεσματικά με τα πολλαπλά εργαλεία τηλεργασίας που υφίστανται, καθώς συγκατοικώ με τους γονείς μου, οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας. Ηθελα να μην τους θέσω σε πιθανούς κινδύνους και όφειλα να δώσω το παράδειγμα της συμμόρφωσης. Οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να τους ακολουθούμε, αλλιώς μπορεί να επέλθει το χάος και η κατάρρευση. Δεν θα άντεχα να δω στην Ελλάδα να εμφανίζονται οι σκηνές της Ιταλίας. Αυτή ήταν η διαρκής αγωνία μου, να μη δω τη χώρα μας να χάνει το στοίχημα της ζωής εξαιτίας εσφαλμένων εκτιμήσεων.

Πώς ήταν για εσάς και την οικογένειά σας το φετινό Πάσχα;
Με την οικογένεια κλεισμένη, να παρακολουθούμε τη Λειτουργία και η σκέψη μας να βρίσκεται στο σήμερα και όχι στο απροσδιόριστο αύριο. Ειδικά τη νύχτα της Ανάστασης, που όλοι ήταν στις αυλές και στις βεράντες με τα κεριά, δεν σας κρύβω πως αισθανθήκαμε πραγματικά τι σημαίνει το «κατ’ οικον εκκλησία», που ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, και η κατάνυξη της στιγμής ήταν μεγάλη. Αισθανόσουν ένα κύμα προσμονής να το διαδέχεται ένα κύμα χαράς και ανακούφισης. Ετσι και αλλιώς, ο Θεός βρίσκεται παντού και μπορούμε να φτιάξουμε μια «εκκλησία» στο σημείο όπου βρισκόμαστε, ειδικά αυτή την περίοδο.

Είστε ικανοποιημένος από τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ζήτημα του κορονοϊού; Τι λένε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες και το πώς αντιμετώπισε το όλο θέμα;
Πολύ απλά, θα σας πω πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αντίδραση. Τα αντανακλαστικά και η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού σε συνάρτηση με την προσπάθεια του ιατρικού προσωπικού της χώρας και την πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε θετικό υπόδειγμα. Ολοι μιλούν εγκωμιαστικά για την Ελλάδα και τους Ελληνες και μας συγχαίρουν για την αποτελεσματικότητα, την υπευθυνότητα και την πειθαρχία μας. Τώρα, το επόμενο, σίγουρα και αυτό κερδοφόρο στοίχημα, είναι η γρήγορη απόκτηση των διαγνωστικών τεστ για μαζικούς ελέγχους και στοχευμένα μέτρα.

Πιστεύετε ότι η στάση της Ευρώπης ήταν η ενδεδειγμένη; Πολλοί τη χαρακτήρισαν φοβική και λίγη. Διαβάζουμε ότι το θέμα του κορονοϊού ίσως αποτελέσει αφορμή για τη διάλυση της Ε.Ε. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Απεχθάνομαι τις υπερβολές. Η Ευρώπη, χωρίς να διαθέτει πυλώνα Υγείας, έλαβε τολμηρές πρωτοβουλίες για την αγορά και διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού, συνεργάστηκε με τις εθνικές κυβερνήσεις και όλα αυτά μέσα στη φλόγα της κρίσης. Υπάρχουν παράπονα για το δημοσιονομικό σκέλος. Το καταλαβαίνω απόλυτα, γνωρίζω, όμως, πως η Ευρώπη είναι μια ιστορική αναγκαιότητα και πως η Ενωσή μας, βήμα-βήμα, προχωράει μπροστά. Ηδη έχουν δεσμευτεί δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των κρατών-μελών και θα διατεθούν και άλλα, όποτε χρειαστούν. Η Ενωσή μας θα μακροημερεύσει και δεν θα διαλυθεί. Οι κλυδωνισμοί την κάνουν ισχυρότερη και πιο συνεκτική.

 

© 2025 tlife.gr